Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα
14/05/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα: Η «blade runner» που έτρεξε 104 μαραθώνιους σε 104 ημέρες

Δημήτρης Ντζάνης

Η 45χρονη Αμερικανίδα έχασε το αριστερό της πόδι από καρκίνο σε ηλικία 26 ετών, το τρέξιμο μπήκε μετά στη ζωή της και αποδείχθηκε λυτρωτικό. Πριν από μερικές ημέρες η Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα συμπλήρωσε 104 μαραθώνιους σε ισάριθμες ημέρες, τρέχοντας για φιλανθρωπικό σκοπό και μπήκε στο Βιβλίο Γκίνες.

H Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα (Jacky Hunt-Broersma) είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ultra runner (υπερμαραθωνοδρόμου) και στις ΗΠΑ τις προηγούμενες ημέρες το όνομά της ήταν ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις.

Η 45χρονη Αμερικανίδα, γεννημένη και μεγαλωμένη στη Νότια Αφρική έτρεξε 104 μαραθώνιους σε 104 ημέρες και όπως βλέπετε και στη φωτογραφία το κατάφερε έχοντας ακρωτηριασμένο το αριστερό της πόδι.

Το έχασε από το σάρκωμα Ewing (μορφή καρκίνου) σε ηλικία 26 ετών και πριν από έξι χρόνια προχώρησε σε μια απόφαση που άλλαξε τη ζωή της, άρχισε να τρέχει. Η Τζάκι δεν επιχείρησε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ συνεχόμενων μαραθώνιων, για να μπει στο Βιβλίο Γκίνες. Στο δρομικό κίνημα η «blade runner» και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, η «δρομέας με τη λεπίδα» είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.
Από τα 5 χλμ. στις υπεραποστάσεις και το πρώτο ρεκόρ.

Μέχρι το 2106 δεν είχε καμία σχέση με το τρέξιμο, απλά έβλεπε το σύζυγό της να παίρνει μέρος σε αγώνες. «Δεν ήμουν δρομέας πριν τον ακρωτηριασμό μου, ο σύζυγός μου ήταν. Θυμάμαι τον περίμενα στη γραμμή τερματισμού ενός αγώνα, επευφημούσα τους δρομείς, τους θαύμαζα να τερματίζουν εντελώς εξαντλημένοι, αλλά τόσο υπερήφανοι για το επίτευγμά τους. Ήταν εκείνη τη στιγμή που αποφάσισα ότι ήθελα να ασχοληθώ με το τρέξιμο, αλλά ποτέ δεν ήξερα πόσο περίπλοκη θα ήταν η διαδικασία ως ακρωτηριασμένη» θυμάται η ίδια.

Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα

Αρχικά, πήρε μέρος σε ένα τοπικό αγώνα 5χλμ. Στη συνέχεια, ανέβηκε στις αποστάσεις: Ημιμαραθώνιος, μαραθώνιος, τελικά μπήκε ο υπερμαραθώνιος στη ζωή της και τη γοήτευσε. Μάλιστα από το 2020 έχει στην κατοχή της ένα ιδιότυπο παγκόσμιο ρεκόρ: Είναι η πρώτη γυναίκα με προσθετικό μέλος που τρέχει τα 100 μίλια (160,9 χλμ) σε διάδρομο σε λιγότερο από 24 ώρες (23 ώρες και 38 λεπτά).


Τον πρώτο καιρό έπρεπε να ξεπεράσει ένα πρόβλημα. «Άρχισα να τρέχω με προσθετικό πόδι. Έπρεπε να δοκιμάσω και να τρέξω αμέτρητες φορές για να βεβαιωθώ ότι μπορώ, αλλά ήταν πολύ βαρύ. Χρειαζόμουν κάτι που να ήταν φτιαγμένο για τρέξιμο. Όταν πήρα τη νέα μου λεπίδα, χρειάστηκε λίγος χρόνος για να προσαρμοστώ.

