Κλόε Κοβέλ: Επαγγελματίας σκέιτερ στον δρόμο για το Παρίσι, ετών 13

Κλόε Κοβέλ: Επαγγελματίας σκέιτερ στον δρόμο για το Παρίσι, ετών 13

Πηνελόπη Γκιώνη

Το 2021 η Κλόε Κοβέλ ήταν 11 ετών και έκανε κοπάνα από το σχολείο για να μπορέσει να παρακολουθήσει τους αγώνες στην τηλεόραση. Το 2023 είναι μία από τις ανερχόμενες σκέιτερς και μία από αυτές που αναμένεται να ξεχωρίσουν στους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

To σκέιτμπορντ ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά αθλήματα που μπορούσε να παρακολουθήσει κανείς στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, εκεί που το άθλημα έκανε το ντεμπούτο του στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Εκεί που οι Γιαπωνέζες Σακούρα Γιοσοζούμι (park) και Μίμγι Νισίγια (street) πήραν τα πρώτα, ιστορικά χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια μέσα στη χώρα τους. Στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 θα βρουν μπροστά τους την Αυστραλή Κλόε Κοβέλ.

Σε έναν αγώνα η νεαρή πρωταθλήτρια του skateboard, Κλόε Κοβέλ, συνάντησε τον θρυλικό σκέιτερ Νιγιάχ Χιούστον και του ζήτησε πολύ δειλά να βγουν μαζί μια σέλφι.

Δεν είναι μυστικό ότι οι αθλητές θαυμάζουν ο ένας το ταλέντο του άλλου, αλλά ο Αμερικανός είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό είδωλο για τη νεαρή Αυστραλή. Ήταν ο λόγος που πήρε για πρώτη φορά σανίδα στα χέρια της: «Απλά τον είδα να κάνει σκέιτμπορντ. Τα κόλπα που έκανε ήταν τόσο ωραία και τα έκανε τόσο εύκολα», λέει η Κοβέλ στο Olympics.com, όταν θυμάται πως τον πρωτοείδε όταν παρακολουθούσε τα X Games με τον πατέρα της σε ηλικία έξι ετών. «Έτσι, μπήκα σε αυτό. Και μετά δεν ήταν εύκολο αλλά γίνεται όλο και καλύτερο».

Το ότι «γίνεται καλύτερη» είναι ένας τρόπος για να περιγράψει κανείς την πρόσφατη πρόοδο της Κλόε Κοβέλ στις τάξεις του street skateboard.

Παρά το γεγονός ότι έφτασε ως μία από τις νεότερες αθλήτριες στον αγώνα των γυναικών στην Ιταλία, υπήρχαν ήδη κάποιες προσδοκίες γύρω από την skater. Μόλις δύο μήνες νωρίτερα, είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στα X Games της Τσίμπα ως πρωτάρα.

Το στυλ της και η ικανότητά της να κάνει skate switch, τα οποία έδειξε στην Ιαπωνία προς θαυμασμό τόσο των κριτών όσο και των αντιπάλων της, είχαν παρόμοια επίδραση στους θεατές που είχαν συγκεντρωθεί στο πάρκο στην κορυφή του λόφου απέναντι από το Κολοσσαίο της Ρώμης για τον προκριματικό του Παρισιού 2024.

Περνώντας τους γύρους στη Ρώμη, η Κοβέλ εξασφάλισε στη συνέχεια μια θέση σε μια οκτάδα που περιλάμβανε και τις τρεις Ολυμπιονίκες του Τόκιο 2020. Τελείωσε την πρώτη της Ολυμπιακή δοκιμασία στην έβδομη θέση, δείχνοντας ότι το μετάλλιο της στα X Games δεν ήταν τυχαίο. «Όταν πηγαίνεις σε έναν διαγωνισμό, απλά αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο», δήλωσε ο προπονητής και μέντορας της, Τόμι Φιν συζητώντας για την πρόοδο της Κοβέλ.

