jessica

TIMES: Η Τζέσικα Γκαντίροβα είναι η κορυφαία νεαρή αθλήτρια του 2022

Πηνελόπη Γκιώνη

Οι Times δόξασαν τη Βρετανίδα πρωταθλήτρια της γυμναστικής και την ανέδειξαν κορυφαία νεαρή αθλήτρια της χρονιάς (Young Sportswoman of the Year) για το έτος 2022, και όχι άδικα.

Λίγες μέρες έμειναν για να ολοκληρωθεί το 2022, μέσα στο οποίο πολλές κορυφαίες διοργανώσεις διεξήχθησαν και ακόμη περισσότεροι κορυφαίοι αθλητές και κορυφαίες αθλήτριες αναδείχθηκαν. Μία από αυτές ήταν η Τζέσικα Γκαντίροβα, από τη Βρετανία, η οποία φέτος επιβεβαίωσε πως είναι μία φοβερή αθλήτρια, συνεχίζοντας τις εξαιρετικές εμφανίσεις της από το 2021 και κατακτώντας τη διεθνή σκηνή της γυμναστικής.

Οι επιτυχίες της μέσα στο 2022 ήταν μοναδικές όμως ο θρίαμβός της ξεκίνησε το 2021 όταν μέσα σε μία χρονιά κατέκτησε τρία Ευρωπαϊκά και ένα Ολυμπιακό μετάλλιο.

Ξεκίνησε τη γυμναστική από 6 ετών (2010), μαζί με τη δίδυμη αδερφή της Τζένιφερ, ώστε να διοχετεύουν την ενέργειά τους σε ένα άθλημα και μαζί ξεκίνησαν να αγωνίζονται. Η Τζέσικα έκανε το επίσημο ντεμπούτο της σε μεγάλο αγώνα το 2016, όταν αγωνίστηκε στο Βρετανικό πρωτάθλημα ελπίδων και κατέλαβε τη 12η θέση στο σύνθετο ατομικό και την 6η στη δοκό ισορροπίας. Από το 2018 έως το 2019 αγωνιζόταν στα juniors χωρίς όμως να καταφέρνει να ανέβει στο βάθρο. Το ταλέντο της όμως ήταν φανερό και αρκετό για να τη βάλει στην ομάδα της Βρετανίας.

Το «ξέσπασμά» της το έκανε όταν έγινε 16 ετών και μπορούσε πια να αγωνίζεται στην κατηγορία των γυναικών. Το 2021, που είχε επιλεχθεί να εκπροσωπήσει τη βρετανική ομάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βασιλείας, η Γκαντίροβα επέστρεψε στη Βρετανία με τρία μετάλλια. Στην ίδια διοργάνωση έγινε η μόλις δεύτερη Βρετανίδα που κερδίζει μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό (χάλκινο) ενώ κέρδισε επίσης το χρυσό στις ασκήσεις εδάφους και το ασημένιο στο άλμα. Η μεγαλύτερη επιτυχία, όμως, ήρθε τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο βοήθησε την ομάδα της να κατακτήσει το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο. Κάπως έτσι, το 2021 τη βρήκε πάνω στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων, μόλις λίγους μήνες πριν αναδειχθεί κορυφαία Ευρωπαία αθλήτρια γυμναστικής.

Φέτος, αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λίβερπουλ και έλαμψε. Αναδείχθηκε Παγκόσμια πρωταθλήτρια στις ασκήσεις εδάφους και με την ομάδα της Βρετανίας κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό. Η ίδια, επίσης, έγινε η πρώτη Βρετανίδα που κατέκτησε μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Νωρίτερα είχε κερδίσει ακόμη τρία μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, διατηρώντας και τον τίτλο της στις ασκήσεις εδάφους.

Όλα αυτά στα 18 της και ενώ ετοιμάζεται να συνεχίσει για το Παρίσι 2024, θέλοντας πολύ να ανέβει στο βάθρο ξανά μαζί με την ομάδα της.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]