despina_georgiadou_fencing world championship silved medallist
27/03/2024
ΞΙΦΑΣΚΙΑ

Γεωργιάδου: «Δεν προκρίθηκα στους Ολυμπιακούς απλά γιατί και η συναθλήτριά μου είναι στις κορυφαίες του κόσμου»

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Δέσποινα Γεωργιάδου, μετά την οριστικοποιήση των προκρίσεων στην ξιφασκία και το γεγονός πως έμεινε εκτός πρόκρισης λόγω του ιδιαίτερου συστήματος που έχει θεσπίσει η Παγκόσμι ομοσπονδία, εκφράζει την απογοήτευσή της από το αποτέλεσμα αλλά και την αδικία που νιώθει που παρ' ότι είναι μία από τις κορυφαίες δεν θα βρίσκεται στους Ολυμπιακούς.

Μετά και το τελευταίο τουρνουά που έδινε Ολυμπιακούς βαθμούς και ουσιαστικά οριστικοποιούσε τις προκρίσεις στη σπάθη γυναικών για την ξιφασκία των Ολυμπιακών Αγώνων, προέκυψε πως η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από την Δώρα Γκουντούρα. Ωστόσο, για μεγάλο διάστημα η Γκουντούρα συναγωνιζόταν για εκείνη τη μία θέση πρόκρισης για την Ελλάδα με την Δέσποινα Γεωργιάδου και στο τέλος μόνο μία θα έπαιρνε τελικά το Ολυμπιακό εισιτήριο, κάτι που θα κρινόταν από τους βαθμούς στο ολυμπιακό ranking.

Η Γεωργιάδου έκλεισε και αυτή τη σεζόν ως μία από τις κορυφαίες ξιφομάχους του κόσμου, στο Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης, και έχοντας αναδειχθεί δευτεραθλήτρια κόσμου. Και πάλι, όμως, τίποτα από αυτά δεν ήταν αρκετό για να της δώσει το Ολυμπιακό εισιτήριο αφού ο κανονισμός ορίζει πως μόνο μία αθλήτρια από κάθε χώρα μπορεί να προκριθεί στο ατομικό.

Η Γεωργιάδου, μετά από περίπου δύο εβδομάδες από τη μέρα που ανακοινώθηκε πως η Γκουντούρα θα είναι η εκπρόσωπος της χώρας, έκανε μία ανάρτηση γράφοντας μερικές σκέψεις της σχετικά με το όνειρό της που δεν θα μπορέσει να κάνει πραγματικότητα φέτος.

«Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, σκέφτομαι ξανά και ξανά πως να ανακοινώσω ότι δεν προκρίθηκα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Κυρίως γιατί ακόμη προσπαθώ να το καταλάβω, να το συνειδητοποιήσω και να το εξηγήσω στον εαυτό μου. Δεν βγάζει κανένα νόημα καθώς έχω πάρει αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023 στο Μιλάνο, είμαι στο Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης, στο Νο2 της ατομικής πρόκρισης στην Ευρώπη και στο νο5 της ατομικής πρόκρισης στον κόσμο. Και πάλι δεν είμαι σε θέση να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες απλά γιατί η συναθλήτριά μου είναι επίσης μία από τις κορυφαίες ξιφομάχους του κόσμου.

Αυτό που μου φαίνεται εντελώς παράλογο είναι πως κυρίως στο ατομικό οι ξιφομάχοι που προκρίνονται είναι από τις ομαδικές προκρίσεις και όσες προσπαθούν να προκριθούν ατομικά έχουν ελάχιστες πιθανότητες. Και από τις δύο θέσεις που δίνονται σε όσες προκρίνονται ατομικά από την Ευρώπη, η συναθλήτριά μου κι εγώ ήμασταν στο Νο1 και Νο2 αλλά απαγορεύεται οι αθλήτριες που θα προκριθούν να είναι από την ίδια χώρα.

Αυτό με πληγώνει πολύ. Είναι το όνειρό μου, ο στόχος μου, κάτι για το οποία πάλευα κάθε μέρα. Δεν έχασα ούτε μία προπόνηση, πίεζα παρά τον πόνο χωρίς να έχει σημασία τι συμβαίνει, εμψύχωνα τον εαυτό μου μετά από κακές μέρες, έμενα ταπεινή και συγκεντρωμένη μετά από τις καλές μέρες.

Πάλεψα αυτά τα χρόνια, εκπλήρωσα πολλά όνειρά μου στην πορεία και νιώθω πως είναι αδικία να μην είναι εκεί εκείνη τη μέρα… Να αγωνιστώ και να έχω την ευκαιρία να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Προσπαθώ να το διαχειριστώ…

Ακόμη… δεν θα σταματήσω ποτέ να μάχομαι γιατί απλά έτσι είμαι εγώ. Σας ευχαριστώ όλους σας για τα υποστηρικτικά μηνύματα αυτές τις μέρες».

Η ανάρτηση της Δέσποινας Γεωργιάδου:

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]