amy_hunt
10/05/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Το κορίτσι που συγκρίθηκε με τον Γιουσέιν Μπολτ, βρίσκει ξανά τον εαυτό του

Πηνελόπη Γκιώνη

Το κορίτσι που εντυπωσίασε τον κόσμο όταν ως κορασίδα είχε βάλει το όνομά της στο παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ, κατάφερε τώρα να επανέλθει. Η Έιμι Χαντ πλέον κάνει πιο αργά αλλά πιο σταθερά βήματα.

Βρήκαμε τη θηλυκή έκδοση του Γιουσέιν Μπολτ; Αυτό αναρωτιούνταν όλοι όταν το 2019 η νεαρή Έιμι Χαντ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ των 200μ με το ασύλληπτο για την ηλικία της 22.42 (1.7), όταν είχε κάνει βουτιά ενός δευτερολέπτου σε σύγκριση με το ρεκόρ της την περασμένη χρονιά. Η επίδοση εκείνη είναι ισάξια με το αντίστοιχο ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ (20.13) στην κατηγορία Κ18, το οποίο τώρα βέβαια έχει περάσει στα χέρια του Έριον Νάιτον (19.84).

Πέντε χρόνια μετά, αυτό το ρεκόρ μένει ανέγγιχτο αφού ούτε η ίδια δεν έχει μπορέσει να το βελτιώσει. Αντιθέτως, μετά το 2019 δεν έχει ξαναγράψει 22 δευτερόλεπτα στα 200μ. Τραυματισμοί, burnout, πανεπιστήμιο. Το 2022 τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, έκανε επέμβαση και χρειαζόταν η βοήθεια της μητέρα της για να κάνει μπάνιο καθώς η ίδια δεν μπορούσε να λυγίσει το γόνατό της. Έπειτα, θεώρησε σωστότερο να βάλει σε προτεραιότητα τη σχολή της όμως λόγω αυτού δεν κατάφερε να προκριθεί στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23. Ακόμη ένα χαστούκι.

Λίγες ώρες αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο, μπήκε στο αεροπλάνο και ξεκίνησε το νέο κεφάλαιο στη ζωή της. Μετέφερε τις προπονήσεις της στην Πάντοβα της Ιταλίας, με νέο προπονητή και σε νέο περιβάλλον, γεμάτο ελίτ επιπέδου σπρίντερ. Οι αλλαγές δεν τελείωσαν εκεί αφού έπειτα αποφάσισε να επικεντρωθεί στα 100μ. Το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών έγινε προφανές αρκετά σύντομα. Τον Αύγουστο του 2023 βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ στο 100άρι μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Έχει περισσότερη ενέργεια, κοιμάται καλύτερα, ξεκουράζεται σωστά και τώρα όλα βρίσκουν τη θέση τους. Μέχρι στιγμής, έχει βελτιώσει ακόμη 0.01 το ατομικό ρεκόρ της και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της νέας σεζόν. Έχει ήδη παίξει σημαντικό ρόλο στην Ολυμπιακή πρόκριση της χώρας της στα σκυταλοδρομία 4Χ100μ και ίσως έτσι να έχει εξασφαλίσει και τη δική της, πρώτη παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Απαλλαγμένη από την πίεση των τίτλων και των συγκρίσεων, των μεγάλων ευθυνών στο Πανεπιστήμιο και το μόνιμο κυνήγι της επιβεβαίωσης, η Έιμι Χαντ έκανε το τρέξιμο τη δική της απελευθέρωση.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]