boskovic
12/10/2022
ΒΟΛΕΙ

Βόλεϊ: Μηνύματα ισότητας και σούπερ θέαμα στο κυνήγι για τον Παγκόσμιο τίτλο

Πηνελόπη Γκιώνη

Εντυπωσιακό θέαμα, μάχες μέχρι τελευταίου... πόντου και σημαντικά μηνύματα. Αυτά και ακόμη περισσότερα αναμένεται να δούμε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ γυναικών.

Oι τρεις μεταλλιούχες ομάδες των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2021 Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία και Σερβία μαζί με την, 6η στο Τόκιο, Ιταλία προκρίθηκαν στα ημιτελικά του Παγκόσμιου πρωταθλήματος βόλεϊ γυναικών (που διεξάγεται σε Ολλανδία και Πολωνία) και προετοιμαζόμαστε για σούπερ θέαμα, με αγώνες που θα θυμίζουν τελικούς.

Ήδη από τους αγώνες στον γύρο των «8» φάνηκε πως η ανατροπή και η αγωνία θα είναι στοιχεία που δε θα λείψουν ούτε από το φετινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μεγάλα φαβορί έμειναν εκτός συνέχειας μετά από δραματικούς αγώνες και πλέον βρισκόμαστε μία ανάσα πριν από το βάθρο. Η Ιαπωνία και η Κίνα, που έχουν μεγάλη παράδοση στο βόλει, αποκλείστηκαν με την Ιαπωνία μάλιστα να γνωρίζει την ήττα μετά από φοβερή ανατροπή (η αντίπαλός της, Βραζιλία, γύρισε το παιχνίδι από 0-2 σε 3-2 σετ για να επικρατήσει).

Η κάτοχος του τίτλου, Σερβία, με αρχηγό την MVP του 2018 Τιγιάνα Μπόσκοβιτς θέλει πολύ να διατηρήσει τον τίτλο της. Η ίδια έγινε η μοναδική ομάδα στο διεθνές γυναικείο βόλεϊ που έχει φτάσει στα ημιτελικά των τεσσάρων μεγαλύτερων διοργανώσεων που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία έξι χρόνια - κατέκτησε χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2018, αργυρό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 και χάλκινο στους περσινούς Αγώνες του Τόκιο-. Όμως για να πετύχει το όνειρο και να διατηρήσει τον τίτλο της θα χρειαστεί πρώτα να περάσει από την ομάδα των ΗΠΑ με το ένα χρυσό, τα δύο αργυρά και δύο χάλκινα στη διοργάνωση αλλά και τα έξι Ολυμπιακά μετάλλια. Η νικήτρια ομάδα θα έχει εξασφαλίσει ένα μετάλλιο και θα φύγει με το χαμόγελο στα χείλη.

Από την άλλη, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2002 (και δευτεραθλήτρια κόσμου το 2018) Ιταλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Βραζιλία που έχει χάσει τρεις φορές την ευκαιρία να κατακτήσει τον τίτλο (τρία αργυρά μετάλλια). Το έργο της Ιταλίας δεν θα είναι εύκολο αφού θα αντιμετωπίσει μία ομάδα που έχει παράδοση πέντε Ολυμπιακών μεταλλίων. Οι δύο ομάδες θα χρειαστεί να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, μέχρι τον τελευταίο πόντο.

Τα διαθέσιμα εισιτήρια για τους ημιτελικούς αγώνες είναι περιορισμένα αφού και τα δύο γήπεδα είναι σχεδόν sold out. Οι αγώνες μεταλλίων είναι προγραμματισμένοι για τις 15 Οκτωβρίου, στο Άπελντουρν της Ολλανδίας και οι διοργανωτές ελπίζουν σε μία sold out αρένα.

Volleyball World Equal Jersey campaign

Για να εδραιώσει και να γιορτάσει περαιτέρω την ανάγκη για ισότητα - και να αποτελέσει πρότυπο για άλλα αθλήματα - η εκστρατεία Volleyball World Equal Jersey κάλεσε την κοινότητα του βόλεϊ, από τους παίκτες μέχρι τους φιλάθλους και από τους ενδιαφερόμενους μέχρι τους χορηγούς, να υπερασπιστούν την ισότητα των φύλων.

Το βόλεϊ υπερηφανεύεται για την ισότιμη κατανομή των δύο φύλων όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις χορηγίες και τα χρηματικά έπαθλα και, το 2021, ξεκίνησε η εκστρατεία Equal Jersey για την ευαισθητοποίηση της ισότητας στο βόλεϊ. Η εκστρατεία έχει δει μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του αθλήματος να φορούν το Equal Jersey κατά τη διάρκεια των τελικών του Volleyball Nations League το 2021 και το 2022.

world volley
Το 2022, η εκστρατεία ενισχύθηκε περαιτέρω μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας της Volleyball World με τη φιλανθρωπική οργάνωση Let's Keep The Ball Flying, που συνέπεσε με τους τελικούς του VNL, και είδε τις Equal Jersey να φοριούνται από 10 κορίτσια και 10 προπονητές σε ένα εκπαιδευτικό καμπ βόλεϊ στο Νεπάλ. Η κατασκήνωση στήθηκε από το LKTBF για την προώθηση της ισότητας, της εκπαίδευσης, της ένταξης και της ενδυνάμωσης, ενισχύοντας την ισότιμη πρόσβαση μέσω της δύναμης του βόλεϊ.

Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου πρωταθλήματος βόλεϊ γυναικών του 2022 στην Ολλανδία, η DHL - ένα κορυφαίο, παγκόσμιο brand - σύναψε συνεργασία με το Volleyball World, η οποία δίνει έμφαση στην κοινωνική βιωσιμότητα και προωθεί τη στρατηγική της DHL για την ποικιλομορφία και την ένταξη, προσθέτοντας περαιτέρω βάρος στην αποστολή του Volleyball World για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Περισσότερα για το #thema_isotitas

Οι απόψεις που εκφράζονται στο παρόν αποτελούν προσωπικές απόψεις του συντάκτη / της συντάκτριας και δεν απηχούν απαραίτητα τις απόψεις του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ ή του Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα (Ίδρυμα Μποδοσάκη σε συνεργασία με το SolidarityNow).

Το Έργο «Η Ισότητα των Φύλων στην Πρώτη Σελίδα» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και εταίρο τη Liquid Media.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

banner

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]