hh
15/12/2022
ΞΙΦΑΣΚΙΑ

Γεωργιάδου στο GWomen: «Χρειάστηκε να παλέψω περισσότερο με το άγχος παρά με την αντίπαλο αλλά το αποτέλεσμα με ευχαρίστησε»

Πηνελόπη Γκιώνη

Μία εξαιρετική σεζόν ολοκληρώθηκε για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια της ξιφασκίας, Δέσποινα Γεωργιάδου, που ολοκλήρωσε το 2022 πάνω στο βάθρο και στο Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης, συνεχίζοντας την εξαιρετική της πορεία προς την κορυφή.

Πριν από δύο χρόνια η Δέσποινα Γεωργιάδου βρισκόταν στο Νο37 της παγκόσμιας κατάταξης της ξιφασκίας και το ρεκόρ της ήταν η θέση Νο23 στο ράνκινγκ. Δύο χρόνια μετά, βρίσκεται για δεύτερη χρονιά στο Νο3 και απολαμβάνει τη θέση της πάνω σε βάθρα διεθνών διοργανώσεων.

Για την αριστερόχειρα ξιφομάχο η χρονιά του 2020 ήταν καθοριστική αφού έχασε την ευκαιρία να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και πέρασε τη νόσο covid-19 αρκετά άσχημα, μένοντας για έναν μήνα στη Βουδαπέστη μόνη της. Όταν επέστρεψε για έναν μήνα δεν της επέτρεπαν να κάνει κανονική προπόνηση λόγω των επιπτώσεων που είχε μετά τον κορωνοϊό. Πέρασε ένα διάστημα δύσκολο αλλά όταν επέστρεψε, έκανε ένα τεράστιο άλμα. Ξεκίνησε να... μαζεύει μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, να ανεβαίνει με φοβερή ταχύτητα στο ranking, να νιώθει όλο και περισσότερη αυτοπεποίθηση.

kkkΗ Ελληνίδα πρωταθλήτρια έχει μετακομίσει από την περασμένη χρονιά στη Γαλλία για προπονήσεις και αξιολογεί τα θετικά και τα «αρνητικά» της απόφασής της αυτής: «Ο πρωταθλητισμός για μένα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Με κάνει ευτυχισμένη και δεν μπορώ να με φανταστώ αυτή τη στιγμή χωρίς να είναι το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μου. Από πέρσι μετακόμισα στη Γαλλία για προπόνηση και είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Το επίπεδο της προπόνησης στην ακαδημία Christian Bauer είναι πολύ υψηλο και νιώθω πολύ ευχαριστημένη με αυτή μου την επιλογή όμως αυτό δεν αναιρεί το κομμάτι ότι η επιλογή μου αυτή μου έχει στερήσει την οικογένειά μου και τους δικους μου ανθρώπους από την καθημερινότητά μου και αυτό είναι το πιο δύσκολο που έχω να διαχειριστώ. Η οικογένεια μου, οι φίλοι μου και ο προπονητής μου Χρήστος Σαΐνης είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζουν, χωρίς αυτούς δεν πιστεύω ότι θα είχα καταφέρει ο,τι έχω καταφέρει μέχρι σήμερα. Εκτός από τη στήριξη των δικών μου ανθρώπων είμαι ευγνώμων που το ΥΓΕΙΑ, ο ΟΠΑΠ, η Sword Hellas και η UPGR8 πίστεψαν σε μένα πριν τα μεγάλα αυτά αποτελέσματα και έχουν συνεισφέρει πολύ. Στις επιτυχίες αυτές, εκτός από αυτούς, ο σύλλογός μου ο Παναθηναϊκός και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ήταν πάντα δίπλα μου και στήριζαν την πορεια μου καθώς και με βοήθησαν πολύ με τον τραυματισμό μου και την αποθεραπεία μου ώστε να επιστρέψω στο υψηλό επίπεδο».

Ο απολογισμός της φετινής της χρονιάς είναι ένα χάλκινο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, ένα ασημένιο σε Παγκόσμιο κύπελλο και ένα χάλκινο σε Γκραν Πρι ενώ η παρουσία της σε όλα τα τουρνουά που συμμετείχε ήταν σταθερά καλή. Το κύπελλο της Ορλεάνης ήταν ο τελευταίος της αγώνας για το 2022 και, όπως εξηγεί μιλώντας στην ΕΟΞ, είναι από τις αγαπημένες της διοργανώσεις: «Ήταν απίστευτο συναίσθημα το να βρίσκομαι πάλι στο βάθρο! Το Grand Prix της Ορλεάνης είναι από τις πιο αγαπημένες μου διοργανώσεις για να βρίσκομαι στους top4 finalists. Αρχικά, πάντα θα αποτελεί ένας ξεχωριστός αγώνας για μένα επειδή εκεί πήρα το πρώτο μου κύπελλο και δεύτερον γιατί είναι η διοργάνωση που μαζεύει το μεγαλύτερο κοινό και νιώθεις την πυγμή του κόσμου όταν παίζεις. Δυστυχώς φέτος η αντίπαλος μου στον ημιτελικό ήταν Γαλλίδα οπότε η πυγμή του κόσμου δεν ήταν υπέρ μου (γέλια). Πραγματικά όμως είναι μια ξεχωριστή εμπειρία κάθε φορά» ενώ συμπλήρωσε, μιλώντας στο GWomen: «Στον συγκεκριμένο αγώνα ήμουν απίστευτα αγχωμένη γιατί ένιωθα ότι έπρεπε να υπερασπιστώ την περσινή μου νίκη και χρειάστηκε πολλές φορές μέσα σε αυτή τη μέρα να παλέψω περισσότερο με το άγχος μου πάρα με την αντίπαλο.Τελικά το αποτέλεσμα ήταν κάτι που με άφησε πολύ χαρούμενη και ευχαριστημένη με τη μέρα αυτή».

