shacarri_richardson
27/05/2023
ΣΤΙΒΟΣ

ΣαΚάρι Ρίτσαρντσον: Η αμφιλεγόμενη σπρίντερ που δίχασε το κοινό, στη νέα εκδοχή του εαυτού της

Πηνελόπη Γκιώνη

Το Νο7 όλων των εποχών στο 100άρι γυναικών, που στη συνέχεια τιμωρήθηκε για χρήση κάνναβης, έχασε τους Ολυμπιακούς, δεν κατάφερε να βρεθεί στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που γινόταν στη χώρα της και τώρα... η επιστροφή ενός ταλέντου; Η ΣαΚάρι Ρίτσαρντσον μίλησε για την αλλαγή στον εαυτό της και εξήγησε πως δεν πρόκειται για «επιστροφή» αλλά για την καλύτερη εκδοχή της.

Το όνομά της ακούστηκε σε όλο τον κόσμο όταν στις 10 Απριλίου του 2021, η 21 χρόνη τότε ΣαΚάρι Ρίτσαρντσον έτρεξε το 100άρι σε 10.72 και βρέθηκε στο Νο7 όλων των εποχών στο αγώνισμα. Τότε, πολλοί μίλησαν για ένα φοβερό ταλέντο των σπριντ που όμως ήταν ακόμη «άγουρο». Οι προσδοκίες για εκείνη και τις επιδόσεις που θα μπορούσε να κάνει εκτινάχθηκαν, οι συζητήσεις για την αθλήτρια που ίσως μπορέσει να καταρρίψει το άπιαστο -έως και σήμερα- παγκόσμιο ρεκόρ ξεκίνησαν και όλοι περίμεναν να δουν όσα δεν έχουν δει εδώ και χρόνια. Η εκκεντρική εμφάνισή της αλλά και το… trash talk που έκανε, την έκαναν ακόμη πιο γνωστή.

σακαρι ριτσαρντσον Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς, και ενώ θεωρούνταν ένα από τα φαβορί για μετάλλιο στο αγώνισμα των 100μ., το όνομά της ακούστηκε ξανά παντού αλλά αυτή τη φορά για όλους τους λάθος λόγους. Η Ρίτσαρντσον είχε βρεθεί θετική σε έλεγχο ντόπινγκ για χρήση κάνναβης (που απαγορεύεται ξεκάθαρα από τη WADA) και θα έχανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακολούθησε το απόλυτο χάος στα social media, και από τη δική της τη μερά αλλά και από τη μεριά των επικριτών της που πια μιλούσαν για ένα «πυροτέχνημα» χωρίς πειθαρχία και προοπτικές. Από την άλλη, το κύμα υποστήριξης ήταν εξίσου μεγάλο αφού ήταν αρκετοί εκείνοι που έλεγαν πως ήταν άδικη η απόφαση να τιμωρηθεί και να χάσει τους Ολυμπιακούς για μία παρασπονδία. Η ίδια προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως έκανε χρήση μαριχουάνας για να αντιμετωπίσει τον θάνατο της βιολογικής της μητέρας, με την οποία ζούσαν χωριστά αφού η Ρίτσαρντσον είχε μεγαλώσει με τη γιαγιά της. Οι κανόνες είναι κανόνες και έτσι η ίδια έχασε όντως τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς και την ευκαιρία για διακριθεί.

Το 2022 ήταν μία ακόμη «κακή» χρονιά για την ίδια. Η 22χρονη σπρίντερ έκανε βαρύγδουπες δηλώσεις στα social media όμως έπειτα στις κούρσες της δεν έκανε πράξη αυτές τις δηλώσεις, με αποκορύφωμα το ότι έμεινε εκτός της ομάδας των ΗΠΑ για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεκον το περσινό καλοκαίρι.

