ηηη
05/12/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Μαραθώνιος της Βαλένθια: Μπερίσο, Γκιντέι και γυναίκες που έγραψαν ιστορία

Πηνελόπη Γκιώνη

Ο «πλατινένιος» μαραθώνιος της Βαλένθια είναι ένας από τους δημοφιλέστερους του κόσμου και η έκδοση του 2022 είχε όλα όσα τον έκαναν γνωστό: Ρεκόρ, σούπερ επιδόσεις, ιστορίες που εμπνέουν και τις γυναίκες στο προσκήνιο.

Ο αγώνας των 42.195 μέτρων στους δρόμους της ισπανικής πόλης ήταν πολυαναμενόμενος. Η Λετενσέμπετ Γκίντεϊ θα έκανε το ντεμπούτο της στον μαραθώνιο και όλοι περίμεναν να γράψει μία φοβερή επίδοση και να κερδίσει. Άλλωστε ο μαραθώνιος των γυναικών έχει ανέβει πολλά επίπεδα και πλέον οι επιδόσεις κάτω των 2:19 είναι ηητόσο συχνές και ο στόχος των διοργανωτών ήταν, εξ’ αρχής, να γίνει μία γρήγορη κούρσα και να πλησιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, αν όχι να το καταρρίψουν, το παγκόσμιο ρεκόρ (2:14:04) Κάτι που δεν κατάφερε για λίγο η Αμάνε Μπερίσο.

Ο αγώνας ξεκίνησε με σταθερό ρυθμό 3:12/χλμ, διανύοντας τα 5χλμ σε 16:03, τα 10χλμ σε 32:01 και τα 15χλμ σε 48:03. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η Γκίντεϊ, που κατέχει τα παγκόσμια ρεκόρ στα 5000μ, τα 10.000μ και τον ημιμαραθώνιο, έτρεχε άνετα πίσω από τους άνδρες που έδιναν τον ρυθμό αλλά και η Μπερίσο έτρεχε δίπλα στη συμπατριώτισσά της. Οι δυο τους πέρασαν τον ημιμαραθώνιο σε 1:07:18, ελαφρώς εκτός ρυθμού παγκόσμιου ρεκόρ, με τη Μπερίσο να κάνει την έκπληξη αφού το ρεκόρ της στον ημιμαραθώνιο ήταν 1:08:43 (και στον μαραθώνιο 2:2:48). Στα επόμενα μέτρα ο ρυθμός ξεκίνησε να αυξάνεται, όπως είχε προγραμματιστεί από τους διοργανωτές, με τις δύο Αιθιόπισσες να περνούν το 35ο χιλιόμετρο σε 1:51:21 (μόλις επτά δευτερόλεπτα πιο αργά από το πέρασμα του παγκοσμίου ρεκόρ).

Μετά από εκείνο το σημείο, η Μπερίσο ξεκίνησε να κερδίζει έδαφος και να αφήνει λίγα μέτρα πίσω της τη Γκιντέι. Συνέχισε με αυτό τον ρυθμό και τερμάτισε πρώτη, με νέο ρεκόρ διαδρομής και ρεκόρ Αιθιοπίας, γράφοντας το φοβερό 2:14:58. Και αυτή η επίδοση είναι εξαιρετική καθώς είναι η μόλις τρίτη φορά που μία γυναίκα τερματίζει γρηγορότερα από 2:15 σε μαραθώνιο. Και μάλιστα ενώ η ίδια είχε ρεκόρ 2:20.48. Τα ιστορικά γεγονότα, όμως, δεν τελείωσαν με αυτό.

Η Γκιντέι τερμάτισε δεύτερη κάνοντας το καλύτερο ντεμπούτο σε μαραθώνιο που έχει γίνει ποτέ από γυναίκα με χρόνο 2:16:49 (Νο5 επίδοση όλων των εποχών) και δικαίωσε όλα τα προγνωστικά που την ήθελαν να κάνει εξαιρετική πρώτη εμφάνιστη στη διαδρομή. Η πρωτοεμφανιζόμενηΚενυάτισσα Σέιλα Τσεπκιρούι με 2:17:29 ήταν η τρίτη του βάθρου. Μόλις επτά δευτερόλεπτα αργότερα (2:17:36) έφτασε στη γραμμή του τερματισμού και η 21χρονη Ταντού Τεσόμε από την Αιθιοπία.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του μαραθωνίου, τέσσερις δρομείς τερματίζουν σε χρόνο καλύτερο των 2:18 στην ίδια διαδρομή. Επτά δρομείς, στο σύνολο, τερμάτισαν σε χρόνο καλύτερο του 2:19. Η πρώτη δεκάδα έκλεισε στα 2:21:01, με τη Μαγίντα Μαγιούφ να κάνει νέο εθνικό ρεκόρ για το Μαρόκο. Η 45χρονη Αυστραλή Σινίντ Ντάιβερ τερμάτισε στη 12η θέση με 2:21;34 και έκανε νέο εθνικό ρεκόρ ενώ εθνικό ρεκόρ έκανε και η Μάρτα Γκαλιμάνι για την Ισπανία με 2:26:14.

Ένας αγώνας, πολλές γυναίκες που με θέληση και πείσμα προσέφεραν το πιο δυνατό θέαμα και όλες μαζί έγραψαν ιστορία για τον μαραθώνιο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]