Formula 1: Ειδικό πρωτάθλημα για να φέρει γυναίκα οδηγό στην κορωνίδα των μηχανοκίνητων σπορ

Formula 1: Ειδικό πρωτάθλημα για να φέρει γυναίκα οδηγό στην κορωνίδα των μηχανοκίνητων σπορ

Κώστας Παστρίμας

Η γυναικεία σειρά αγώνων F1 Academy θα περιλαμβάνει πέντε ομάδες για την εναρκτήρια καμπάνια του 2023.

Η F1 Academy είναι μια σειρά αγώνων που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στις νεαρές γυναίκες οδηγούς την ευκαιρία να επιδείξουν τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν εμπειρία σε ένα υποστηρικτικό και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον. Η σειρά είναι δομημένη γύρω από ένα πολυετές πρόγραμμα, με τις σεζόν 2023-2025 να αντιπροσωπεύουν την πρώτη φάση αυτού του ξεχωριστού πρωταθλήματος.

f1

Τι θα είναι λοιπόν η F1 Academy; Παρά το όνομά της, δεν πρόκειται για ακαδημία. Θα είναι ένα κανονικό πρωτάθλημα, που θα περιλαμβάνει 7 αγωνιστικά τριήμερα – το κάθε ένα από αυτά θα έχει 3 αγώνες. Θα διεξάγεται σε πίστες γνωστές από τη Formula 1 αλλά όχι παράλληλα με τα Grand Prix της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με εξαίρεση ενδεχομένως έναν γύρο του 2023.

Η ουσία του θεσμού είναι πως θα δίνει χρόνο δοκιμών σε γυναίκες οδηγούς, αφού για πρώτη φορά, θα έχουν δύο περιόδους ελεύθερων δοκιμών, κατατακτήριες και τους τρεις αγώνες. Παράλληλα, θα υπάρξουν και 15 ημέρες δοκιμών. Άρα περισσότερος χρόνος να «δοκιμαστούν» σε πραγματικές συνθήκες.

Οι ομάδες

Η σειρά F1 Academy περιλαμβάνει πέντε ομάδες, η καθεμία με τρεις οδηγούς, που διαγωνίζονται σε μια σειρά αγώνων σε όλη την Ευρώπη. Οι ομάδες υποστηρίζονται από σημαντικούς παίκτες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένων των Renault Sport Academy, Prema Powerteam, Hitech GP, R-ace GP και Jenzer Motorsport. Η διαδικασία επιλογής των οδηγών είναι αυστηρή, με τους υποψηφίους να πρέπει να έχουν επιδείξει εξαιρετικό ταλέντο σε κατηγορίες αγώνων χαμηλότερου επιπέδου.

Το μονοθέσιο που χρησιμοποιείται στη σειρά F1 Academy είναι ένα Tatuus F4 T-421, που είναι αυτό με το οποίο τρέχουν στη Formula 4. Στο πίσω μέρος θα έχει έναν υπέρτροφοδοτούμενο κινητήρα 165 ίππων, τον οποίο θα παρέχει η Autotecnica. Όσο για τα ελαστικά, θα τα παρέχει η Pirelli και θα είναι 13 ιντσών.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η Formula 1 θα χρηματοδοτεί ως ένα.

f1

βαθμό το project ενώ κάθε οδηγός, θα καλείται να καλύψει μέσω των χορηγών της το ποσό των €150,000. Αυτό κρίνεται πολύ μικρό σε σχέση με το πόσο κοστίζει η εμπλοκή σε θεσμούς αντίστοιχου επιπέδου αλλά φυσικά τεράστιο σε σχέση με το W Series, όπου η συμμετοχή των οδηγών ήταν εντελώς δωρεάν. To W Series όμως είχε άδοξο τέλος, καθώς το 2022 ολοκληρώθηκε πρόωρα λόγω οικονομικών προβλημάτων και δεν είναι σαφές αν και πότε θα ξαναξεκινήσει.

Οι στόχοι και η σημασία της F1 Academy

Μένει να δούμε αν η F1 Academy μπορεί να πετύχει τους στόχους της, που είναι μία γυναίκα να αναδειχθεί από το θεσμό, να μάχεται στη Formula 3 σε δύο χρόνια κι από εκεί να αναρριχηθεί στη Formula 2 και στη Formula 1.

Εκτός από το ότι παρέχει στις νεαρές γυναίκες οδηγούς την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν εμπειρία, η σειρά F1 Academy είναι επίσης σημαντική όσον αφορά τον αντίκτυπό της στον κλάδο συνολικά. Προάγοντας την εξάλειψη των διακρίσεων ανάμεσα στα φύλα και την ενσωμάτωση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, το πρόγραμμα βοηθά στην αλλαγή της κουλτούρας της βιομηχανίας και στην καθιέρωσή της ως πιο φιλόξενη και χωρίς αποκλεισμούς για τις γυναίκες οδηγούς. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την πρόοδο των γυναικών οδηγών αλλά και για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και επιτυχία του αθλήματος.

f1

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]