Την πρώτη φορά που έτρεξα με λεπίδα ένιωσα ότι “πετούσα” σε σύγκριση με το προηγούμενο πόδι μου. Χρειάστηκε ένα διάστημα οικοδομής και όσο περισσότερο άρχισα να εμπιστεύομαι τη λεπίδα, τόσο περισσότερο βάρος μπορούσα να βάλω σε αυτήν και να κάνω το βάδισμά μου πολύ καλύτερο. Με τα χρόνια έμαθα πολλά, πλέον μπορώ να συμβουλεύσω και να βοηθήσω και άλλους ακρωτηριασμένους» εξηγεί η Τζάκι.

Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα


Η «αποτυχία» που έγινε μάθημα

Σύζυγος και μητέρα, η Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα δεν γοητεύτηκε απλά από το τρέξιμο, αλλά εξελίχθηκε και σε μια ικανότατη ultra runner (δρομέας ορεινού τρεξίματος).

Τον περασμένο Οκτώβριο έβαλε το εαυτό της στη μεγαλύτερη μέχρι τότε δρομική πρόκληση. Πήρε μέρος στον περίφημο ultra αγώνα τον «The Moab 240 Endurance Run» όπου κλήθηκε να τρέξει 240 μίλια (386.1 χλμ) στην έρημο και τα βουνά γύρω από το όρος Μοάμπ, στη Γιούτα.

Δεν κατάφερε να τερματίσει στο χρονικό όριο των 112 ωρών και μετά έγραψε στο instagram: «Ναι, πονάει και ναι, έκλαψα, αλλά είμαι απίστευτα ευγνώμων για αυτό το ταξίδι, είχα το θάρρος να προσπαθήσω ακόμα κι αν μπορούσα να αποτύχω».

Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα

Γιατί επιχείρησε το ρεκόρ συνεχόμενων μαραθώνιων

Η Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα μπήκε στη διαδικασία να τρέξει για φιλανθρωπικό σκοπό.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι λεπίδες τρεξίματος είναι πολύ ακριβές και η ασφάλιση υγείας δεν τις καλύπτει, το βλέπουν ως πολυτέλεια. Οπότε σκέφτηκα ότι θα ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να συγκεντρώσω χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και θα ήταν ένας καλός τρόπος να ανταποδώσω» εξήγησε.

Έδωσε 10.000 δολάρια για μια λεπίδα τρεξίματος και το τρέξιμο της έδωσε κάτι για το οποίο να περηφανεύεται.

«Το τρέξιμο άλλαξε πραγματικά τη ζωή μου και μου έδωσε μια περισσότερη αίσθηση αποδοχής του σώματός μου και τη δύναμη να κάνω δύσκολα πράγματα. Είμαι πιο περήφανος για το ποια είμαι και πώς είναι το σώμα μου» τόνισε η Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα.

Θέλησε να μαζέψει χρήματα για το Amputee Blade Runners, μια φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει λεπίδες τρεξίματος σε άτομα με ακρωτηριασμό. «Θα ήθελα πολύ να δώσω ευκαιρίες τρεξίματος σε άλλους ακρωτηριασμένους σαν εμένα» δήλωσε η ίδια, έχοντας σαν στόχο τα 20.000 δολάρια. Τελικά το συνολικό ποσό εκτινάχθηκε στα 192.523 δολάρια!

Πώς οι 100 μαραθώνιοι έγιναν 102 και 104

Το ταξίδι της για το παγκόσμιο ρεκόρ άρχισε τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, με στόχο να τρέξει 100 μαραθώνιους σε 100 ημέρες, που σήμαινε πως θα έπρεπε να καλύψει 4.215 μέτρα. Στόχος της ήταν να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ που ήταν 95 μαραθώνιοι σε 95 ημέρες και ανήκε στην Αμερικανίδα, αρτιμελή δρομέα Αλίσα Κλαρκ.


