Η Γεωργιάδου το δεύτερο ελληνικό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
21/07/2022
ΞΙΦΑΣΚΙΑ

Η Γεωργιάδου το δεύτερο ελληνικό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Κώστας Ευθυμιάδης

Η Δέσποινα Γεωργιάδου σημείωσε άλλη μία σπουδαία επιτυχία για την ελληνική ξιφασκία, που πανηγύρισε το δεύτερο μετάλλιό της σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Αυτά που κάνουν τα τελευταία τρία χρόνια η Δέσποινα Γεωργιάδου και η Δώρα Γκουντούρα στην ξιφασκία, είναι μοναδικά.

Η Γεωργιάδου κατάφερε χθες στο Κάιρο να πάρει το χάλκινο μετάλλιο, ενώ η Γκουντούρα αναδείχθηκε 5η στον κόσμο και ουσιαστικά στον αγώνα για τα ημιτελικά χάθηκε η ευκαιρία για να έχουμε δύο Ελληνίδες στο βάθρο.

Με δεδομένο ότι μικρός τελικός δεν υπάρχει, Γκουντούρα και Γεωργιάδου θα μάχονταν στον ένα ημιτελικό με την ηττημένη να έπαιρνε το χάλκινο και την νικήτρια μίνιμουμ το αργυρό. Δεν πάει εξάλλου πολύς καιρός που οι δυο τους στη σπάθη, αγωνίστηκαν σε τελικό Παγκοσμίου κυπέλλου. Η Γκουντούρα, που ανήκει στην ομάδα Team Future της Bwin, δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο, αλλά η 5η θέση αποτελεί τεράστια επιτυχία.

Είναι αυτή εξάλλου, που άνοιξε τον δρόμο για τις ελληνικές επιτυχίες στα Παγκόσμια πρωταθλήματα, καθώς στην προηγούμενη διοργάνωση, το 2019 στην Βουδαπέστη, είχε γίνει η πρώτη αθλήτρια της χώρας που κατακτά μετάλλιο (χάλκινο) σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Τώρα, επανέλαβε το ίδιο η Γεωργιάδου, με την Αζέρα Αννα Μπάστα να είναι αυτή που σταμάτησε τις δύο Ελληνίδες σε προημιτελικό και ημιτελικό (για να χάσει με την σειρά της στον τελικό από την Γιαπωνέζα Εμούρα με 15-10).

Η Γεωργιάδου στην... σεζόν της καριέρας της

Η Δέσποινα Γεωργιάδου στο βάθρο

Η Γεωργιάδου διανύει τους καλύτερους τελευταίους 10 μήνες της καριέρας της.

Πήρε το χρυσό στο Παγκόσμιο κύπελλο της Ορλεάνης, στον αξέχαστο τελικό με την Γκουντούρα, ακολούθησε το αργυρό στο Παγκόσμιο κύπελλο της Τυνησίας και στο ενδιάμεσο εξαιρετικά πλασαρίσματα στους άλλους αγώνες της σειράς.

Δυο τους θα διεκδικήσουν του χρόνου ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι πραγματικά άδικο να μην μπορούν να πάνε και οι δύο στο ατομικό, εξαιτίας του συστήματος πρόκρισης για το Παρίσι.

Ο προπονητής της Γεωργιάδου, Χρήστος Σαΐνης, ανέφερε στις δηλώσεις του για την αθλήτρια του Παναθηναϊκού:

«Το μυαλό μας αυτές τις ώρες είναι και στους συμπολίτες μας χάνουν σπίτια, περιουσίες και ζωές στις πυρκαγιές. Το μόνο που θέλω να πω όμως για τη σημερινή μέρα είναι ότι η χρονιά μας ολοκληρώνεται στα ατομικά με ένα πολυπόθητο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και δεν υπάρχουν λόγια για τη χαρά που νιώθω. Σήμερα κοιμάμαι ήρεμος και χαρούμενος, αύριο πρωί (σ.σ.: σήμερα) όμως, μόλις στεγνώσει το πλαστρόν, συνεχίζουμε τη μάχη! Ελπίζουμε και θέλουμε όλοι μας ένα καλό αποτέλεσμα στα ομαδικά».

Δελενίκας: «Ιστορικές στιγμές για την ελληνική ξιφασκία»

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Δελενίκας, προπονητής της Γκουντούρα, σχολίασε: «Οι στιγμές που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια από τη γυναικεία σπάθη είναι απίστευτες! Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019, πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, διπλός τελικός στην Grand Prix της Ορλεάνης το Νοέμβριο του '21, ασημένιο μετάλλιο της Δώρας στο παγκόσμιο κύπελλο της Γεωργίας το Γενάρη, ασημένιο μετάλλιο της Δέσποινας στο παγκόσμιο κύπελλο της Τυνησίας το Μάιο, επιτυχημένο ξεκίνημα της προσπάθειας του ομαδικού. Όλα αυτά μέχρι σήμερα, που ήρθε η μεγαλύτερη επιτυχία της Ελληνικής Ξιφασκίας για μένα, με τη Δέσποινα να κατακτά το χάλκινο μέταλλο και τη Δώρα την πέμπτη θέση, στην ίδια διοργάνωση.

Η γεύση είναι γλυκόπικρη γιατί είμαι σίγουρος πως η Δώρα μπορούσε να κερδίσει τον προημιτελικό, κάτι που δεν έγινε λόγω μικρών λεπτομερειών στην τακτική. Έτσι θα μπορούσαμε να είχαμε ένα χάλκινο και έναν σίγουρο τελικό καθώς τα κορίτσια θα συναντιόντουσταν στον ημιτελικό. Όπως και να έχει, οι στιγμές που ζούμε όλοι μαζί είναι μοναδικές και δικαιωνόμαστε για τις επιλογές μας και για την πίστη μας σε αυτά τα κορίτσια. Δεν έχουμε τελειώσει όμως ακόμα καθώς μεθαύριο (σ.σ.: αύριο) θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την υπέρβαση στα ομαδικά και να χαρίσουμε άλλη μια διάκριση στην Ελληνική ξιφασκία».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]