Μάλιστα, στο ίδιο ακριβώς κύπελλο το 2021 η Γεωργιάδου είχε κληθεί να παίξει στον τελικό με τη συναθλήτριά της, Δώρα Γκουντούρα, και είχαν ανέβει μαζί στο βάθρο και η ίδια εξηγεί πως είναι να συμμετέχεις σε έναν τέτοιο «εμφύλιο»: «Αν δεν συναντηθούμε στα ταμπλό, σε αγώνες που καθορίζουν τις πρώτες θέσεις (ημιτελικό - τελικό), δεν είναι ωραίο συναίσθημα να αγωνίζεσαι ενάντια στη συναθλητριά σου αλλά είναι κάτι το οποίο συμβαίνει και πρέπει να την αντιμετωπίσεις όπως οποιαδήποτε άλλη αθλήτρια μέσα στους αγώνες. Η νίκη, σε τέτοιες περιπτώσεις, σου αφήνει ένα γλυκόπικρο συναίσθημα. Στο ομαδικό είναι εντελώς διαφορετικά τα συναισθήματα, νιώθεις το πάθος από τον πάγκο και δίνουμε τα πάντα για τη νίκη πάνω στη πίστα αλλά και από τον πάγκο».

Για να φτάσει σε αυτά τα αποτελέσματα η Γεωργιάδου, όμως, έπρεπε να περάσει από 40 κύματα και τελικά να καταφέρει να σταθεροποιηθεί σε τόσο καλά αποτελέσματα: «Δεν έχω καθίσει να αναλογιστώ το άλμα που έγινε στην περσινή σεζόν» δήλωσε και εξήγησε: «Για μένα ήταν προπόνηση - αγώνας - προπόνηση, στα οποία ήμουν απόλυτα συγκεντρωμένη τόσο που δεν έχω καταλάβει ακόμη τι συνέβη. Δεν πίστευα ποτέ ότι ξαφνικά θα βρισκόμουν σε αυτές τις θέσεις και θα υπήρχε αυτή η σταθερότητα στις πρώτες θέσεις. Είμαι πολύ ευχαριστημένη αλλά ταυτόχρονα έχω δει και τα λάθη μου στους αγώνες οπότε αυτό που θέλω είναι να συνεχίζω να δουλεύω σκληρά ώστε να καταφέρω να παραμείνω σε αυτές τις θέσεις και να φέρνω περισσότερα καλά αποτελέσματα».

hhh

Η ξιφασκία, πέρα από τα σωματικά προσόντα, απαιτεί και καλό έλεγχο του μυαλό και της σκέψης αφού η τακτική είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία του παιχνιδιού. Η Γεωργιάδου έχει προσπαθήσει να βελτιωθεί και σωματικά και ψυχικά ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε όλες τις προκλήσεις που εμφανίζονται μπροστά της σε έναν αγώνα: «Εκτός από τα τεχνικά κόμματα στα οποία προπονούμαι για να βελτιώσω αυτόν τον καιρό δουλεύω το ψυχολογικό κομμάτι. Η ηρεμία μέσα στους αγώνες είναι αυτό πάνω στο οποίο δουλεύω. Όσο πάθος και αν υπάρχει εκείνη τη στιγμή, ταυτόχρονα υπάρχει και το άγχος και οι "κακές σκέψεις " που κάνει ο καθένας και δουλεύω πάνω στο να τα αποβάλλω».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν πάνα έναν από τους μεγαλύτερους στόχους ενός αθλητή αν όχι τον μεγαλύτερο και δεν θα μπορούσε να μην ισχύει το ίδιο και για τη Γεωργιάδου. Η υπόθεση «πρόκριση» δεν είναι εύκολη και η ίδια το γνωρίζει αλλά δείχνει πανέτοιμη να τη διεκδικήσει, μαζί με την ομάδα της: «Η Ολυμπιακή πρόκριση από την Ευρώπη είναι κάτι αρκετά δύσκολο γιατί οι πιο δυνατές ομάδες και αθλήτριες προέρχονται από τη ζώνη αυτή. Προετοιμάζομαι όσο καλύτερα μπορώ ώστε να καταφέρω να κάνω ό,τι είναι αρκετό για να πάρω/πάρουμε αυτή την πρόκριση, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Είναι το μεγαλύτερό μου όνειρο οι Ολυμπιακοί Αγώνες και αν καταφέρουμε να πάμε ομαδικά θα ήταν διπλή περηφάνια και χαρά».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]