aweyers_asher_smith_lake
25/03/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Τρεις διαφορετικές ιστορίες επιτυχίας μέσα σε ένα group chat

Πηνελόπη Γκιώνη

Μία σπρίντερ, μία μηκίστρια και μία υψίστρια ξεκινούν σε μία ομαδική συνομιλία στο WhatsApp...

Τα αστέρια του στίβου της βρετανικής ομάδας, Ντίνα Άσερ Σμιθ (σπριντ), Τζάζμιν Σόγιερς (μήκος) και Μόργκαν Λέικ (ύψος) που είναι πολύ καλές φίλες εκτός αθλητισμού, κατέρριψαν τα βρετανικά ρεκόρ των αγωνισμάτων τους κατά τη διάρκεια της σεζόν κλειστού στίβου που ολοκληρώθηκε. Το Olympics.com ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στη φιλία τους και στο πώς έγιναν μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες… μέσα από το WhatsApp, στον βρετανικό αθλητισμό.

Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη, η σταρ των σπριντ Ντίνα Άσερ Σμιθ είχε αποφασίσει να μην αγωνιστεί και έτσι εκείνη την εβδομάδα βρισκόταν στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι. Όμως, δεν γινόταν να μην παρακολουθήσει τους αγώνες των συναθλητών της και συγκεκριμένα των δύο φίλων της: της μηκίστριας Τζαζμίν Σόγιερς και της υψίστριας Μόργκαν Λέικ.

«Διακόπτω το βαριά επιμελημένο περιεχόμενο της Εβδομάδας Μόδας επειδή κυριολεκτικά ουρλιάζω!» αναφώνησε η κάτοχος του βρετανικού ρεκόρ στα 60μ, 100μ και 200μ Ντίνα Άσερ-Σμιθ σε ανάρτησή της στο Instagram στις 5 Μαρτίου, όταν η πασαρέλα θα έπρεπε να περιμένουν διότι αυτή η ανάρτηση ήταν ξεχωριστή. Μόλις λίγες ώρες πριν, η φίλη της Τζαζμίν Σόγιερς είχε κάνει το μεγαλύτερο άλμα της καριέρας της (7 μέτρα), το μεγαλύτερο άλμα που έχει κάνει ποτέ Βρετανίδα στον κλειστό και κατέκτησε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Όπως είναι λογικό, το post της Άσερ Σμιθ ήταν αφιερωμένο στην πρωταθλήτρια Ευρώπης αλλά δεν γινόταν να λείπει και η τρίτη της παρέας. Η Μόργκαν Λέικ μπορεί να μην κέρδισε μετάλλιο στο ευρωπαϊκό αλλά είχε πετύχε και εκείνη νέο εθνικό ρεκόρ με 1.99μ..

Με αυτό, όλη η τριάδα της μικρής μας ομάδας στο group chat έχει κάνει βρετανικά ρεκόρ αυτή τη σεζόν στον κλειστό στίβο και απλά δεν μπορώ» έγραψε η Άσερ Σμιθ στην ανάρτησή της.

Τρεις φίλες που ακολουθούν πολύ διαφορετικές διαδρομές προς την κορυφή

Και μόνο αν φανταστεί κανείς τι θα περιείχε ένα τέτοιο γκρουπ WhatsApp, το μυαλό του σαστίζει. Αλλά εκτός από το να στέλνει η μία στην άλλη emojis με μετάλλια, φαίνεται ότι οι τρεις φίλες χρησιμοποιούν το γκρουπ για να υποστηρίζουν η μία την άλλη ακόμη και όταν το θέμα δεν έχει καμία σχέση με το άθλημα που αγαπούν.

Για παράδειγμα μια συζήτηση που ξεκίνησε με τις λέξεις «Επείγον!!! Είναι κάποια από εσάς στο δωμάτιό της;», λίγο πριν τον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανοιχτού του 2018 και της φοβερής νίκης της στο 100άρι με 10.85. «Τι συνέβη;» της απάντησε η Λέικ: «Ω, χρειάζομαι μια γνώμη για ένα λαστιχάκι μαλλιών», απάντησε η Άσερ Σμιθ. Γι' αυτά τα δύσκολα υπάρχουν οι αληθινοί φίλοι άλλωστε.