Τα δεδομένα άλλαξαν για λίγο στις 27 Απριλίου, νωρίτερα μέσα στο μήνα η Βρετανίδα Κέιτ Τζέιντεν, επίσης αρτιμελής, έκανε δικό της το ρεκόρ, τρέχοντας 101 μαραθώνιους σε 101 ημέρες.

Αυτό δεν πτόησε την Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα, η οποία χρειάστηκε να κοπιάσει για άλλες δύο ημέρες και να φθάσει στις στους 102 μαραθώνιους. Τον μαραθώνιο που σφράγισε το ρεκόρ της τον έτρεξε σε 4ώρ.54:50.

Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα

«Συμβιβάζεσαι με τον πόνο»

Βέβαια μέσα σε αυτήν την πορεία υπήρξαν στιγμές απογοήτευσης. «Με τις ημέρες έγινε κάτι φυσιολογικό, το πιο δύσκολο ήταν διανοητικά να σηκώνεσαι το πρωί για να τρέξεις έναν μαραθώνιο. Αλλά με κάποιο τρόπο απλά δίνεις κίνητρο στον εαυτό σου. Και μετά νομίζεις ότι είναι σαν δουλειά, υπάρχουν μέρες που δεν θέλεις να πας στη δουλειά σου, αλλά πρέπει να πληρωθείς στο τέλος, έτσι κάπως έπρεπε να προσπαθήσω να επικεντρωθώ σε αυτό. Αναγκάζεις τον εαυτό σου να το κάνει μόνο, συμβιβάζεσαι με τον πόνο, μόνο και μόνο επειδή έχεις έναν στόχο» δήλωσε στο ESPN.

Η δρομέας κάλυψε τον αριθμό των μαραθώνιων τρέχοντας έξω, αλλά και στο διάδρομο του σπιτιού της. Δεν έλειψαν και τα απρόοπτα. Όπως αποκάλυψε στον 100ό μαραθώνιο αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα. Τρέχοντας σε θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου έσπασε η λεπίδα. Χρειάστηκε να ειδοποιηθεί ο σύζυγός του που έφερε μια ειδική κόλα για να αποκαταστήσει τη ζημιά. Να σημειώσουμε πως ο 92ος μαραθώνιός της έγινε στο μαραθώνιο της Βοστόνης, όπου κάλυψε την απόσταση σε 5ώρ.05:13.
Δεν έλειψαν και τα πικρόχολα σχόλια.

Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα

Στις 9 Μαΐου η Τζάκι έγραψε στα social media: «Το καλύτερο σχόλιο σήμερα “πρέπει να της απαγορευτεί (το τρέξιμο), γιατί έχει ένα πλεονέκτημα” και “δεν είναι δίκαιο, γιατί δεν πονάει στα πόδια όπως εμείς οι υπόλοιποι δρομείς”. Υποθέτω δεν μπορούν να καταλάβουν πως έτρεξα 104 μαραθώνιος με προσθετικό άκρο, πρέπει να έχω ένα πλεονέκτημα».

Για επίλογο αφήσαμε το μήνυμα που έστειλε την ημέρα που συμπλήρωσε τον 100ό μαραθώνιο
«Δεν χρειάζεται να είσαι σπουδαίος για να ξεκινήσεις, αλλά πρέπει να ξεκινήσεις για να είσαι σπουδαίος» είναι το μήνυμα που έστειλε, παρουσιάζοντας φωτογραφίες της μετά τον 1ο και τον 101ο μαραθώνιό της.

τζακι


Μερικά στατιστικά από την προσπάθειά της
*Έτρεξε 2728 μίλια (4389 χλμ)
*Έκαψε 250.000 θερμίδες
*Χρησιμοποίησε 10 ζευγάρια παπούτσια
*Μία λεπίδα τρεξίματος
*Κατανάλωσε 400 τζελ
*100 σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και ζελέ
*200 βραστές πατάτες
*208 λίτρα νερό
*20 πίτσες
*Αμέτρητα ντόνατς

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]