Εύα Ασδεράκη: Η πρώτη Ελληνίδα διαιτητής στο τένις, έφτασε ως την κορυφή
21/03/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Εύα Ασδεράκη: Η πρώτη Ελληνίδα διαιτητής στο τένις, έφτασε ως την κορυφή

Κώστας Ευθυμιάδης

Η Εύα Ασδεράκη αποτελεί μία εκ των κορυφαίων, παγκοσμίως, διαιτητών τένις και όχι τυχαία.

Το ελληνικό τένις πριν την εποχή Τσιτσιπά-Σάκκαρη, είχε άλλη μία σπουδαία εκπρόσωπο και εκτός court. Ο λόγος για την Εύα Ασδεράκη, μία εκ των κορυφαίων διαιτητών τένις στον κόσμο που σαν σήμερα έγινε επαγγελματίας διαιτητής για πρώτη φορά στην καριέρα της.

Η Ασδεράκη, γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1982 στην Χαλκίδα και έπαιξε τένις, αφού πρώτα πέρασε από την ρυθμική γυμναστική. Η πορεία της σταμάτησε γρήγορα και αποφάσισε να ασχοληθεί με το διαιτητικό κομμάτι.

Ξεκίνησε ως επόπτρια γραμμών το 1997 βοηθώντας σε ένα τοπικό τουρνουά και το 2000 στην Αθήνα διαιτήτευσε τον πρώτο της αγώνα, σε τουρνουά 10.000 δολαρίων αφού πρώτα πήρε στην Θεσσαλονίκη το σήμα της.

Η πρώτη διεθνής παρουσία το 2000 στο Ισραήλ και το πρώτο της WTA Tour event, το 2001 στη Ντόχα.

Γρήγορα αναρριχήθηκε στην λίστα της ITF και σπουδάζοντας διαιτησία για 8 χρόνια στο Λουξεμβούργο, έφτασε στα μισά των σπουδών της (2005) να διαιτητεύει αγώνα στο Wimbledon.

Ασδεράκη και Τζόκοβιτς

H Aσδεράκη είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες παρουσίες στον χώρο της διαιτησίας στο τένις παγκοσμίως.

Διαιτήτευσε μεταξύ άλλων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, αλλά και τελικούς σε grand slam. Πρώτα τον τελικό των γυναικών στο US Open το 2011 μεταξύ της Σαμάνθα Στόζουρ και της Σερένα Γουίλιαμς, με την δεύτερη να της επιτίθεται (αδίκως όπως παραδέχτηκε στη πορεία) για μία ποινή που δέχτηκε.

Ακολούθησε την ίδια χρονιά ο τελικός του WTA Finals και στη συνέχεια το 2015 έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε τελικό grand slam ανδρών, στο US Open μεταξύ των Φέντερερ και Τζόκοβιτς, στην μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας της. Ηταν ένας τελικός όπου στα σόσιαλ περισσότερο έγινε αναζήτηση του ονόματός της, παρά των δύο τεράστιων ονομάτων του τελικού!

Το 2017 ανέλαβε δύο τελικούς, αυτούς του Wimbledon και του US Open, αλλά και του Australian Open στις γυναίκες το 2020 (Κένιν- Μουγκουρούθα), όπως και δύο τελικοί στο μικτό του 2019 (Australian Open, US Open).

Η Ασδεράκη μάλιστα έχει διαιτητεύσει σε τοπ επίπεδο και σε προχωρημένη περίοδο εγκυμοσύνης! Εμφανίστηκε στο Fed Cup σε αγώνα της Αυστραλίας με φουσκωμένη κοιλίτσα, όπου λίγο πριν τον αγώνα ρώτησε τις παίκτριες αν έχουν κάποια ερώτηση σχετικά με τον αγώνα και την Ντάρια Σάβιλ (Γκαβρίλοβα τότε), αντί να την ρωτάει για το ματς, να την ρωτά αν περιμένει αγόρι ή κορίτσι…

Η Ασδεράκη τα τελευταία χρόνια ζει στη Μελβούρνη μαζί με τον σύζυγό της Πολ Μουρ, με τον οποίο έχουν ένα παιδάκι.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]