clarisse_agbenenou_judo
16/05/2023
ΤΖΟΥΝΤΟ

Κλαρίς Αγκμπεγκνένου: Παγκόσμια πρωταθλήτρια για έκτη φορά, έναν χρόνο μετά τη γέννηση της κόρης της

Πηνελόπη Γκιώνη

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα διαβάσουμε το όνομά της ανάμεσα σε εκείνων που κατέκτησαν μετάλλια σε μία μεγάλη διοργάνωση. Η Κλαρίς Αγκμπεγκνένου έγινε Παγκόσμια πρωταθλήτρια για έκτη φορά και πανηγύρισε με το μωρό της.

Η Γαλλίδα τζουντόκα, Κλαρίς Αγκμπεγκνένου, έχει γράψει μία πολύ σημαντική πορεία στο άθλημα και το όνομά της ακούγεται συχνά όταν ανακοινώνονται οι μεταλλιούχοι μεγάλων διοργανώσεων. Μάλιστα, είναι πολύ λίγοι εκείνοι που έχουν καταφέρει να την ξεπεράσουν σε τίτλους αφού η Γαλλίδα έχει αυτή τη στιγμή έξι Παγκόσμια χρυσά, πέντε Ευρωπαϊκά και τρία Ολυμπιακά μετάλλια.

κλαρισ τζουντοΗ Αγκμπεγκνένου, που αγωνίζεται στην κατηγορία των -63κ., είναι από τις αθλήτριες που καμία δε θέλει να έχει αντίπαλο αφού πλέον οι περισσότεροι δεν αναρωτιούνται αν θα κερδίσει αλλά… πώς θα κερδίσει. Αυτό που συνέβη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα, όμως, ήταν λίγο διαφορετικό.

Μετά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, η Γαλλίδα αθλήτρια έκανε μία παύση στην καριέρα της για να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια όταν και έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Χωρίς να αφήσει πολύ καιρό να περάσει, η 30χρονη αθλήτρια επέστρεψε στις προπονήσεις στα τέλη του 2022 και τον Φεβρουάριο του 2023 μάλιστα επέστρεψε και στις μεγάλες διοργανώσεις, με το Γκραν Σλαμ του Παρισιού όπου κατετάγη 7η.

«Όλοι είναι τόσο χαρούμενοι που επέστρεψες, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να σε αντιμετωπίσουμε ξανά», της είπε η Μεξικανή αντίπαλός της Πρίσα Αβίτι Αλκαράθ όπως γράφει η IJF. Τότε αρκετοί έσπευσαν να τη ρωτήσουν αν θα είναι παρούσα στο ερχόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα και η απάντησή της δε θα μπορούσε να είναι άλλη από «ναι». «Ναι», παρά το γεγονός πως πριν μερικούς μήνες είχε γεννήσει, είχε σταματήσει τις προπονήσεις, το σώμα της είχε αλλάξει.

Τα διοικητικά όργανα, τα μέσα ενημέρωσης, οι ομοσπονδίες, ακόμη και οι ίδιες οι αθλήτριες ανέκαθεν περίμεναν ότι αυτή η στιγμή -της εγκυμοσύνης- θα ήταν το τέλος της καριέρας τους και από μία άποψη είναι λογικό αλλά δεν χρειάζεται πλέον να το αποδεχτούμε.

Αρκετές νέες μητέρες επέστρεψαν σε αγώνες υψηλού επιπέδου τους τελευταίους μήνες, συνδυάζοντας την εξωφρενικά πολυάσχολη ζωή τους για να εξασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν στην κορυφή του αθλητισμού, της οικογένειας, των παιδιών, των οικονομικών, της υγείας.

Η Αγκμπεγκνένου βρέθηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα, με την κόρη της Αθηνά να την παρακολουθεί από τις κερκίδες και όχι απλά συμμετείχε αλλά κερδίσε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία της, έναν χρόνο μετά τη γέννηση της κόρης της. Αυτό ήταν το έκτο Παγκόσμιο χρυσό της καριέρας της.

Η Αγκμπεγκνένου έκανε ένα τεράστιο βήμα για τις γυναίκες στον αθλητισμό και γιόρτασε την κατάκτηση του μεταλλίου της αγκαλιά με την κόρη της, στον πάγκο της ομάδας. Ο κόσμος τώρα είναι διαφορετικός για κάθε «Αθηνά» που βλέπει τη μητέρα της να κάνει κάτι που αγαπά και αντιλαμβάνεται πως με στήριξη και θέληση μπορούν να γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]