Η Λέικ και η Άσερ Σμιθ συνδέθηκαν για πρώτη φορά το 2014, την ίδια χρονιά που και οι δύο κέρδισαν χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων, με τη Λέικ να θριαμβεύει στο έπταθλο και στο άλμα εις ύψος και την Άσερ Σμιθ στα 100μ. Αργότερα, σε μία νυχτερινή βόλτα για να βρουν ένα εστιατόριο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ζυρίχης της ίδια χρονιάς έγιναν πραγματικά στενές φίλες.

Κατά τη διάρκεια του 2016 σχηματίστηκε η τριάδα, καθώς Σόγιερς, Λέικ και Άσερ Σμιθ πέρασαν μαζί τη σεζόν του ανοιχτού και υποστήριξαν η μία την άλλη καθώς έκαναν την πορεία τους στην ελίτ του στίβου. «Είναι τόσο ωραίο να έχεις τέτοια τεράστια γεγονότα που αλλάζουν τη ζωή σου με τους φίλους σου, να έχεις φίλους που σε ωθούν ώστε να πετύχετε όλοι μαζί», δήλωσε η Λέικ, εξηγώντας την ιδιαίτερη φύση της φιλίας τους κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη RedBull.

Έκτοτε, ο δεσμός που έχουν δημιουργήσει τους έχει φτάσει στο να αγωνίζονται μαζί, να δίνουν συνεντεύξεις μαζί και να εμφανίζονται μαζί ακόμη και στο κόκκινο χαλί των βραβείων - όπως στην εκδήλωση του BBC για την αθλητική προσωπικότητα της χρονιάς το 2016. Και όταν η Σόγιερς έδειξε το ταλέντο της στο τραγούδι στον βρετανικό διαγωνισμό ταλέντων The Voice το 2017, ήταν μαζί της εκεί η Άσερ Σμιθ η οποία πέρα από το ότι την εμψύχωσε, δάκρυσε και από τη χαρά της όταν πέρασε στον δεύτερο γύρο.

Βέβαια αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια δεν ήταν όλα... γιορτές και emojis για αυτή την τριάδα αλλά κάθε μία είχε πολύ διαφορετική διαδρομή από τις άλλες δύο μέχρι να φτάσει στο σήμερα και την επιτυχία.

Η ανάρτηση της Λέικ στο Instagram που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους της εθνικό ρεκόρ που έκανε στο ύψος με άλμα 1.99μ συνοδευόταν από ένα ειλικρινές μήνυμα: «Έχουν περάσει 5 χρόνια από τότε που έκανα ατομικό ρεκόρ, οπότε αυτό σήμαινε πολλά».

Και ενώ η ίδια η Άσερ Σμιθ ήταν συνεπής στα μετάλλια όλα αυτά τα χρόνια σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, υπέστη τη δική της στενοχώρια στο Τόκιο όταν ο τραυματισμός την οδήγησε στο να μην πετύχει τους στόχους της, αναγκάζοντάς την μεταξύ άλλων να αποσυρθεί από το αγαπημένο της αγώνισμα των 200 μέτρων.

Για τη Σόγιερς, το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο της ήταν ο πρώτος μεγάλος τίτλος της καριέρας της... με τη 15η προσπάθεια. Μίλησε για το πώς η αυτοπεποίθησή της που άγγιζε τα όρια της «αυταπάτης» την έκανε χρόνο με το χρόνο να κυνηγάει τα όνειρά της.

Αλλά τώρα, έχοντας στηρίξει η μία την άλλη στις καλές και στις κακές στιγμές, και οι τρεις έχουν τη δική τους στιγμή στην κορυφή.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]