Γκιντεϊ και κορυφαίες θα μονομαχήσουν για τον Παγκόσμιο τίτλο στον ανώμαλο δρόμο
14/02/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Γκιντεϊ και κορυφαίες θα μονομαχήσουν για τον Παγκόσμιο τίτλο στον ανώμαλο δρόμο

Πηνελόπη Γκιώνη

Σε τρεις μέρες τα βλέμματα των φαν του στίβου θα στραφούν στην Αυστραλία και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου. Πρωταγωνίστριες για ακόμη μία φορά είναι οι γυναίκες.

Αν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου είχε διεξαχθεί το 2021, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Λετενσέμπετ Γκίντεϊ να ήταν ήδη η Παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Η πρωταθλήτρια της Αιθιοπίας ήταν σε φοβερή φόρμα το 2020 και το 2021 καταγράφοντας παγκόσμιο ρεκόρ στα 5000μ (14:06.62) και στα 10.000μ (29:01.03) ενώ μεγάλωσε και τη συλλογή των μεταλλίων της με το χάλκινο από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο 2020. Το 2022 πήρε τον πρώτο της Παγκόσμιο τίτλο στα 10.000μ, σε έναν συγκλονιστικό αγώνα στο Όρεγκον 2022. Ήρθε, όμως, η ώρα για τον ανώμαλο δρόμο και το στέμμα της.

Η πρωταθλήτρια των αποστάσεων έχει τρέξει ξανά στον ανώμαλο δρόμο, έχοντας μάλιστα κερδίσει δύο συνεχόμενες φορές στην κατηγορία Κ20 (2015, 2017) για να γίνει μία από τις μόλις τρεις που έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο (μαζί με τις Φέιθ Κίπγιεγκον και Γκενζέμπε Ντιμπάμπα). Στη διοργάνωση του 2019, στο Άαρχους, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην κατηγορία των γυναικών και συνόδευσε το ντεμπούτο της με ένα χάλκινο μετάλλιο και επίδοση 36:24. Φέτος, όμως, είναι το φαβορί για το χρυσό. Από τα trials της Αιθιοπίας, για την επιλογή της ομάδας για το Παγκόσμιο, η Γκίντεϊ έκανε φανερό πως ανταγωνιζόταν σχεδόν μόνο τον εαυτό της, δείχνοντας παράλληλα την έξυπνη στρατηγική της.

Μάλιστα το Σάββατο θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει διπλό χρυσό αφού, πέρα από τον τίτλο στο ατομικό, μπορεί να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου και στο ομαδικό μαζί με την ομάδα της Αιθιοπίας η οποία αποτελεί επίσης ένα από τα φαβορί για τον τίτλο. Μαζί με τη δεύτερη στα trials Γκέτε Αλεμαγιέχου, η οποία έχει ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο 1:06.37, τη Τσιγκιέ Γκεμπρεσελάμα που ήταν χάλκινη στο Παγκόσμιο του 2019, στην κατηγορία Κ20 και τη Φοτγιέν Τεσφαγιέ θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν όσους περισσότερους πόντους μπορούν για να φτάσουν στη νίκη.

Όμως η Γκίντεϊ και οι συμπατριώτισσές της δεν θα έχουν εύκολη αποστολή αφού θα αντιμετωπίσουν την αθλήτρια που είναι αήττητη σε διεθνείς αγώνες ανωμάλου δρόμου για περισσότερο από ένα χρόνο. Η Ραχέλ Ντάνιελ από την Ερυθραία κυριάρχησε στο τουρ της World Athletics για τον ανώμαλο δρόμο και με τρεις νίκες μέσα στον περασμένο μήνα βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας και παρ’ ότι θα τρέξει πρώτη φορά στο Παγκόσμιο, η εμπειρία της φαίνεται πως θα τη βοηθήσει πολύ. Πιο πρόσφατα κέρδισε στο Χάντ, αγωνιζόμενη σε βαρύ χιόνι για να δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει καλά σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Μέσα στη χρονιά που πέρασε, κατάφερε να κάνει νέα εθνικά ρεκόρ σε 5000μ και 10.000μ ενώ ήταν 5η στο Παγκόσμιο του Όρεγκον 2022.

Δεν γίνεται να μην αναφέρουμε και την Κενυάτισσα Μπεατρίς Τσέμπετ. Η εξαιρετική δρομέας από την Κένυα, που στο Παγκόσμιο ανώμαλου δρόμου του ‘19 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των νεανίδων, έχει δείξει πως της αρέσει να βρίσκεται στο βάθρο. Στο πρόσφατο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στα 5.000μ ενώ επίσης είναι πρωταθλήτρια Αφρικής, Κοινοπολιτείας και του Diamond League στο 5άρι. Βέβαια, η ίδια έχει αγωνιστεί μόνο δύο φορές σε ανώμαλο δρόμο αλλά έχει κερδίσει και τους δύο αυτούς αγώνες.

Η Φράνσις Νιγιονσάμπα θα επιστρέψει στη δράση, μετά τον τραυματισμό που της στέρησε πιθανές διακρίσεις μέσα στο 2022. Η πρωταθλήτρια από το Μπουρουντί μπορεί να ξεχωρίσει, όπως και θα προσπαθήσει να κάνει, και σίγουρα θα προσφέριε πλούσιο ανταγωνισμό. Από την Ουγκάντα, η πρωταθλήτρια των Κοινοπολιτειακών αγώνων Στέλα Τσεσάνγκ θα πρωσπαθήσει να μονομαχήσει με τις κορυφαίες ενώ η φιναλίστ Ολυμπιακών Αγώνων από την Ιαπωνία, Νοζόμι Τανάκα, θα επιδιώξει να κάνει τη διαφορά. Τέλος, οι Αυστραλές Ρόουζ Ντέιβις και Λεάν Πομπεάνι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό όσο θα αποθεώνονται από τους συμπατριώτες τους που θα παρακολουθούν τον αγώνα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]