serbia volley team
16/10/2022
ΒΟΛΕΙ

Βόλεϊ: Θριαμβεύτρια Σερβία με Μπόσκοβιτς στο «τιμόνι» της ομάδας

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Τιγιάνα Μπόσκοβιτς και η ομάδα της έκαναν τον αγώνα της ζωής τους και κατάφεραν να διατηρήσουν τον Παγκόσμιο τίτλο τους, στον χθεσινοβραδινό τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος βόλεϊ γυναικών, δείχνοντας πως ήρθαν για να μείνουν στο παγκόσμιο βόλεϊ.

Θριαμβευτική εμφάνιση έκανε η ομάδα βόλεϊ γυναικών της Σερβίας που απέδειξε την κυριαρχία της στο παγκόσμιο βόλεϊ κατακτώντας back to back το χρυσό στη διοργάνωση.

Η Βραζιλία και η Σερβία έχουν αναμετρηθεί 21 φορές σε μεγάλες διοργανώσεις, παγκόσμιου επιπέδου, από τότε που η Σερβία άρχισε να αγωνίζεται ως ξεχωριστή χώρα (πριν ήταν Σερβία-Μαυροβούνιο και νωρίτερα Γιουγκοσλαβία). Οι Νοτιοαμερικανίδες έχουν περισσότερες νίκες στις αναμετρήσεις με τη Σερβία, με 18 -3, ενώ η τελευταία φορά που η ευρωπαϊκή ομάδα είχε κερδίσει τις Βραζιλιάνες ήταν στο προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, του 2018, όταν οι Σέρβες είχαν αναδειχθεί Παγκόσμιες πρωταθλήτριες. Η Σερβία είχε ηττηθεί και στον προκριματικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 από τη Βραζιλία και διψούσε για ρεβάνς. Η Σερβία δεν είχε χάσει ούτε έναν αγώνα στη διοργάνωση τους τελευταίες δύο μήνες που παίζοντας τα παιχνίδια. Έχανε μόνο μερικά... σετ τα οποία όμως δεν ήταν ποτέ αρκετά για να την υποχρεώσουν σε ήττα.

Οι Σέρβες ολοκλήρωσαν με εμφατικό τρόπο την αήττητη «εκστρατεία» 12 αγώνων στη διοργάνωση σαρώνοντας (26-24, 25-22, 25-17) την πρώην πρωτοπόρο στην παγκόσμια κατάταξη της FIVB Βόλεϊ γυναικών, Βραζιλία. Η νίκη αυτή επισφραγίζει, παράλληλα, μια εξαιρετική φάση για το σέρβικο γυναικείο βόλεϊ καθώς η Έθνική ομάδα της χώρας έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία τα τελευταία έξι χρόνια κατακτώντας δύο Παγκόσμιους τίτλους, δύο Ολυμπιακά μετάλλια (ασημένιο στο Ρίο 2016 και χάλκινο στο Τόκιο 2020), δύο Ευρωπαϊκούς τίτλους (2017, 2019) και ένα χάλκινο μετάλλιο στο Volley Nations League (2022).

Η Σερβία, μάλιστα είχε και τις δύο πρώτες σκόρερ του τελικού, με τη Μπόσκοβιτς να είναι η κορυφαία με 24 πόντους (όλοι σε εκτελέσεις) και τη Στεβάνοβιτς να ακολουθεί με 11 πόντους (πέντε εκτελέσεις, τέσσερα μπλοκ, δύο άσσοι). Οι Ευρωπαίες κυριάρχησαν στον αγώνα χρυσού μεταλλίου ξεπερνώντας τη Βραζιλία σε σκορ (50 έναντι 33), σε μπλοκ (9 έναντι 5) και άσσους (4 έναντι 3). Η απόδοση της Σερβίας στον τελικό ήταν τόσο καλή που ούτε τα 22 λάθη τους (έναντι 13 της Βραζιλίας) δεν έβαλαν σε κίνδυνο τα πράγματα.

Αυτά τα κορίτσια, αυτή η ομάδα, αυτή η ενέργεια...

«Τα καταφέραμε χωρίς να χάσουμε ούτε έναν αγώνα. Είμαι τόσο χαρούμενη και τόσο περήφανη που είμαι μέλος αυτής της ομάδας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μας στήριξαν αυτές τις τρεις εβδομάδες, ειδικά την οικογένειά μου» δήλωσε με συγκίνηση η MVP του τουρνουά, αρχηγός της σέρβικης ομάδας και πραγματικό σύμβολο της σέρβικης κυριαρχίας, Τιγιάνα Μπόσκοβιτς.

boskovic

Η 25χρονη σήμερα Μπόσκοβιτς ήταν η MVP και στο Παγκόσμιο του 2018, όταν ήταν μόνο 21 ετών, και φέτος σαν αρχηγός πια έκανε το χρέος της οδηγώντας την ομάδα της στην επιτυχία όπως έκανε και πριν τέσσερα χρόνια. Η Μπόσκοβιτς είναι, παράλληλα, η τέταρτη μεταξύ των καλύτερων σκόρερ στη διοργάνωση.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]