Ο Αυστραλός σκέιτερ Φιν, ο οποίος συμμετείχε επίσης στο διαγωνισμό ανδρών της Ρώμης, δουλεύει με την έφηβη τα τελευταία δύο χρόνια και μίλησε για την αξιοσημείωτη ικανότητά της να ανεβαίνει και να ανταποκρίνεται στους γύρω της: «Βλέποντάς την να παίρνει το χάλκινο μετάλλιο (των X Games), φίλε, είχα δάκρυα στα μάτια μου. Ήμουν τόσο περήφανος γι' αυτήν. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Προχωράει τόσο γρήγορα. Και πώς χειρίστηκε το όλο θέμα, με τόση ευκολία. Έχει τόσο ωραίο στυλ και απλά διασκεδάζει».

Στα καλοκαιρινά X Games, η κάτοικος του New South Wales κέρδισε άλλο ένα ασημένιο μετάλλιο και έγινε η πρώτη αθλήτρια που κατέκτησε δύο θέσεις στο βάθρο πριν από την ηλικία των 13 ετών. Μια εβδομάδα αργότερα, σημείωσε άλλη μια επίδοση-ρεκόρ, κατακτώντας την τρίτη θέση στο Dew Tour Des Moines, για να γίνει η νεότερη σκέιτερ στην ιστορία της διοργάνωσης που ανέβηκε στο βάθρο.

Η εντυπωσιακή σειρά των αποτελεσμάτων της της χάρισε μια wildcard για τον αγώνα Street League Skateboarding που διεξάγεται μόνο με πρόσκληση. Και με την ίδια ψυχραιμία που είχε δείξει όλη τη χρονιά, κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω από την ασημένια Ολυμπιονίκη Ράισα Λεάλ στο ντεμπούτο της στο Λας Βέγκας.

Ακριβώς όπως και ο προπονητής της, έτσι και η Covell πιστεύει ότι το να βρίσκεται με τις κορυφαίες γυναίκες σκέιτερς τη βοήθησε να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός: «Ξεκίνησα να αγωνίζομαι σε ηλικία περίπου οκτώ ετών, οκτώ ή εννέα. Στην αρχή, στον πρώτο μου αγώνα φοβόμουν πολύ. Αλλά τώρα γίνεται πιο εύκολο, αφού γνωρίζω πολύ περισσότερο κόσμο. Είναι όλοι τόσο αστείοι, πολύ καλοί και shred skaters. Σίγουρα με ωθούν στο να γίνω καλύτερη».

Μεταξύ των διεθνών αγώνων σκέιτμπορντ, των γυρισμάτων των φιγούρων της και της προπόνησης, η Κοβέλ παίζει επίσης ποδόσφαιρο. Όταν την ρωτούν αν είναι τόσο καλή με την μπάλα όσο και με τη σανίδα, απαντά με αυτοπεποίθηση: «Είμαι στην ομάδα κάτω των 13 ετών της Εθνικής Πρέμιερ Λιγκ», πριν προσθέσει χαμογελώντας: «Οπότε ναι».

Το σκέιτμπορντ, το ποδόσφαιρο και το σχολείο σημαίνουν ότι η Κόβελ έχει πολύ σφιχτό πρόγραμμα. Και γι' αυτό, όπως παραδέχεται, αναγκάστηκε να ξεφύγει από ένα από αυτά για να παρακολουθήσει το Ολυμπιακό ντεμπούτο του σκέτιμπορντ στο Τόκιο 2020, το 2021: «Πράγματι, άφησα το σχολείο νωρίτερα για να μπορέσω να το παρακολουθήσω. Αλλά άξιζε τον κόπο: ήταν ωραίο».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι είναι στο στόχαστρο της Κοβέλ και ελπίζει να κάνει ένα βήμα πιο κοντά προς αυτόν τον στόχο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Street σκέιτμπορντ στη Σαργιά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που ξεκίνησε ήδη από τις 29/1.

Έχοντας ήδη σημειώσει σημαντικές διακρίσεις και έχει βρεθεί σε αρκετά βάθρα, ελπίζει να συνεχίσει την ταχεία άνοδό της προς την κορυφή του αθλήματός της.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]