Milaki iro

Μηλάκη στο GWomen: «Εφικτή η πρόκριση στους Ολυμπιακούς, εμπόδιο ο οικονομικός παράγοντας στην προετοιμασία μας»

Δημήτρης Ντζάνης

Η Ηρώ Μηλάκη βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία και στο 1ο L’ Etape Greece by Tour de France, όμως ένα μηχανικό πρόβλημα στο ποδήλατό της, δεν της επέτρεψε να ολοκληρώσει τον αγώνα της στα 150 χλμ., που είχε περισσότερο χαρακτήρα προετοιμασίας.

Η 31χρονη πρωταθλήτρια της ποδηλασίας από το Ρέθυμνο, Ηρώ Μηλάκη, έχει ήδη αρχίσει την προσπάθεια πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και η προ ημερών συμμετοχή της στον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κάιρο, έφερε και τους πρώτους βαθμούς στο σακούλι του ολυμπιακού ranking, καθώς ήταν 23η στο Elimination με 96 πόντους και 22η στο Όμνιουμ με 112 πόντους.

Αμέσως μετά το Πάσχα η αθλήτρια του ΠΑΣ Άτλας Ρεθύμνου, που προπονείται με τον Γιώργο Βαρβεράκη, θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μίλτον του Οντάριο στον Καναδά (20-23 Απριλίου), σε έναν μαραθώνιο για την πρόκριση στο «Παρίσι 2024», με την αθλήτρια από την Κρήτη να διεκδικεί ένα από τα έξι διαθέσιμα εισιτήρια σε ατομικό επίπεδο.

Η Ηρώ Μηλάκη με δύο συμμετοχές σε Παραολυμπιακούς Αγώνες με το τάντεμ σαν οδηγός ατόμου ΑμΕΑ, στο Λονδίνο το 2012 και στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, μίλησε στο GWomen από την Αρχαία Ολυμπία και το 1ο L’ Etape Greece by Tour de France για τη διαδικασία πρόκρισης, καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν στα θέματα της προετοιμασίας.

Ηρώ, πώς έχει το πρόγραμμά σου το επόμενο διάστημα;

milaki iro

«Είμαι σε μια ομάδα στις ΗΠΑ, θα πάρω μέρος σε έναν αγώνα δρόμου εκεί και μετά θα πάω στον Καναδά για τον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η διαδικασία πρόκρισης έχει ξεκινήσει, έχω τρέξει σε έναν αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κάιρο, τώρα υπάρχουν τα τρία Παγκόσμια Κύπελλα που είναι μέσα στη χρονιά, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γλασκώβης τον Αύγουστο και την επόμενη χρονιά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και τα υπόλοιπα Παγκόσμια Κύπελλα».

Πόσο δύσκολη είναι η ολυμπιακή πρόκριση;

«Είναι 22 θέσεις πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από αυτές οι 16 βγαίνουν από τα ομαδικά, σε εμένα που κάνω αντοχή είναι το ομαδικό και το Μάντισον. Ουσιαστικά μιλάμε για έξι θέσεις πρόκρισης. Είναι εφικτή η πρόκριση, θα χρειαστεί να πάω σε όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα, για εμένα ήταν κακό που έχασα τον πρώτο αγώνα, “έκαψα” μια ευκαιρία να προσθέσω πόντους στο ολυμπιακό ranking».

Υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη στην προσπάθειά σας;

«Η προετοιμασία γίνεται στο ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ και αν βρίσκουμε κάποιους αγώνες προετοιμασίας. Δυστυχώς η στήριξη που θα θέλαμε δεν υπάρχει, υπάρχουν πολλά οικονομικά προβλήματα, ό,τι χρειάζεται για την προετοιμασίας μας ή για να πάμε σε αγώνες γίνεται δύσκολα, είναι ένας παράγοντας που μας κρατά πίσω σε σχέση με άλλες χώρες. Οπουδήποτε θέλουμε να ταξιδέψουμε γίνεται πολύ δύσκολα. Για να καταλάβετε, το κόστος για μια προετοιμασία μας στο εξωτερικό για εμάς στην πίστα είναι πολύ μεγάλο. Δηλαδή, εκτός από τα έξοδα ταξιδιού και παραμονής, χρειάζεται να νοικιάσουμε ώρες, τα μηχανάκια που θα χρησιμοποιήσουμε για την προπόνηση, οπότε το κόστος ανεβαίνει».

Παρόλα αυτά υπάρχει αισιοδοξία...

«Προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ναι υπάρχει, στο κάτω-κάτω πρέπει να προσπαθήσουμε για την πρόκριση, αν δεν το κάνουμε είμαστε εξ αρχής χαμένοι, δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά είμαστε σε υψηλό επίπεδο».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]