Η PV Sindhu σε αγωνα μπάντμιντον

PV Sindhu: Η Ινδή πρωταθλήτρια του μπάντμιντον «συλλέγει» πρωτιές

Ελένη Τζάντασεκ

Η μόνη πρωτιά που λείπει από την PV Sindhu -την πρώτη Ινδή αθλήτρια με δύο Ολυμπιακά μετάλλια, πρώτη Ινδή που κέρδισε ποτέ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Badminton και πρώτη Αθλήτρια της Χρονιάς του ινδικού BBC- είναι η Ολυμπιακή

Η 26χρονη PV Sindhu είναι η πρώτη γυναίκα και η δεύτερη αθλήτρια που κέρδισε ποτέ 2 Ολυμπιακά μετάλλια για την Ινδία. Έχοντας μεγαλώσει σε αθλητική οικογένεια με επαγγελματίες βολεϊμπολίστες γονείς, ξεκίνησε να παίζει badminton στα 8 της χρόνια. Σύντομα έγινε δεκτή στην ακαδημία της πρωταθλήτριας Pullela Gopichand, που ήταν και το πρότυπό της, και συνέχισε να προπονείται εκεί μέχρι και το Ρίο 2016.

Η Sindhu έγινε πρώτη φορά γνωστή όταν μπήκε στην εικοσάδα της παγκόσμιας κατάταξης στο badminton το 2012, σε ηλικία 17 ετών και μόνο τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο της σε πρωταθλήματα εκτός Ινδίας. To 2014 κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Ασιατικό Πρωτάθλημα και από τότε δεν έχει σταματήσει να κερδίζει. Την ίδια χρονιά βγήκε επίσης τρίτη στα Commonwealth Games, στους Πανασιατικούς Αγώνες και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το 2016 δεν ήταν φαβορί για μετάλλιο, αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία και βρέθηκε στον τελικό, αντιμέτωπη με την Ισπανίδα Carolina Marin. Σε έναν συγκλονιστικό αγώνα με πολύ μικρές διαφορές στα σκορ του κάθε σετ, η Marin κατάφερε τελικά να επικρατήσει και η Sindhu επέστρεψε στην Ινδία με το ασημένιο μετάλλιο.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Το 2018 η Sindhu κέρδισε τα Commonwealth Games και το 2019 έγινε η πρώτη Ινδή που ανέβηκε ποτέ στην κορυφή του βάθρου στο Παγκόσμιο. Μαζί με τα χρυσά μετάλλια και τις πρωτιές, η Sindhu είχε ξεκινήσει να μαζεύει και βραβεία, όπως το πρώτο Αθλήτρια της Χρονιάς από το ινδικό BBC, και χορηγίες με εταιρείες από όλο τον κόσμο. Ο δρόμος για το Τόκιο είχε όμως και τις δυσκολίες του, με πρώτη το γεγονός ότι η PV αποφάσισε να αλλάξει προπονητή και ακαδημία. Όταν έφτασε στους Αγώνες φαινόταν ότι είχε δουλέψει σκληρά και είχε μελετήσει τις αντιπάλους της. Ξεκίνησε με δύο εύκολες νίκες έναντι της Ισραηλινής Ksenia Polikarpova και της Cheung Ngan Yi από το Χονγκ Κονγκ. Στους προημιτελικούς κατατρόπωσε τη Δανή Mia Blichfeldt και τη Γιαπωνέζα Yamaguchi Akane με 2-0 στα σετ. Η Sindhu βρέθηκε στον ημιτελικό σχετικά γρήγορα, αλλά εκεί δεν κατάφερε να συναγωνιστεί την Tai Tzu-Ying στο έξυπνο παιχνίδι που η Ταϊβανέζα είχε στήσει κι έχασε στο τρίτο σετ.

Σε κακή ψυχολογική κατάσταση αφού δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει το χρυσό, ξεκίνησε να σκέφτεται το μικρό τελικό. «Σκεφτόμουν “τι θα γίνει; Κι αν κερδίσεις; Κι αν χάσεις; Κι αν κερδίσεις; Κι αν χάσεις;”», είπε για τα συναισθήματά της πριν τον τελευταίο αγώνα. Η αντίπαλός της αυτή τη φορά ήταν η Κινέζα He Bingjiao. H Sindhu κέρδισε το πρώτο σετ με ευκολία, αλλά το δεύτερο έληξε σε ισοπαλία. Αν η αντίπαλός της κέρδιζε το τρίτο σετ, ο αγώνας θα παρατεινόταν, πράγμα που ήθελε να αποφύγει γιατί ήταν ήδη κουρασμένη από τους προηγούμενους γύρους. Η Ινδή πρωταθλήτρια μάζεψε όση δύναμη της είχε απομείνει και κατάφερε να στείλει το φτερό όπου η He δεν προλάβαινε να το φτάσει, κερδίζοντας το τρίτο σετ και το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο.

Αυτή τη στιγμή, η PV Sindhu βρίσκεται στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά και στην 7η θέση της λίστας του Forbes με τις πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες στον κόσμο κι έχει φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του Vogue India και του Harper's Bazaar India. Επόμενος αθλητικός στόχος είναι φυσικά το Παρίσι 2024, όπου θα προσπαθήσει να συμπληρώσει τη συλλογή της με το μόνο Ολυμπιακό μετάλλιο που της έχει ξεφύγει ως τώρα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]