sampalenka_-_stifens
10/06/2023
ΤΕΝΝΙΣ

Roland Garros: Παιχνίδια γυναικών σε δεύτερη μοίρα

Δημήτρης Οικονόμου

Το Roland Garros οδεύει προς το τέλος του με τα παιχνίδια των γυναικών να είναι για ακόμα μία χρονιά σε δεύτερη μοίρα, καθώς μόλις μία φορά βρέθηκαν στο πάλκο για βραδινή αναμέτρηση.

Το Roland Garros πλησιάζει προς το τέλος του, με τον τελικό των γυναικών προγραμματισμένο όπως πάντα το απόγευμα του Σαββάτου (10/6 - 16:00). Η Ίγκα Σφιόντεκ θα αντιμετωπίσει τη Καρολίνα Μούχοβα, που πέτυχε μία ακόμα έκπληξη στο διάβα της ως το ματς του τίτλου, αφήνοντας εκτός την Αρίνα Σαμπαλένκα, σε μία από τις καλύτερες παραστάσεις και ανατροπές που έχουμε δει σε ημιτελικό.

Μία ημέρα πριν τον αντίστοιχο των ανδρών, όπως ακριβώς γίνεται πάντοτε στα Grand Slam, οι τενίστριες έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται. Ξανά, σα να μην πέρασε ούτε μέρα από την αντίστοιχη περσινή διοργάνωση και το πρόγραμμα που ταξινομούσε έμμεσα τα παιχνίδια τους ως κατώτερα.

Ο λόγος ήταν τα λεγόμενα night sessions. Τα παιχνίδια δηλαδή που είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν το βράδυ. Το Philippe Chatrier έχει την οροφή τα τελευταία τρία χρόνια και αυτό σημαίνει πως με τους προβολείς πάνω του, κυριολεκτικά και μεταφορικά, είναι πλήρως εξοπλισμένο για κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά το ταμπλό των γυναικών δεν έχει την ίδια αντιμετώπιση με αυτό των ανδρών.

Στο φινάλε της περσινής διοργάνωσης, η Διευθύντρια του Παριζιάνικου Slam, Αμελί Μορεσμό ρωτήθηκε επί του θέματος. Τότε η απάντηση ήταν πως θα κοιτάξει τι μπορεί να βελτιώσει. Τη σεζόν 2021-22 η μοναδική αναμέτρηση από το ταμπλό των γυναικών που τοποθετήθηκε στο βραδινό πρόγραμμα, ήταν αυτήν της Γαλλίδας Αλιζέ Κορνέ απέναντι στην πρώην κάτοχο του τίτλου, Γιέλενα Οσταπένκο. Ένα παιχνίδι σε διάρκεια 11 ημερών.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και οι Σαμπαλένκα, Στίφενς ήταν οι μοναδικές που απόλαυσαν τα βραδινά κομφόρ του Philippe Chatrier. Η ιστορία επαναλήφθηκε για τρίτη χρονιά, σα… φάρσα! Στις τρεις σεζόν με τα night session, έχουν διεξαχθεί μόλις τέσσερα παιχνίδια γυναικών.

Σερένα Γουίλιαμς - Μπέγκου (2021)
Σφιόντεκ - Κόστιουκ (2021)
Κορνέ - Οσταπένκο (2022)
Σαμπαλένκα - Στίφενς (2023)

Τι σημαίνει «night session» και γιατί υπάρχει τόση συζήτηση

Η απάντηση στον λόγο που οι νυχτερινές αναμετρήσεις είναι… περιζήτητες, δεν είναι κάποιο κοινό μυστικό. Τα παιχνίδια αυτά προσελκύουν περισσότερους και καλύτερους χορηγούς ένεκα του prime time. Η τηλεόραση είναι αυτή που καθορίζει τις τιμές και επομένως απαιτεί τα πιο εμπορικά συμβάντα εκεί.

Ο τρόπος ερμηνείας, βέβαια, ποικίλει ανάμεσα στην ποιότητα και την ποσότητα. Τα ματς των ανδρών στα Grand Slam διαφέρουν από αυτά των γυναικών σε κάτι πολύ βασικό, τη διάρκεια. Η διαφορά του best of 5 με το best of 3 παίζει τον δικό της καθοριστικό -και όχι άδικα- ρόλο, αποτελώντας τη βασική εξήγηση για την προτίμηση στους άντρες.

Οι χορηγοί ζητούν ώρες προβολής, διαφήμισης, κάτι που με το μίνιμουμ των τριών σετ για τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις θεωρείται δεδομένο. Πολλώ δε μάλλον αν φτάσουμε και στο πεντάσετο. Άλλωστε το σπουδαιότερο αυτήν την ώρα όνομα στις γυναίκες, η Ίγκα Σφιόντεκ πραγματικά… διαλύει τις αντιπάλους της, αρκετές φορές σε λιγότερο από 60 λεπτά, ούσα και η μοναδική που έχει δηλώσει την αντίθεσή της ένεκα των απογευματινών συνθηκών που λατρεύει.