Fast forward περίπου έναν χρόνο μετά, είδαμε μία διαφορετική ΣαΚάρι Ρίτσαρντσον. Σταμάτησε να περιαυτολογεί, σταμάτησε δημοσιεύει όλες τις σκέψεις της και «μίλησε» στον στίβο, με αριθμούς. Στις 8 Απριλίου έτρεξε, με 4.1 άνεμο, 10.57 στο 100άρι και παρ’ ότι ο άνεμος ήταν ισχυρός, αυτή η επίδοση παραμένει εντυπωσιακή. Λίγο αργότερα, έτρεξε 10.76 στο Diamond League της Ντόχα και ανέβηκε στο Νο1 του κόσμου για φέτος.

«Δεν επέστρεψα, απλά είμαι καλύτερη», δήλωσε σε δημοσιογράφους του citiusmag, μιλώντας μαζί τους στο πλαίσιο του Γκραν Πρι του Λος Άντζελες. «Αυτά τα τελευταία τρία χρόνια έχω δείξει σε όλους σας τι μπορώ να κάνω. Ήταν απλά ο εαυτός μου που στεκόταν εμπόδιο. Τώρα, είμαι μαζί με τον εαυτό μου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα τώρα να είμαι στο στάδιο και να κάνω αυτό που ξέρουμε πως μπορώ να κάνω. Είμαι ενθουσιασμένη να συνεχίσω να ανεβαίνω», είπε.

«Όλα όσα κάνω τώρα, είναι ακριβώς τα ίδια με όσα έκανα πριν. Το μοναδικό πράγμα που είναι διαφορετικό είναι μέσα στον εαυτό μου. Όπως έχουν δηλώσει πολλοί μεγάλοι αθλητές, το θέμα είναι να μπλοκάρεις τον θόρυβο, να μπλοκάρεις όσα έρχονται από “έξω”. Δεν προσπαθώ να πολεμήσω τον κόσμο πια. Πρέπει να καταλάβω ότι θα ξεκινήσω με τον εαυτό μου και ό,τι έρχεται προς τα μένα, είναι για μένα και ό,τι αφορά στην κριτική δεν είναι για μένα και το μονοπάτι μου. Το έχω αποδεχτεί αυτό. Πήρε λίγο χρόνο αλλά τώρα είμαστε εδώ και είμαι ευγνώμων που είμαι σε αυτή τη στιγμή, να νιώθω γεμάτη και ολοκληρωμένη ξανά», δήλωνε χαμογελώντας η Ρίτσαρντσον.

Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι τη ρώτησα αν έβαζε πολλή πίεση στον εαυτό της πριν, για να πάρουν την απάντηση πως οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι έβαζαν πίεση στους ώμους της αθλήτριας: «Στην πραγματικότητα, δεν πίεσα καθόλου τον εαυτό μου. Μου αρέσει η πίεση. Είμαι ένα διαμάντι, λατρεύω την πίεση. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, (ήταν πιεστικό) το να ασχολούμαι με εσάς. Ποτέ δεν χρειάστηκε να βρεθώ κυριολεκτικά μπροστά στον κόσμο και να ζήσω τη ζωή μου ή να βρεθώ μπροστά στον κόσμο και να μην έχω άλλη επιλογή από το να έχουν άλλοι άνθρωποι γνώμη για το τι περνάω. Και όταν δεν ξέρεις, με βάση αυτό που βλέπεις ή αυτό που πηγαίνεις να αναζητήσεις... Σε έλλειψη όρων και χωρίς να θέλω να φανώ ασεβής, έπρεπε να μάθω να σας αποκλείω, προκειμένου να κοιτάξω τον εαυτό μου και να βρω πρώτα τον εαυτό μου. Όταν το έκανα αυτό, οι άνθρωποι που προορίζονταν για μένα, έλκονταν από εμένα. Οι άνθρωποι που δεν ήταν, απομακρύνθηκαν. Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι στη θέση που βρίσκομαι σήμερα».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]