euro2022_lionesses

Έρευνα: Ανεπαρκής η προβολή του γυναικείου αθλητισμού, ο κόσμος ζητά ισότητα

Πηνελόπη Γκιώνη

Έρευνα που δημοσιεύθηκε από το UK Sport με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διαπίστωσε ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση για αυξημένη κάλυψη του γυναικείου αθλητισμού στη Βρετανία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας , της παγκόσμιας γιορτής που σηματοδοτείται για την ανάδειξη και την προώθηση του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα μιας έρευνας σε 2.000 ενήλικες από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέσα από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 53% πιστεύει ότι δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη του γυναικείου αθλητισμού ενώ το 60% πιστεύει ότι η αθλητική κάλυψη θα πρέπει να συνδυάζει τόσο τον ανδρικό όσο και τον γυναικείο αθλητισμό.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 48% των ενηλίκων βλέπουν τις αθλήτριες ως πρότυπα και πιστεύουν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους για να μιλούν για κοινωνικά ζητήματα και να ζητούν αλλαγές.

Η διαπίστωση αυτή έρχεται έξι μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος "Powered by Purpose" του UK Sport, το οποίο σχεδιάστηκε για να προσφέρει στους αθλητές την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη του αθλητισμού και τις πλατφόρμες τους για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές.

«Η δύναμη και η εμβέλεια του γυναικείου αθλητισμού υψηλών επιδόσεων παρέχει μια ζωτική και ισχυρή πλατφόρμα για να ανοίξουν συζητήσεις για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα και να συμβάλουν στη θετική αλλαγή. , δήλωσε η Dame Katherine Grainger, πρόεδρος του UK Sport.

Είναι φανταστικό να βλέπουμε το βρετανικό κοινό να στηρίζει τις εμπνευσμένες αθλήτριές μας που θέλουν να έχουν αντίκτυπο και να εμπνέουν την αλλαγή τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου.

"Οι αθλητές θα πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να σηκώσουν το ανάστημά τους και να υπερασπιστούν θέματα και σκοπούς για τους οποίους ενδιαφέρονται με πάθος, έχοντας την πεποίθηση ότι το βρετανικό κοινό και το UK Sport - καθώς και άλλοι οργανισμοί σε όλο τον αθλητισμό - θα τους υποστηρίξουν.

"Ζούμε σε συναρπαστικούς καιρούς και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τις αθλήτριες να συντρίβουν τόσα πολλά εμπόδια που προηγουμένως τους στερούσαν την αναγνώριση που τους άξιζε.

"Οι αθλήτριές μας είναι απίστευτοι, εμπνευσμένοι αθλητές, όπως ακριβώς και οι άνδρες συνάδελφοί τους.

"Η υπόνοια ότι ο γυναικείος αθλητισμός είναι κατά κάποιον τρόπο λιγότερο εντυπωσιακός ή λιγότερο αξιόλογος για την επικαιρότητα πρέπει να σταματήσει, και αυτό σημαίνει ίση κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης ως προϋπόθεση, αντί να αναμένεται από τις αθλήτριες να δείχνουν ευγνωμοσύνη για αποσπασματικές αλλαγές ή παγετώδη πρόοδο".

Ένα γεγονός που θεωρείται ότι οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση για κάλυψη του γυναικείου αθλητισμού ήταν το EURO 2022, το οποίο φιλοξένησε και κέρδισε η Αγγλία. Τότε η ομάδα είχε καταφέρει να συντονίσει χιλιάδες ανθρώπων στις τηλεοράσεις τους αλλά κατάφερε και να γεμίσει ένα τεράστιο γήπεδο.

Ο τελικός προσέλκυσε ρεκόρ προσέλευσης 87.192 θεατών στο τουρνουά και ένα μήνα μετά την κορύφωση της διοργάνωσης ο αριθμός των νέων συμμετεχόντων στο ποδόσφαιρο κοριτσιών και γυναικών ήταν δεκάδες χιλιάδες.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]