Ελίνα Τζένγκο: Από την «καταστροφή» στο Παγκόσμιο, στην επιτυχία του Ευρωπαϊκού τίτλου
15/05/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Ελίνα Τζένγκο: Από την «καταστροφή» στο Παγκόσμιο, στην επιτυχία του Ευρωπαϊκού τίτλου

Πηνελόπη Γκιώνη

To rising star του ακοντισμού, Ελινά Τζένγκο, μίλησε στη World Athletics για αυτό που η ίδια ονομάζει ως «αποτυχία», όταν βρέθηκε εκτός τελικού στο πρόσφατο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού, αλλά και για την προσπάθειά της να αλλάξει τρόπο σκέψης ώστε να φτάσει στην επιτυχία του Ευρωπαϊκού τίτλου.

«Ήταν μία καταστροφή για μένα». Με αυτή τη φράση περιγράφει η Ελίνα Τζένγκο την 20ή θέση που κατέλαβε στον προκριματικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ανοιχτού στίβου στο Όρεγκον το περασμένο καλοκαίρι όταν με 57.12μ. δεν είχε καταφέρει να προκριθεί στον τελικό του ακοντισμού γυναικών.

«Ήταν μία κακή εμφάνιση. Το ένιωθα από την αρχή, από τη στιγμή που πήγαινα στην Αμερική, ήξερα πως δεν ήμουν έτοιμη. Ήξερα πως δεν μπορώ να ρίξω καλά εκεί», εξήγησε μιλώντας στη World Athletics για την εμπειρία της στο Παγκόσμιο και συνεχίζει, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για όσα βίωσε εκεί: «Δεν ήταν θέμα φυσικής κατάστασης. Ένιωθα πως δεν ήμουν έτοιμη πνευματικά ώστε να ρίξω καλά, ήμουν πολύ αγχωμένη εκεί. Όμως μετά την κακή μου εμφάνιση, μίλησα πραγματικά στον εαυτό μου λέγοντας “Ελίνα, πρέπει να χαλαρώσεις. Πρέπει να αλλάξεις όλα όσα έχεις στο μυαλό σου. Είναι νέα, έχεις πολλά χρόνια μπροστά σου για να δουλέψεις σκληρά”».

Μετά την «κρυάδα» από το Όρεγκον, η Τζένγκο ετοιμαζόταν για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου. Όλοι ήξεραν πως στα χέρια της έχει πολλά μέτρα και πως η εμφάνιση στο Παγκόσμιο ήταν μόνο μία κακή μέρα. Η ίδια συγκεντρώθηκε, έθεσε τους στόχους της και «έστειλε» στο Μόναχο μία διαφορετική Ελίνα. Ένιωθε πολύ δυνατή και το έδειξε σε όλους από τον προκριματικό στον οποίο έριξε 61.28μ. για να προκριθεί πρώτη στον τελικό, εκεί όπου με το εξαιρετικό 65.81μ. κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με διαφορά περίπου τεσσάρων μέτρων από τη δεύτερη!

«Μετά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, κατά τη διάρκεια της πρώτης μου προπόνησης στην Ελλάδα, ήμουν ένας διαφορετικός άνθρωπος. Ο προπονητής μου, Γιώργος Μποτσκαριώβ, μου είπε ότι ο τρόπος που δούλευα πριν και μετά το Παγκόσμιο ήταν διαφορετικός. Προσπάθησα να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι και πήγα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και κέρδισα το χρυσό μετάλλιο. Ένιωσα από το πρώτο μου βήμα στο στάδιο πως ήμουν έτοιμη. Ένιωθα πολύ δυνατή».

Η Τζένγκο αναφέρθηκε και στη Σέρβα αντίπαλό της, Αντριάνα Βιλάγκος, με την οποία φαίνεται πως θα δούμε μερικές καλές μονομαχίες μελλοντικά: «Είναι ένας φοβερός άνθρωπος. Την αγαπώ πραγματικά. Είναι νέα αλλά το χέρι της είναι τόσο, τόσο γρήγορο. Πραγματικά μου αρέσει πολύ να τη βλέπω να ρίχνει ακόντιο και πιστεύω πως τα επόμενα χρόνια θα είμαστε μαζί στις πρώτες δύο θέσεις», ανέφερε συγκεκριμένα η Ελληνίδα αθλήτρια.

Επιπλέον αναφέρθηκε και στην αρχή της στον στίβο και τον πρωταθλητισμό: «Όταν ήμουν πολύ μικρή, οι δύο αδελφές μου ξεκίνησαν να ασχολούνται με τον στίβο και ζήλευα πραγματικά πολύ. Τότε είπα στη μαμά μου ότι θέλω να ξεκινήσω κι εγώ. Ο προπονητής που έχω τώρα, είναι ο πρώτος μου προπονητής. Ξεκινήσαμε ρίχνοντας μπαλάκια, δεν μπορούσαμε να ρίξουμε ακόντιο στην ηλικία των 7 ή 8 ετών γιατί ήταν πολύ μεγάλο για εμάς. Έριχνα, όμως, το μπαλάκι γρηγορότερα από όλους και ήμουν πρώτη στο γκρουπ. Τότε μου είπε ο προπονητής μου πως έχω πολύ γρήγορο χέρι πως πως πρέπει να δοκιμάσω ακοντισμό. Θυμάμαι τη στιγμή, που ήμουν μόλις 11 ετών, και αναρωτήθηκα τι θα μπορούσα να κάνω με αυτό. Το αγάπησα από την πρώτη στιγμή».

Η νεαρή πρωταθλήτρια συνέχισε μιλώντας για τους στόχους της, για το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και τον πολυπόθητο Ευρωπαϊκό τίτλο Κ23 ο οποίος θα είναι «το κερασάκι στην τούρτα», όπως εξηγεί στη World Athletics: «Θα είναι ευλογία για μένα, να πάω στους Ολυμπιακούς και να είμαι κι εγώ μία Ελληνίδα Olympian και μάλιστα στον ακοντισμό που ήταν από τα πρώτα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τώρα, θέλω να είμαι υγιής και να κάνω τις προπονήσεις μου χωρίς τραυματισμούς. Έχω ήδη κερδίσει το Ευρωπαϊκό γυναικών αλλά και το Κ20 οπότε θα ήθελα να κερδίσω και το Κ23, θα είναι το κερασάκι στην τούρτα. Έπειτα, θέλω να κάνω μία καλή εμφάνιση στο Παγκόσμιο γιατί πέρυσι δεν το ευχαριστήθηκα».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]