helen glover

Έλεν Γκλόβερ: Τέταρτη Ολυμπιάδα και τρίτο χρυσό στα 38 της

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Έλεν Γκλόβερ θέλει να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς στα 38 της, με τα παιδιά να την παρακολουθούν από τις κερκίδες.

Η δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης Έλεν Γκλόβερ εξήγησε πώς η μητρότητα και η κωπηλασία την ώθησαν να γίνει καλύτερη και στις άλλες πτυχές της ζωής της.

Η 36χρονη Γκλόβερ διεκδικεί να εκπροσωπήσει την ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας στους τέταρτους Ολυμπιακούς της αγώνες στο Παρίσι το 2024, έχοντας κερδίσει χρυσό στο Λονδίνο 2012 και στο Ρίο 20166. Μετά την επιτυχία της στο Ρίο 2016, η Γκλόβερ έκανε ένα διάλειμμα μερικών ετών για να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια. Το 2018 έμεινε έγκυος και ανακοίνωσε πως περιμένει δίδυμα όμως, λόγω επιπλοκών, έχασε το ένα μωράκι και αργότερα την ίδια χρονιά γέννησε το πρώτο της παιδί. Το 2020 έμεινε ξανά έγκυος, ξανά σε δίδυμα και αυτή τη φορά γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι και ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

glover rowing

Μετά την απώλεια ενός παιδιού και τη γέννηση τριών, τον Ιανουάριο του 2021 η Γκλόβερ επέστρεψε στις προπονήσεις και την κωπηλασία και μάλιστα έκανε ηχηρή την επιστροφή της. Κάνοντας τους απαραίτητους αγώνες και με την αναβολή των Ολυμπιακών να είναι στο πλευρό της, προκρίθηκε για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και βρήκε ξανά μία θέση στη βρετανική ομάδα. Εκεί, μπήκε στον τελικό και τερμάτισε μάλιστα στην 4η θέση χάνοντας για πολύ λίγα δευτερόλεπτα το μετάλλιο. Το σημαντικότερο επίτευγμα εκείνης της Ολυμπιάδας, όμως, ήταν πως είχε γίνει η πρώτη Βρετανίδα που αγωνίζεται σε Ολυμπιακούς ως μητέρα.

«Ο στόχος για το Λονδίνο το 2012 και το Ρίο το 2016 ήταν η νίκη, αλλά για το Τόκιο ήταν απλώς να μπω στην ομάδα και να δείξω τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες», εξήγησε η Γκλόβερ σε συνέντευξή της στο BBC Sport. Η Βρετανίδα θα είναι 38 ετών όταν θα φτάσει στο Παρίσι, με την ηλικία όμως να μην την αγχώνει: «Νομίζω πως είναι πιθανό να βρίσκομαι στο Παρίσι στην ηλικία των 38 ετών και να είμαι καλύτερη από αυτό που έχω υπάρξει ποτέ. Αυτό θέλω να δουλέψω με την ομάδα μου. Θέλω επίσης να αποδείξω ότι μπορείς να συνεχίσεις να βελτιώνεσαι και έχω βάλει στον εαυτό μου αυτή την πρόκληση, να γίνω καλύτερη από ποτέ. Φυσικά και έχω άγχος όταν αγωνίζομαι απέναντι σε νεαρές αθλήτριες. Απλά, σαν κοινωνία έχουμε οδηγηθεί στο να πιστεύουμε ότι ένας αθλητής κάνει το πικ του γύρω στα 20 του χρόνια και υπάρχουν τόσα πολλά απίστευτα ταλέντα που έρχονται στην κωπηλασία. Όμως γι' αυτό επέστρεψα».

Το κίνητρο για το Παρίσι «Είναι ένα μείγμα των δύο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «Μπορώ και θέλω να αξιοποιήσω στο έπακρο αυτό που μπορεί να κάνει το σώμα μου. Υπάρχει ένα στίγμα γύρω από την ηλικία, τα παιδιά και το διάλειμμα. Πιστεύω ότι μπορώ να είμαι τόσο καλή όσο ήμουν στα 20 μου. Αν δεν είχα τα παιδιά, τότε δεν θα είχα το ίδιο κίνητρο. Το να είμαι μαμά με κάνει καλύτερη κωπηλάτρια και το να είμαι κωπηλάτρια με κάνει καλύτερη μαμά!».

Η Γκλόβερ πρόσθεσε, επίσης, ότι τα παιδιά της γνωρίζουν την ιδιότητά της ως κωπηλάτρια: «Ο Λόγκαν (ο γιος της) καταλαβαίνει τα πράγματα και είναι περήφανος που το κάνω [που πιέζομαι να βρεθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες]. Τα δίδυμα (οι δύο κόρες της) είναι οι μεγαλύτερες μαζορέτες, είναι εκεί και ζητωκραυγάζουν και φωνάζουν «Go Mummy!». Είναι πραγματικά περίεργο, γιατί πριν τα αποκτήσω, ήμουν αθλήτρια πλήρους απασχόλησης και αυτή ήταν η ταυτότητά μου, αλλά τώρα είναι το αντίθετο. Είναι σαν να ζω μια διπλή ζωή, επειδή θα είναι πάντα το πιο σημαντικό πράγμα για μένα τώρα. Το ότι θα μπορούν να βρίσκονται τα παιδιά μου στο Παρίσι, είναι μεγάλο κίνητρο για μένα. Δεν τους νοιάζει πραγματικά πως θα τα πάω στους αγώνες αλλά απλά είναι περήφανα για τη μαμά τους».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]