tori bowie
04/05/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Τόρι Μπόουι: Η «μαγική» σπρίντερ που αφήνει πίσω της ένα μεγάλο κενό

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Τόρι Μπόουι «έφυγε» στα κρυφά και ο παγκόσμιος στίβος θρηνεί τον χαμό μίας εξαιρετικής αθλήτριας.

Η είδηση του θανάτου της κυκλοφορούσε στα social media από το πρωί της Τετάρτης, 2 Μαΐου, όμως η πλειοψηφία του κοινού βρισκόταν σε άρνηση. «Fake news» έλεγαν πως είναι και όλοι θέλαμε πολύ να πιστέψουμε πως είναι όντως έτσι. Η αυταπάτη κράτησε λίγες ώρες αφού περίπου το μεσημέρι της ίδιας μέρας έγινε γνωστό πως η σοκαριστική είδηση είναι πραγματική και πως η Τόρι Μπόουι είχε πεθάνει.

Οι πρώτες αναφορές για τον θάνατό της έκαναν λόγο για κατάθλιψη και προβλήματα ψυχικής υγείας ενώ αρκετοί έσπευσαν να μιλήσουν για αυτοχειρία. Δυστυχώς, λίγο αργότερα ένα δημοσίευμα του People ήρθε για να προσθέσει ανησυχητικά στοιχεία, σε αυτές τις υποψίες, αφού όπως αναφέρεται η τοπική αστυνομία εντόπισε την Μπόουι στο σπίτι της μετά από έλεγχο που τους ζητήθηκε να γίνει για μια γυναίκα γύρω στα 30 η οποία αγνοούνταν για αρκετές μέρες. Η αστυνομία εντόπισε την Μπόουι νεκρή στο σπίτι της και στην αναφορά της γράφει πως δεν υπάρχει κάποιο σημάδι βίας ή δολοφονίας αλλά θα χρειαστεί να περιμένουν την εξέταση από τον ιατροδικαστή για να μπορέσουν να μιλήσουν με σιγουριά για τα αίτια.

tori bowieΚανείς δεν ήξερε τι περνά, αν όντως είχε κατάθλιψη, αν πράγματι οι μαύρες σκέψεις είχαν σκεπάσει το φως που είχε μέσα της. Το χαμόγελό της όταν βρισκόταν στα στάδια και η φρεσκάδα της κάθε φορά που έτρεχε ίσως να μας ξεγέλασε.

Ο κόσμος του αθλητισμού συγκλονίστηκε από το άκουσμα αυτής της είδησης και μεγάλα ονόματα του χώρου όπως η Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις και η Μπρίτνεϊ Ριζ εξέφρασαν τη μεγάλη λύπη τους για το τραγικό συμβάν, τονίζοντας παράλληλα πως το χαμόγελό της και η όμορφη ενέργειά της θα τους λείψει.

Μία μαχήτρια των σπριντ

Μία από τις γρηγορότερες γυναίκες που έχουν περάσει από τον στίβο και έχουν χαρίσει χρυσές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία του, «έφυγε» σε ηλικία 32 ετών. Η Τόρι Μπόουι είχε καταφέρει, παρά τη διαμάχη με την αμερικανική ομοσπονδία στίβου, να βρει τον δρόμο της και να ανέβει στα μεγαλύτερα βάθρα του κόσμου.

Το 2015 ήταν χάλκινη στο Παγκόσμιο του Πεκίνου αλλά αυτό ήταν μόνο στην αρχή. Το 2016 έκανε το φοβερό της ξέσπασμα κερδίζοντας δύο ατομικά μετάλλια, αργυρό στα 100μ. πίσω μόνο από τη θρυλική Ελέιν Τόμπσον, χάλκινο στα 200μ. αλλά και ένα φοβερό χρυσό στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ. όταν η Μπόουι πήρε τη σκυτάλη από το χέρι της Ίνγκλις Γκάρντνερ και τερμάτισε πρώτη, γεμάτη απέραντη χαρά αφού με την ομάδα της κατάφεραν να διατηρήσουν τον Ολυμπιακό τίτλο.

Την επόμενη χρονιά, το βάθρο την περίμενε ξανά. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017, στο Λονδίνο, θα γινόταν η γρηγορότερη γυναίκα της χρονιάς. Με το εξαιρετικό 10.85 κέρδισε το 100άρι γυναικών στο photo finish, πέφτοντας και αφήνοντας τελικά δεύτερη τη Μαρί Ζοζέ Τα Λού, και έγινε Παγκόσμια πρωταθλήτρια σε ατομικό αγώνισμα. «Είμαι όντως η Παγκόσμια πρωταθλήτρια;», αναρωτιόταν μετά από αυτή τη μοναδική νίκη. Λίγες μέρες αργότερα, θα έπαιρνε ακόμη ένα χρυσό Παγκόσμιο μετάλλιο, με την ομάδα της σκυταλοδρομίας.

Το όνομά της είχε ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Όλοι θαύμαζαν την Τόρι Μπόουι.

Η Αμερικανίδα αγωνιζόταν κανονικά μέχρι και το 2019, οπότε και συμμετείχε στο τελευταίο της Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου όταν κατέλαβε την 4η θέση στο μήκος αλλά είχε τρέξει μόνο μία κούρσα στα 100μ.. Έπειτα, έκανε λίγες κούρσες στις ΗΠΑ το 2021 και μόλις μία τον Ιούνιο του 2022 και έκτοτε δεν την είχαμε δει ξανά σε σκηνή στίβου.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]