Ο αντίλογος των γυναικών στο Roland Garros

Η «μάχη» για το «equal pay» κρατάει χρόνια. Οι γυναίκες, με τη Σερένα Γουίλιαμς να παίζει μεγάλο ρόλο στο κομμάτι αυτό, διεκδίκησαν ίση μεταχείριση στα χρηματικά έπαθλα. Ο λόγος ήταν επίσης προφανής. Δεν παίζουν διαφορετικό άθλημα, δεν κάνουν λιγότερες θυσίες ούτε έχουν να διαχειριστούν μικρότερα έξοδα. Το staff που καλούνται να πληρώσουν για να έχουν δίπλα τους σε όλα τα τουρνουά μετρούν τον ίδιο αριθμό μελών.

Άλλωστε η διάρκεια αποτελεί επιχείρημα μόνο στα Grand Slam, αφού στα υπόλοιπα τουρνουά έχουμε best of three αγώνες και στα δύο ταμπλό. Πώς λοιπόν με τα ίδια έξοδα, οι τενίστριες γίνεται να έχουν λιγότερα έσοδα; Για να έρθει όμως το equal pay, η ίση κατανομή των prize pool δηλαδή, που η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα για την καθιέρωσή τους, πρέπει να υπάρχει και ίση αντιμετώπιση. Και η αναλογία των νυχτερινών αναμετρήσεων στις γυναίκες μόνο κάτι τέτοιο δεν έδειξε.

Η λύση στο πρόβλημα

Το Roland Garros μπήκε στην… τρύπα που έσκαψε μόνο του. Η οροφή μόνο στο κεντρικό κορτ έφερε τέτοιου είδους προβλήματα, μιας και μονάχα ένα παιχνίδι θα μπορούσε να είναι βραδινό. Αν υπήρχε η ασφάλεια ενός δεύτερου κορτ με τα ίδια χαρακτηριστικά, όπως αναμένεται να συμβεί με το Suzanne Lenglen από την επόμενη σεζόν, τότε ενδεχομένως τα χέρια να μην ήταν… δεμένα.

Σε αυτήν την περίπτωση ο διαχωρισμός των αναμετρήσεων και η διπλή… βραδινή βάρδια μπορεί να φέρει ίση κατανομή, ακόμα και αν μερικά παιχνίδια των γυναικών τοποθετηθούν στο δεύτερο γήπεδο της διοργάνωσης. Αυτός ο τυπικός συμβιβασμός θα μπορούσε να λύσει τα χέρια των ίδιων των διοργανωτών αλλά και να ενισχύσει τη δημοτικότητα των αναμετρήσεων στις γυναίκες.

Η «επιχείρηση» των εισιτηρίων στο τένις διαφέρει από κάθε άλλο σπορ, αφού το μόνο που γνωρίζεις για την επόμενη ημέρα είναι το κορτ στο οποίο θα βρίσκεσαι, χωρίς ώρες αλλά και συγκεκριμένο ζευγάρι. Μόλις ανακοινώθηκε το Σαμπαλένκα - Στίφενς ως βραδινό παιχνίδι της 8ης ημέρας στο Philippe Chatrier, αρκετά από τα εισιτήρια επιστράφηκαν. Ένα ακόμα ζήτημα στο Roland Garros έχει να κάνει με την πρόσβαση στα γύρω γύρω γήπεδα. Το εισιτήριο στο κεντρικό κορτ συνήθως εξασφαλίζει την είσοδο και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Κάτι τέτοιο στο Παρίσι δεν μπορεί να συμβεί. Ο αρτηριοσκληρωτικός αυτός τρόπος διοίκησης οδήγησε εν πολλοίς στις επιστροφές αυτές, καθώς όποιος δεν ήθελε να δει Σαμπαλένκα - Στίφενς, κλήθηκε να επιστρέψει το πανάκριβο απόκομμά του.

Η απόφαση της Μορεσμό να μη… στριμωχτούν πέντε αναμετρήσεις στο κεντρικό κορτ, αλλά να παραμείνουν καθημερινά στις τέσσερις, έχει τη δική της λογική, καθώς πέραν από τους τενίστες σε ένα Grand Slam υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι και το Roland Garros δε θα έπρεπε να τους φτάνει στα όρια της εξάντλησης. Μία μέση οδός όμως, έως ότου φτιαχτεί η οροφή στο Suzanne Lenglen, θα μπορούσε να διαγράψει τα προβλήματα. Αυτήν του evening session που θα χωρά δύο αναμετρήσεις και θα μπορεί να μοιράζεται μεταξύ αντρών και γυναικών.

Με έναν τρόπο που κανείς δε θα πουλήσει το εισιτήριό του, που θα τίθεται σε ισχύ για δύο παιχνίδια. Δεν πρόκειται για ριζοσπαστική αλλαγή, αλλά θα αφαιρέσει άμεσα το δικαίωμα της αμφισβήτησης στη ζήτηση, ακυρώνοντας αυτομάτως τους στυγνούς νόμους της αγοράς. Κανείς δε θα «πουλήσει» την ευκαιρία να δει το Σαμπαλένκα - Στίφενς αν ακολουθεί ο Αλκαράθ ή το αντίθετο.

Η άτυπη big-3 των γυναικών που έχει σχηματιστεί από τις Σφιόντεκ, Σαμπαλένκα και Ριμπάκινα έχει εκτινάξει στα ύψη το ενδιαφέρον, μαζί φυσικά με τις υπόλοιπες τενίστριες και το Roland Garros έχει έναν χρόνο μπροστά του για να πάρει καλύτερες αποφάσεις.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]