brooke_andersen_hammer_throw
23/05/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Μπρουκ Άντερσεν: Η νέα «προσθήκη» στο club των 80μ. στη σφυροβολία

Πηνελόπη Γκιώνη

Στα ιστορικά στοιχεία και στατιστικά της σφυροβολίας γυναικών, μόνο τρεις έχουν καταφέρει να ρίξουν βολές που ξεπερνούν τα 80 μέτρα. Η Αμερικανίδα Μπρουκ Άντερσεν είναι η τελευταία που μπαίνει σε αυτό το φοβερά exclusive και ελίτ club.

Τα τελευταία 20 χρόνια η σφυροβολία των γυναικών υπάρχει στο πρόγραμμα όλων των μεγάλων διοργανώσεων και δεν είναι λίγες οι αθλήτριες που συχνά ρίχνουν μεγάλες βολές, άνω των 75 μέτρων. Από το 2016 το παγκόσμιο ρεκόρ είναι στα 82.98μ. και έχει την υπογραφή της φοβερής Πολωνής Ανίτα Βλόνταρτσιουκ ενώ μόλις τρεις έχουν «σπάσει» το φράγμα των 80 μέτρων, με πιο πρόσφατη την 27η Αμερικανίδα Μπρουκ Άντερσεν.

Η Άντερσεν έγινε η νεότερη σε ηλικία αθλήτρια της σφυροβολίας που ξεπερνά τα 80μ. αφού η ίδια είναι ακόμη 27 ετών και πριν από μερικές μέρες έριξε 80.17μ.. Η ΝτεΆννα Πράις, η Αμερικανίδα που βρίσκεται στο Νο2 όλων των εποχών στο αγώνισμα, είχε ρίξει την πρώτη 80άρα βολή της το 2021 σε ηλικία 28 ετών ενώ η απόλυτη κυρίαρχος, Ανίτα Βλόνταρτσιουκ από την Πολωνία, ήταν 30 ετών όταν έριξε για πρώτη φορά 80μ.. Βέβαια, όπως απέδειξε κυρίως η Πολωνή, η ηλικία είχε μικρή σημασία στην πορεία της.

Παρ’ όλα αυτά ο ενθουσιασμός γύρω από το όνομα της Άντερσεν είναι μεγάλος. Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2022 έχει δείξει μεγάλη συνέπεια στις βολές της από την περασμένη σεζόν και έφτασε στα 80μ. με σταθερότητα, αφού από το 2021 μέχρι και σήμερα έχει καταφέρει να ρίξει 10 βολές άνω των 77.70μ. διαμορφώνοντας έτσι ένα εξαιρετικό Top10 βολών. Εφ' όσον παραμείνει υγιής και μπορέσει να βελτιώσει όσα στοιχεία γίνεται, είτε αυτά αφορούν στην τεχνική της είτε στη δύναμή της είτε και στα δύο, ίσως τη δούμε να ξεπερνά τη συμπατριώτισσά της ΝτεΆνα Πράις και να φτάνει όσο πιο πολύ μπορεί την Βλόνταρτσιουκ.

Ίσως, όμως, το σημαντικότερο στοιχείο της πορείας της να είναι ότι για 14 χρόνια έπαιζε ποδόσφαιρο και πως ξεκίνησε μόλις στα 18 της να ρίχνει σφύρα. Ο προπονητής της στο Λύκειο που φοιτούσε της πρότεινε να ασχοληθεί με τη σφυροβολία, όπως και έκανε και από το 2014 και έπειτα μπορούμε να βρούμε το όνομά της σε αρκετούς αγώνες. Ούτε 10 χρόνια μετά, έχει βάλει το όνομά της δίπλα σε μία από τις καλύτερες επιδόσεις του στίβου.

Η πρόοδος στη σφυροβολία γυναικών

Σε αντίθεση με τη σφυροβολία ανδρών, η σφυροβολία των γυναικών «υπάρχει» περίπου τα τελευταία 20 χρόνια. Αν τσεκάρει κανείς τις κορυφαίες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ στο αγώνισμα θα βρει λίγες που να έχουν ημερομηνία παλαιότερη του 2000 και ο λόγος είναι πως σφυροβολία γυναικών μπήκε σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1999 και για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς το 2000 στο Σίδνεϊ. Έως και το 1995, οι επιδόσεις που μπορεί να καταγράφονταν από γυναίκες δεν μετρούσαν.

Η βολή της άντερσεν στα 80.17μ. με 1258 βαθμούς. Αν την επίδοση τη συγκρίνουμε με τις ανάλογες επιδόσεις σε άλλα αγωνίσματα (βάσει του επίσημου scoring table της World Athletics) θα δούμε πως παραμένει εξαιρετική αλλά στα υπόλοιπα αγωνίσματα είναι αρκετές οι αθλήτριες που έχουν κάνει επιδόσεις των 1258 βαθμών. Για παράδειγμα, 1258 βαθμοί ισούνται με 2.04μ στο ύψος γυναικών, μία επίδοση που έχουν κάνει 19 γυναίκες. Από την άλλη, το Παγκόσμιο ρεκόρ στη σφυροβολία (82.98μ.) ισούται με 2.08μ στο ύψος- μία επίδοση που μόνο δύο γυναίκες έχουν καταγράψει στην ιστορία του αθλήματος.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]