Αντζελίνα Τόπιτς: Η νέα «Τόπιτς» στο παγκόσμιο ύψος, μακριά από τη σκιά του πατέρα της
27/01/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Αντζελίνα Τόπιτς: Η νέα «Τόπιτς» στο παγκόσμιο ύψος, μακριά από τη σκιά του πατέρα της

Πηνελόπη Γκιώνη

Η χάρη με την οποία υπερέβαινε τον πήχη ο Ντράγκουτιν Τόπιτς έχει περάσει στο DNA της κόρης του, Αντζελίνας Τόπιτς. Όμως... μάλλον η κόρη θα ξεπεράσει τον πατέρα και μία ακόμη μοναδική ιστορία θα γραφτεί στον στίβο.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο μεγάλος αθλητής του ύψους Ντράγκουτιν Τόπιτς που κατέχει ακόμη το παγκόσμιο ρεκόρ της κατηγορίας Κ20 (2.37μ) είχε μιλήσει στο Gazzetta για την κόρη του Αντζελίνα, που χαράζει τη δική της πορεία στο άλμα εις ύψος, με τα πιο γλυκά λόγια: «H Αντζελίνα είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει την δική της ιστορία. Αυτή την στιγμή, στα 16 της, είναι πολύ καλύτερη απ΄ ότι ήμουν εγώ και η μητέρα της σε αυτή την ηλικία. Πνευματικά είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα». Και πολύ γρήγορα η Αντζελίνα τον έβγαλε αληθινό.

Ακολούθησαν... η ισοφάριση του παγκοσμίου ρεκόρ Κ18 με 1.96μ, χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών, χάλκινο στο Παγκόσμιο Κ20, πρωταθλήτρια Ευρώπης Κ18. Η 16χρονη ακόμη Αντελίνα Τόπιτς έγραφε όντως τη δική της ιστορία στο ύψος και παρ' ότι το επίθετό της ήταν γνωστό στα στάδια όλου του κόσμου, είχε βάλει σκοπό της να ξεχωρίσει.

«Θέλω να ακούνε το όνομά μου, να με ξέρουν και να σκέφτονται: «Α, ναι! Η υψίστρια»

Οι γονείς της ήταν αμφότεροι επαγγελματίες αθλητές, διακεκριμένος υψίστας ο πατέρας της και τριπλουνίστρια η μητέρα της, οπότε από πολύ μικρή βρισκόταν στα στάδια και γνώριζε τον μαγικό κόσμο του στίβου. Ενστικτωδώς το ύψος την τραβούσε περισσότερο, το παρακολουθούσε συχνότερα μέχρι που όταν ήταν μικρή προσποιούνταν πως τρέχει και κάνει άλματα σαν τις υψίστριες που έβλεπε στους αγώνες. Στα 8 της ξεκίνησε τον στίβο και περίπου στα 12 με 13 είπε στον εαυτό της πως είναι άλτρια του ύψους. Τα φυσικά της χαρίσματα, άλλωστε, που κληρονόμησε από τους γονείς της της επέτρεπαν να ονειρεύεται μεγάλες πτήσεις. Αλλά δε θα γινόταν αυτό χωρίς σκληρή δουλειά.

«Το ύψος μου φαινόταν τόσο κουλ όταν το έβλεπα και τελικά είναι ακόμη πιο κουλ τώρα που το κάνω η ίδια» είχε δηλώσει στη World Athletics, τονίζοντας τότε πως της άρεσε να σκέφτεται πως δίνει αγώνες και πως τη βλέπουν όλοι ως μία πρωταθλήτρια του ύψους. Με τον πατέρα της, τον καλύτερο προπονητή που θα μπορούσε να έχει, ξεκίνησε τον πρωταθλητισμό και η πορεία της είναι καλύτερη από αυτό που θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Όλα κρύβονται στην πραγματική της αγάπη για το ύψος: «Τα συναισθήματα που δημιουργούνται όταν τρέχεις για να κάνεις το άλμα είναι απίστευτα. Θέλω να φτιάξω το δικό μου όνομα, να γίνω «κάποια» στον χώρο. Να ακούνε το όνομά μου και να λένε: «Α, ναι! Η υψίστρια». Και φυσικά θα ήθελα να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς μία μέρα, αν μπορεί να συμβεί αυτό».

h

(Ντράγκουτιν και Αντζελίνα Τόπιτς, Filothei Women Gala)

Στη Σερβία, όπως έχει αποκαλύψει ο πατέρας της, η σύγκριση μεταξύ τους υπάρχει και γίνεται συνέχεια όμως ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να της αφήσει όλο τον χώρο για να δημιουργήσει εκείνη αυτό που θα επιλέξει για την ίδια, ό,τι κι αν επιλέξει: «Οι συγκρίσεις είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσει στην καριέρα της και το κάνει καλά. Είναι πολύ δυνατή πνευματικά και αποδεικνύει πως μπορεί να γίνει καλύτερη από μένα. Είναι ένας δύσκολος στόχος, αλλά δείχνει αποφασισμένη να το κάνει. Σαν προπονητής της δεν μπορώ παρά να είμαι χαρούμενος και περήφανος που την γυμνάζω. Ως αθλήτρια μιλάω, άσχετα που είναι η κόρη μου».

Το σήμερα

Σήμερα, το όνομα της Αντζελίνα Τόπιτς συνοδεύει τη λέξη ταλέντο. Αν και νεαρή, μόλις στα 17 της, έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει τόσο μετα επιτεύγματά της που πλέον τη συγκρίνουν με μερικές εκ των κορυφαίων αλτριών του ύψους όπως η Μαρίγια Λασίτσκενε ή η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ.

Μόλις πριν μερικές ημέρες, σε αγώνα ύψους στη Σερβία, είχε υπερβεί το 1.94μ, είχε κάνει νέο ατομικό ρεκόρ, νέο εθνικό ρεκόρ και είχε ανέβει στο Νο11 όλων των εποχών στην κατηγορία Κ20 (στην οποία αγωνίζεται πρώτη χρονιά). Στον ίδιο αγώνα, με το μεγάλο «θράσος» που έχει δοκίμασε να υπερβεί το 1.97μ. Ένα ύψος που μόλις τρεις αθλήτριες έχουν υπερβεί όταν ήταν μικρότερες των 20 ετών. Το ταλέντο της μάλιστα… περισσεύει αφού δοκίμασε και μήκος και έκανε σε επίσημο αγώνα άλμα στα 6.50μ (!).

Αυτή τη στιγμή η 17χρονη έχει την κορυφαία επίδοση στην κατηγορία των νεανίδων στο ύψος και στο μήκος και ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα αγωνιστεί ως μία από τις μεταλλιούχους του πρόσφατου Ευρωπαϊκού του καλοκαιριού. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για ένα κορίτσι με τόσο ταλέντο και θράσος, που ξέρει να κοντρολάρει το μυαλό του τόσο καλά, και έναν προπονητή-μπαμπά που φωνάζει με την ψυχή του κάθε φορά που υπερβαίνει τον πήχη.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]