Καμπούτζι vs Σβόμποντα: Το πολυαναμενόμενο rematch στο Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου
02/03/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Καμπούτζι vs Σβόμποντα: Το πολυαναμενόμενο rematch στο Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου

Πηνελόπη Γκιώνη

Τα σπριντ μπορούν πάντα να κλέψουν την παράσταση σε μία μεγάλη διοργάνωση και το ερχόμενο Ευρωπαϊκό κλειστού δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

Ακόμη θυμόμαστε την καταπληκτική νίκη της Μουτζίνγκα Καμπούτζι στο Παγκόσμιο κλειστού του 2022, όταν η Ελβετή βγήκε από τον όγδοο διάδρομο, τις πέρασε όλες και κατέκτησε τον πρώτο της παγκόσμιο τίτλο στα 29 της με το φοβερό 6.96, που ήταν και νέο εθνικό ρεκόρ. Οι συναθλήτριές της την αποθέωσαν και το κοινό είχε δει την απόλυτη κούρσα δικαίωσης για μία αθλήτρια που δεν σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί και κατάφερε να βρεθεί στο Νο4 όλων των εποχών με την επίδοσή της.

Η άλλη πλευρά αυτής της επιτυχίας ζωγραφίστηκε στο πρόσωπο της Έβα Σβόμποντα, που στην ίδια κούρσα και ενώ ήταν το απόλυτο φαβορί είχε τερματίσει τέταρτη. Για ώρες η Πολωνή δεν μπορούσε να ηρεμήσει και αδυνατούσε να πιστέψει πως έχασε τον τίτλο, και μία θέση στο βάθρο, μέσα από τα χέρια της αφού εκείνη τη χρονιά είχε κάνει το εξαιρετικό 6.99. Τα δάκρυα στο πρόσωπό της όμως στέγνωσαν και επανέρχεται για τον τίτλο που χρωστάει στον εαυτό της.

Το μεταξύ τους rematch αναμένεται εντυπωσιακό και προβλέπεται να είναι ένα από τα highlights του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Η Καμπούτζι έχει διανύσει ένα φοβερό 2022, μέσα στο οποίο κατάφερε να πάρει έναν Παγκόσμιο τίτλο κλειστού με το εντυπωσιακό 6.96, να πάρει χρυσό και ασημένιο στα 200μ. και 100μ. αντίστοιχα στο Ευρωπαϊκό ανοιχτού ενώ έκανε παράλληλα νέα εθνικά ρεκόρ και να βρεθεί σε τρεις τελικούς Παγκοσμίου πρωταθλήματος ανοιχτού. Η Σβόμποντα, από την άλλη, στάθηκε άτυχη μέσα στο 2022 αφού μέτρησε δύο τέταρτες θέσεις στα 60μ. του Παγκοσμίου πρωταθλήματος και στα 100μ. του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, έχοντας καταφέρει όμως νωρίτερα να κάνει ατομικό ρεκόρ στα 100μ. Τώρα, στον κλειστό, είναι διψασμένη.

H Καμπούτζι ταξιδεύει για την Κωνσταντινούπολη έχοντας φετινό ρεκόρ 7.03 ενώ η Σβόμποντα με 7.09. Αμφότερες έχουν τρέξει γρηγορότερα από 7 δευτερόλεπτα στο παρελθόν και είναι σίγουρα ικανές να το κάνουν ξανά, αν αυτό χρειάζεται για να κερδίσουν. Μέσα στο 2023 έχουν συναντηθεί δύο φορές και το φετινό τους σκορ στις νίκες είναι 1-1. Το συνολικό τους σκορ, όμως, είναι 7-5 υπέρ της Ελβετής και μάλλον η Σβόμποντα θα θελήσει να το γυρίσει αυτό υπέρ της.

Αξίζει να αναφέρουμε βέβαια πως οι δυο τους μπορεί να είναι τα φαβορί αλλά δεν αποκλείεται να δούμε τη Βρετανή Ντάριλ Νέιτα να στέκεται «εμπόδιο».

Και οι τρεις κούρσες του αγωνίσματος θα διεξαχθούν την Παρασκευή 3 Μαρτίου.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]