world athletics
24/03/2023
ΣΤΙΒΟΣ

WΑ: Χειροκροτήθηκε η απόφαση απαγόρευσης των τρανς γυναικών αλλά δεν έλειψε η κριτική

Πηνελόπη Γκιώνη

Η απόφαση της World Athletics να απαγορεύσει τις γυναίκες με DSD (διαφορές στην ανάπτυξη του φύλου) και τις τρανς γυναίκες. Ο κόσμος του αθλητισμού χειροκρότησε την απόφαση, κάποιοι όμως βλέπουν τρανσφοβική αντιμετώπιση.

Ο Πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (WA), Σεμπάστιαν Κόου, εξήγησε πως καμία τρανς γυναίκα που έχει περάσε την εφηβεία της ως άνδρας δεν θα μπορεί να αγωνίζεται στην κατηγορία των γυναικών και πως το βιολογικό φύλο, αυτό που δόθηκε στο άτομο κατά τη γέννα, θα είναι αυτό που καθορίζει την κατηγορία στην οποία θα αγωνίζεται.

Ο ίδιος, τόνισε πως ούτε οι γυναίκες με υπερανδρογονισμό δεν θα μπορούν να αγωνιστούν σε κανένα αγώνισμα στην κατηγορία των γυναικών αν τα ποσοστά της τεστοστερόνης στον οργανισμό τους είναι μεγαλύτερα από αυτά που επιβάλλει η WA. Το συμβούλιο της WA αποφάσισε να μειώσει αυτά τα ποσοστά που ίσχυαν έως και χθες στο μισό, δηλαδή από 5 νανογραμμομόρια να επιτρέπονται 2.5 νανογραμμομόρια τεστοστερόνης ανά λίτρο. Πλέον αυτός ο κανόνας δεν θα αφορά τις τρανς γυναίκες αλλά μόνο εκείνες με υπερανδρογονισμό. Οι δεύτερες, μάλιστα, δεν θα μπορούν να αγωνιστούν σε κανένα αγώνισμα αν δεν διατηρήσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους στα 2.5 νανογραμμομόρια για 24 συνεχόμενους μήνες.

Η απόφαση, αυτή, φαίνεται να είναι σωστή καθώς θα ήταν μάλλον άδικο για τις cis γυναίκες (που το βιολογικό τους φύλο είναι θηλυκό) καθώς θα υστερούσαν σε δύναμη, ταχύτητα κτλ. και θα είχαν μειονέκτημα στους αγώνες. Μιας τρανς γυναίκα που έχει περάσει όμως εφηβεία σαν αγόρι, σημαίνει πως έχει κάνει και προπόνηση σαν αγόρι και αυτό μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα για την πορεία της αργότερα.

Το κοινό, είτε από τον χώρο του στίβου ειδικά είτε από τον χώρο του αθλητισμού γενικά είτε απλοί χρήστες που έτυχε να δουν την είδηση και να παρακολουθήσουν τη συζήτηση, χειροκρότησαν την απόφαση και έκαναν λόγο για «κοινή λογική». «Η δικαιοσύνη κέρδισε», «Η πιο σωστή απόφαση» και «Ευχαριστούμε που στέκεστε στο πλευρό των γυναικών» ήταν μόνο μερικά από τα σχόλια που «πρωταγωνίστησαν». Βρέθηκαν, όμως, και εκείνοι που έκαναν λόγο για τρανσφοβικές συμπεριφορές.

Ενώ υπάρχει λογική πίσω από την απόφαση και όλα αυτά τα σχόλια, κανείς δεν προνόησε για τις τρανς αθλήτριες και κανείς δεν σκέφτηκε όλη αυτή τη διαδικασία που θα χρειαστεί να περάσει μία αθλήτρια με υπερανδρογονισμό για να μπορέσει να συνεχίσει τον πρωταθλητισμό, στο ελίτ επίπεδο. Η World Athletics δεν έχει παρουσιάσει καμία αναλυτική, εμπεριστατωμένη και επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει πως όλα αυτά τα νούμερα που αναφέρουν είναι επιστημονικά σωστά και πως οι αποφάσεις της βασίζονται σε αυτά τα επιστημονικά δεδομένα. Στις ανακοινώσεις της, όμως, τονίζει πως έχει στην κατοχή της δεδομένα ερευνών από τα τελευταία δέκα χρόνια. Επίσης η WA θα μπορούσε να δημιουργήσει μία ξεχωριστή, open κατηγορία για αυτές τις αθλήτριες ώστε να τους δώσει την ευκαιρία να συνεχίσουν να αγωνίζονται σε ελίτ επίπεδο.

Η συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει ανοιχτή και θα πέσει στο τραπέζι εκ νέου σε 12 μήνες. Έως τότε, όμως, οι κανόνες θα βρίσκονται σε πλήρη ισχύ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]