anita wlodarciuk hammer throw
13/05/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Ανίτα Βλόνταρτσιουκ: Η κορυφαία σφυροβόλος όλων των εποχών επιστρέφει στη δράση

Πηνελόπη Γκιώνη

Η μεγάλη κυρία της σφυροβολίας, Ανίτα Βλόνταρτσιουκ, επιστρέφει στους αγώνες μετά τον τραυματισμό και την επέμβαση που χρειάστηκε να κάνει έπειτα από... καταδίωξη ληστή και δεν θα μπορούσαμε να ανυπομονούμε περισσότερο.

Η κορυφαία σφυροβόλος όλων των εποχών, Ανίτα Βλόνταρτσιουκ, έχασε την περσινή σεζόν άδικα. Ή μάλλον, με ένα τίμημα. Όταν τον Ιούνιο του 2022, ένας άνδρας αποπειράθηκε να κλέψει το αυτοκίνητό της εκείνη δεν μπόρεσε να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα οπότε αποφάσισε να τον κυνηγήσει. Κατάφερε να τον πιάσει αλλά δυστυχώς, λόγω της μάχης που υπήρχε μεταξύ τους, είχε μία παράπλευρη απώλεια: τραυματίστηκε στο πόδι της.

Έκανε επέμβαση στο πόδι της, έχασε σεζόν με Παγκόσμιο πρωτάθλημα και την ευκαιρία να κερδίσει τον πέμπτο παγκόσμιο τίτλο της. Όμως, η μεγάλη κυρία της σφυροβολίας είχε βάλει στόχο να επιστρέψει και να είναι έτοιμη για τη σεζόν που έχει ήδη ξεκινήσει.

«Άρχισα να προπονούμαι μόλις τον Δεκέμβριο, αφού ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση μετά τον τραυματισμό», εξήγησε λίγο πριν την πρεμιέρα της ενώ έθεσε και έναν ρεαλιστικό για την ίδια στόχο: «Ρεαλιστικά θα ήθελα να ρίξω γύρω στα 75 μέτρα στο Kip Keino και έπειτα, προοδευτικά, να ανέβω στα 78 μέτρα στη Βουδαπέστη και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα».

H Πολωνή πρωταθλήτρια έχει καταφέρει κάτι μοναδικό. Έχει κερδίσει τρία συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (Λονδίνο 2012, Ρίο 2016, Τόκιο 2021) και τέσσερα Παγκόσμια χρυσά (2009, 2013, 2015, 2017), όσο παράλληλα φρόντιζε κάθε χρόνο να ρίξει τεράστιες βολές άνω των 79 μέτρων. Φυσικά, το highlight της καριέρας της ήταν η βολή των 82.98μ. Που είχε καταγράψει το 2016, περίπου 10 μέρες μετά τους Ολυμπιακούς, και είχε βελτιώσει για τέταρτη φορά το Παγκόσμιο ρεκόρ και είχε γίνει η πρώτη γυναίκα που «σπάει» το φράγμα των 80 μέτρων. Μέχρι και σήμερα, μόνο η Βλόνταρτσιουκ και η Αμερικανίδα ΝτιΆνα Πράις έχουν βολές άνω των 80μ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]