τδυυ
30/12/2022
ΞΙΦΑΣΚΙΑ

Η Ιμπτιχά Μουχάμαντ άνοιξε τον δρόμο για τις Μουσουλμάνες αθλήτριες του κόσμου

Πηνελόπη Γκιώνη

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, η Ιμπτιχά Μουχάμαντ έγραψε αθλητική ιστορία καθώς έγινε η πρώτη μουσουλμάνα Αμερικανίδα που αγωνίστηκε και κέρδισε μετάλλιο με την ομάδα των ΗΠΑ φορώντας χιτζάμπ.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Maplewood του New Jersey, η Ιμπτιχά Μουχάμαντ είναι το τρίτο παιδί από πέντε αδέλφια που είναι όλα αφροαμερικανικής καταγωγής. Αφού αποφοίτησε με διπλό πτυχίο στις Διεθνείς Σχέσεις και τις Αφρικανικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Duke, η Μουχάμαντ ίδρυσε το 2014 τη δική της εταιρεία με τις αδελφές της με την ονομασία Louella - μια εταιρεία μόδας που προσφέρει μοντέρνα, λειτουργικά και κομψά σεμνά κομμάτια.

Πριν αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Μουχάμαντ ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας ξιφασκίας των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2010, που κέρδισε πέντε φορές τον τίτλο της παγκόσμιας μεταλλιούχου. Από εκεί και πέρα, όλα πήραν την… ανηφόρα για την αθλήτρια, καθώς το 2016 ανακηρύχθηκε από το TIME ως ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Έγινε επίσης το πρόσωπο του πρώτου Pro Hijab της πασίγνωστης εταιρείας αθλητικών ρούχων Nike. Πιο πρόσφατα, εξέδωσε το δικό της εικονογραφημένο βιβλίο με τίτλο The Proudest Blue: A Story of Hijab and Family, το οποίο κατέκτησε μια θέση στη λίστα με τα best seller των New York Times για το 2019. Η ίδια έχει γίνει και Barbie ενώ συνεχίζει να εμπνέει κάθε φορά με τη δική της ιστορία απελευθέρωσης, εξηγώντας με τον καλύτερο τρόπο τι σημαίνει ελεύθερη βούληση.

H πρώτη μουσουλμάνα Αμερικανίδα με χιτζάμπ, που κέρδισε Ολυμπιακό μετάλλιο

εδ«Όταν ήμουν μικρότερη, οι γονείς μου έψαχναν ένα άθλημα για να ασχοληθώ, όπου δεν θα χρειαζόταν να αλλάζουν τη στολή μου, επειδή θα έπρεπε τελικά να φοράω χιτζάμπ. Η ξιφασκία εξυπηρετούσε μοναδικά τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις οπότε μου φάνηκε εύκολη απόφαση να μάθω το άθλημα. Μόνο όταν μπήκα στην πρώτη μου Εθνική ομάδα των ΗΠΑ το 2010 συνειδητοποίησα ότι το ταξίδι μου στην ξιφασκία ήταν μεγαλύτερο από εμένα. Ήμουν η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε μια θέση στο όπλο μου και το 2016 έγινα η πρώτη μουσουλμάνα-αμερικανίδα που κέρδισε Ολυμπιακό μετάλλιο. Το ταξίδι ήταν δύσκολο, αλλά ήξερα ότι ήταν μια ευκαιρία να αλλάξω το αφήγημα για τη μουσουλμανική κοινότητα και για τους Αφροαμερικανούς στην ξιφασκία».

«Δεν επέτρεψα ποτέ στις διακρίσεις να με καθορίσουν»

Η Μουχάμαντ ξεκινάει κάθε της μέρα με μία προσευχή και συνεχίζει δημιουργώντας το κατάλληλο mindset για να κάνει άλλη μία δυνατή προπόνηση. Άλλωστε, η πρόκριση στους Ολυμπακούς Αγώνες ήταν το δυσκολότερο πράγμα που έκανε ποτέ στη ζωή της. «Η πρόκριση για την Ολυμπιακή ομάδα ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου. Το μέγεθος της αφοσίωσης και η προθυμία να θυσιάσεις τα πάντα είναι ασύγκριτο. Υπάρχουν πολλά ψυχικά και σωματικά εμπόδια στην πορεία που έπρεπε να ξεπεράσω, αλλά η πρόκριση ήταν μια από τις πιο περήφανες στιγμές της ζωής μου. Αν και υπήρξαν στιγμές στην καριέρα μου όπου υπήρξα αποδέκτης διακρίσεων, δεν επέτρεψα ποτέ σε αυτές τις στιγμές να με καθορίσουν. Ως Αφροαμερικανίδα που φοράει χιτζάμπ, ανήκω σε περιθωριοποιημένες κοινότητες των οποίων οι προσπάθειες, οι ικανότητες και η σκληρή δουλειά συχνά αμφισβητούνται. Το να διαχειρίζεσαι αυτές τις εμπειρίες σημαίνει να μάθεις να γίνεσαι η δική σου μαζορέτα και να καταλαβαίνεις ότι μπορεί να μην λάβεις την αναγνώριση που σου αξίζει. Ωστόσο, με τον καιρό, θα μάθετε ότι δεν την χρειάζεστε για να γίνετε κάτι σπουδαίο».

«Το γεγονός ότι έγινα η πρώτη μουσουλμάνα Αμερικανίδα που κέρδισε ολυμπιακό μετάλλιο επέτρεψε στις μουσουλμάνες γυναίκες να δουν τον εαυτό τους στο χώρο του αθλητισμού. Είμαστε νέες στη συζήτηση και δεν επιτρέπουμε πλέον να μας καθορίζουν οι πολιτισμικές αγκυλώσεις ή οι περιορισμένες προσδοκίες της κοινωνίας» δήλωσε όταν τη ρώτησαν πως πιστεύει ότι θα αλλάξει την αθλητική βιομηχανία μετά την πρωτοπορία της στον χώρο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]