mouir
05/03/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου - Μούιρ: «Πριν 10 χρόνια τερμάτιζα τελευταία»

Πηνελόπη Γκιώνη

Η «Βασίλισσα» των αποστάσεων Λόρα Μούιρ επέστρεψε στον θρόνο της για πέμπτη φορά. Αποστολή στην Τουρκία: Π. Γκιώνη

Στα 1500 μέτρα των γυναικών η Βρετανίδα Λόρα Μούιρ έκανε αυτό που όλοι περίμεναν να κάνει. Κέρδισε με μια τυπικά σκληρή και αριστοκρατική εμφάνιση, κάνοντας 4:03.40 για να τερματίσει μπροστά από τη Ρουμάνα Κλαούντια Μιχαέλα Μπομποτσέα (4:03.76), την Πολωνή Σοφία Εννάουι (4:04.06) και την Ισπανίδα Έσθερ Γκερέρο (4:04.86).

Και οι τρεις πίσω από τη Μούιρ έκαναν όλες νέα ατομικά ρεκόρ και αυτό οφείλεται κυρίως στον ανελέητο ρυθμό που επέβαλε η Μπομποτσέα, η οποία είχε περάσματα στα πρώτα 400μ. σε 64.42, στα 800μ. σε 2:10.87 και στα 1200μ. σε 3:16.47. Η Μούιρ όταν ξεκίνησε μπήκε κάπου στο τέλος, μένοντας μακριά από «προβλήματα», αλλά σιγά σιγά καταδίωξε για να φτάσει μπροστά από τον προτελευταίο γύρο. Με 250 μέτρα να απομένουν, πάτησε γκάζι ξεφεύγοντας από τους αντιπάλους της.

Στα τελευταία 50 μέτρα η Μούιρ είτε έσφιξε είτε χαλάρωσε, ήταν δύσκολο να πει κανείς ποιο από τα δύο, αλλά αυτό δεν είχε μεγάλη σημασία καθώς η 29χρονη είχε πάρει ήδη ένα σημαντικό προβάδισμα που ήταν υπεραρκετό για να διεκδικήσει το πέμπτο της χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

«Δέκα χρόνια πριν τερμάτιζα τελευταία στον τελικό»

«Πίεσα αρκετά τον εαυτό μου για να κερδίσω άλλο ένα χρυσό, οπότε είμαι πολύ χαρούμενη», δήλωσε η Μούιρ και συνέχισε: «Πριν από δέκα χρόνια, ως νεάνιδα, τερμάτισα τελευταία στον τελικό. Είναι κάπως τρελό το πώς έχει αλλάξει η καριέρα μου, αλλά ελπίζω απλώς ότι μπορώ να αποτελέσω παράδειγμα για άλλους αθλητές. Δεν χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος στον κόσμο όταν είσαι νεαρός, αλλά απλά βλέπεις σε όποιο στάδιο βρίσκεσαι: Μπορείς να τα καταφέρεις».

Αυτός είναι ο πέμπτος συνολικά τίτλος της Λόρα Μούιρ στον κλειστό μετά το ντάμπλ σε 1500μ. και 3000μ. στο Βελιγράδι το 2017 και το ίδιο νταμπλ στη Γλασκώβη το 2019. Βεβαια, συνολικά, αυτό είναι το 12ο μετάλλιό της σε διεθνή διοργάνωση γυναικών.

Για τη Μπομποτσέα το ασημένιο μετάλλιο είναι το πρώτο της μετάλλιο σε μεγάλο πρωτάθλημα και ήταν τόσο άξιο που μοιάζει με το χρυσό. Η 30χρονη ξέσπασε σε δάκρυα χαράς όταν δήλωνε: «Είμαι τόσο χαρούμενη. Ήξερα ότι τα κορίτσια από πίσω θα επιτεθούν, οπότε συνέχισα να πιέζω. Πίεζα σε κάθε γύρο, αλλά ήξερα ότι η Λόρα [Μούιρ] θα επιτεθεί και απλά προσπάθησα να την ακολουθήσω, κάτι που δεν ήταν εύκολο».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]