donna
30/11/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Η Ντόνα Φρέιζερ είναι πρωταθλήτρια της ισότητας και «Γυναίκα της Χρονιάς»

Πηνελόπη Γκιώνη

Η πρώην πρωταθλήτρια των σπριντ και μεταλλιούχος σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με τη Βρετανία, Ντόνα Φρέιζερ, είναι η Γυναίκα της χρονιάς για το 2022 σύμφωνα με το World Athletics.

Με το ίδιο πάθος που έτρεχε στα κουλουάρ και κατακτούσε μετάλλια, συνέχισε να διατρανώνει για την ισότητα στον αθλητισμό και τη γυναικεία ενδυνάμωση σε όλα τα αθλήματα. H Ντόνα Φρέιζερ έχει κάνει σκοπό της να εξισωθούν όλες οι ανισότητες στον χώρο του αθλητισμού, και βασικά του στίβου, σε όλα τα πόστα.

Μέσα από τη δουλειά της, ως μέλος οργανωτικών επιτροπών διοργανώσεων (π.χ. Κοινοπολιτειακοί Αγώνες 2022), έχει βραβευτεί για την προσπάθειά της για ισότητα, συμπερίληψη και diversity σε όλους τους χώρους. Η ίδια είναι μέλος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας (World Athletics) από το 2019 ως συντονίστρια του προγράμματος ισότητας των δύο φύλων και μέσω αυτής της θέσης της έχει βρεθεί πολλές φορές να εκπροσωπεί τον οργανισμό σε θέματα ισότητα σε πολλά σεμινάρια και workshops, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των media. Έχει τιμηθεί από τη Βρετανική αυτοκρατορία (OBE) για τη συνεισφορά στον αθλητισμό και την προσπάθειά της για ισότητα, συμπερίληψη και diversity σε όλους τους χώρους.

ερ

«Οι γυναίκες έχουν διαφορετικές ικανότητες από τους άνδρες και χρειαζόμαστε αυτή την ποικιλία στις ιδέες. Το άθλημά μας είναι πολύ ποικιλόμορφο και αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα. Είναι εύκολο να λέμε πως θέλουμε περισσότερο diversity στο άθλημά μας αλλά ποιο είναι το μονοπάτι που έχει εφαρμοστεί για να σιγουρευτούμε πως αυτό θα συμβεί; Η παγκόσμια ομοσπονδία έχει κάνει τα καλύτερα, δυνατά βήματα για να σιγουρευτεί πως αυτό θα συμβεί. Νιώθω μεγάλη τιμή που είμαι μέρος αυτού του προγράμματος για την ισότητα των φύλων και αγαπώ να κάνω τη διαφορά στους νεότερους και να βλέπεις γυναίκες να θέλουν να υπερβούν εαυτόν» λέει η ίδια, μεταξύ άλλων.

Το βραβείο της το έδωσε ο Πρόεδρος της World Athletics, Σεμπάστιαν Κόου, εξηγώντας της πως δεν θα μπορούσε να μην το πάρει η ίδια αυτο το βραβείο φέτος και ευχαριστώντας τη θερμά για το έργο της στο άθλημα και τον αθλητισμό γενικότερα.

Πριν αναλάβει διοικητικούς ρόλους, η Φρέιζερ διέπρεπε στα ταρτάν. Τα 400μ ήταν το πιο δυνατό της αγώνισμα ενώ έτρεχε και τα 200μ αλλά οι μεγάλες της διακρίσεις είχαν έρθει με την ομάδα της σκυταλοδρομίας 4Χ400μ, της οποίας ήταν μέλος για χρόνια. Με αυτή την ομάδα έχει κατακτήσει δύο χάλκινα μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, ένα χάλκινο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ένα ακόμη σε Ευρωπαϊκό κλειστού και ένα ασημένιο σε Ευρωπαϊκό κλειστού. Σε ατομικό επίπεδο, η μεγαλύτερή της διάκριση είναι η θέση που είχε καταλάβει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000.

Η Φρέιζερ, πέρα από το έργο της για την ισότητα των φύλων, έχει προσπαθήσει να μιλήσει και για τον καρκίνο και τη δική της εμπειρία καθώς έχει περάσει καρκίνο του μαστού. Η γυναικεία ενδυνάμωση την αφορά σε όλες της τις μορφές.

Τα υπόλοιπα βραβεία της World Athletics θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, οπότε και θα γίνει γνωστό ποιος και ποια είναι οι κορυφαίοι αθλητές για το 2022.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]