maria amiulina guendez
12/11/2022
ΤΖΟΥΝΤΟ

Παγκόσμιο πρωτάθλημα sambo: Το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της ομάδας προσφύγων

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Μαρία Αμιουλίνα Γκουέντεζ έγινε το πρώτο μέλος της ομάδα σαμπό (sambo) των προφύγων που κέρδισε τον Παγκόσμιο τίτλο, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα sambo που διεξήχθη στο Κιργιστάν.

Η Μαρία Αμιουλίνα Γκουέντεζ πέτυχε ιστορικές νίκες στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα sambo και κατάφερε να γίνει η πρώτη, στην ιστορία της ομάδας προσφύγων, που κατακτά τον Παγκόσμιο τίτλο.

Η ίδια επικράτησε στην κατηγορία των -50 κιλών, στο πρωτάθλημα του Μπισκέκ, και στον τελικό υποχρέωσε σε ήττα τη Λευκορωσίδα Ανφίσα Καπάγιεβα (που αγωνίζεται ως μέλος της FIAS-Παγκόσμιας ομοσπονδίας σαμπό, καθώς η Λευκορωσία έχει αποκλειστεί). Η Γκουέντεζ πήρε το πρώτο σκορ αλλά γρήγορα ισοφαρίστηκε από την Καπάγιεβα. Καθώς δεν φαινόταν πιθανή η νίκη πριν από τη λήξη των πέντε λεπτών, η Γκουέντεζ έκανε ένα takedown από το πουθενά, τέσσερα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, κερδίζοντας έτσι με 2-1.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αδελφή της, Μαρία Γκουέντεζ -που αγωνίζεται για τη Βενεζουέλα- κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία -54 κιλών.

Η Γκουέντεζ είναι από τη Βενεζουέλα και ζει πια στη Γαλλία, όπου και μπήκε σε καθεστώς πρόσφυγα. Από την άλλη η ανεξάρτητη προσφυγική ομάδα αθλητών ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2016 και, μάλιστα, αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 στο Ρίο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]