macintosh 123

Αδερφές ΜακΙντος: Το διπλό project του Καναδά από… νερό και πάγο

Κώστας Ευθυμιάδης

Η μία βασίζεται στην ταχύτητα και το στυλ για να κάνει καριέρα. Η άλλη στην…χάρη. Οι αδερφές ΜακΙντος, Μπρουκ και Σάμερ, έχουν καταφέρει να τραβήξουν τα βλέμματα πάνω τους και να γίνουν τα αγαπημένα αδέρφια του Καναδά.

Προερχόμενες από μία οικογένεια της πισίνας (αμφότεροι οι γονείς τους ήταν πρωταθλητές της κολύμβησης και συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς του 1984) και δεν μπορούσαν να μην ακολουθήσουν τον δρόμο του αθλητισμού.

Αρχικά δοκίμασαν άλλα σπορ. Γυμναστική, ποδόσφαιρο κυρίως. Η Σάμερ ΜακΙντος, η μικρή της οικογένειας (16 ετών) αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο των γονιών της και να ασχοληθεί με την κολύμβηση. Η Μπρουκ (18 ετών) τους… αιφνιδίασε, αφού αντί για το νερό προτίμησε τον πάγο. Και συγκεκριμένα το καλλιτεχνικό πατινάζ.

Δύο εντελώς διαφορετικά σπορ, με την μεν Σάμερ να έχει ήδη αφήσει το στίγμα της και την δε Μπρουκ να έχει αρχίσει από πέρυσι να αφήνει τα διαπιστευτήριά της.

«Δεν ήμουν φαν της κολύμβησης ποτέ. Την πρώτη φορά που πήγα να δοκιμάσω, φοβήθηκα τόσο που δεν ήθελα να κάνω» είπε πρόσφατα η Μπρουκ σε συνέντευξη που παραχώρησε. Μία από τα ίδια η Σάμερ, όσον αφορά το πατινάζ. «Οταν δοκίμασα να πατινάρω, δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ. Ούτε να θυμηθώ το πρόγραμμά μου γιατί ήμουν υπερβολικά αγχωμένη».

Ευτυχώς για την Σάμερ και τον Καναδά, η κολύμβηση ήταν η επιλογή της.

Κατάφερε στα 14 της να γίνει η νεαρότερη αθλήτρια που εκπροσώπησε τον Καναδά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ένα χρόνο μετά, άρχισε να σαρώνει τα μετάλλια. Δύο χρυσά πέρυσι στο Παγκόσμιο, ενώ φέτος άρχισε να καταρρίπτει το ένα παγκόσμιο ρεκόρ μετά το άλλο, ξεπερνώντας τεράστιες αθλήτριες όπως η Χόζου και η Τίτμους.

Οι χρόνοι της προμηνύουν μεγάλα πράγματα και δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι στις επόμενες ολυμπιάδες θα… απειλήσει να γράψει ιστορία με την συλλογή μεταλλίων.

Απο την άλλη, η Μπρουκ πέρυσι άφησε το στίγμα της για πρώτη φορά στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων, με παρτενέρ τον Μπέντζαμιν Μιμάρ, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και πλέον βάζει στόχο την πρόκριση στους επόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι διαφορές και οι ομοιότητες

Τα δύο αθλήματα που επέλεξαν οι δύο αδερφές, είναι τόσο διαφορετικά, ωστόσο Μπρουκ και Σάμερ βρίσκουν και κοινά στοιχεία.

«Στο κολύμπι δεν χρειάζεται να το κάνεις να δείχνει όμορφο. Απλά πέφτουμε και κολυμπάμε, ενώ το πατινάζ ότι κάνεις πρέπει να έχει χάρη. Να πατάς πάνω στις λεπίδες και να στριφογυρίζεις στον αέρα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το κάνουν αυτό» αναφέρει η Σάμερ και προσθέτει:

«Είναι τόσο διαφορετικά αθλήματα, αλλά έχουν και κοινά στοιχεία. Και κυρίως μετά τις προπονήσεις όπου αν έχουμε μία δύσκολη μέρα, μπορούμε και συζητάμε για ορισμένα θέματα και να βοηθήσουμε η μία την άλλη».

«Γνωριζόμαστε τόσο καλά ωστόσο με την αδερφή μου που ξέρουμε ότι όταν η προπόνηση της μίας δεν έχει πάει καλά, να μην ρωτάμε. Προσπαθούμε να τραβήξουμε κάπου αλλού την προσοχή μας» ανέφερε από την πλευρά της η Μπρουκ.

«Από μικρή ηλικία καταλάβαμε πόσο μεγάλη υπόθεση είναι μία συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω της μητέρας μας. Για μένα, το να κάνω το ίδιο άθλημα με αυτήν, είναι ιδιαίτερο. Μεγάλωσα με αυτό το σπορ και εκτιμώ το τι μου προσφέρει» είπε η κολυμβήτρια Σάμερ.

«Οι γονείς μας, μας έμαθαν ότι αν σκοπεύεις να κάνεις κάτι, απλά κάντο. Τελείωσέ το, μην το αφήσεις στη μέση. Όλα για όλα, αλλίως δεν αξίζει ο κόπος. Κι αυτό μας βοήθησε και τις δυο μας σε νοοτροπία» προσθέτει η Μπρουκ που από τον περασμένο Οκτώβρη… χωρίστηκε από την αδερφή της καθώς η Σάμερ μετακόμισε στην Φλόριντα όπου και είναι πλέον η προπονητική της βάση. Και η πρόοδός της την τελευταία διετία, είναι… τρομακτικά εντυπωσιακή.

«Ολα έχουν γίνει τόσο γρήγορα. Και σε κάθε διοργάνωση παίρνω τόσα πολλά. Αν μπω στην ομάδα για το Παρίσι το 2024 θα είναι ένα εξαντλητικό 9ημερο. Όχι μόνο σωματικά, αλλά και πνευματικά. Και νομίζω ότι αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο μάθημα που θα πάρω στην καριέρα μου» είπε η 16χρονη σήμερα Σάμερ, που στην δεύτερη συμμετοχή της σε Ολυμπιάδα, θα πάει με το βάρος του φαβορί.

Ηδη πάντως έχει σημειώσει ιστορικά ρεκόρ και νίκες, κάτι που δίνει και στην αδερφή της «μαθήματα».

«Σκληρή δουλειά. Τίποτα δεν μπορεί να το αντικαταστήσει αυτό. Ούτε το να έχεις άφθονο ταλέντο. Αν δε ξοδέψεις ώρες με τον σωστό τρόπο, δεν θα πετύχεις τίποτε. Ετσι έρχεται η βελτίωση» λέει, αναφερόμενη στο τι την εντυπωσιάζει για την αδερφή της.

Η ίδια ελπίζει να κάνει ντεμπούτο το 2026 σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Μιλάνο.

«Είναι στον στόχο μου προφανώς. Αλλά για να φτάσω εκεί πρέπει να το δω σεζόν με σεζόν γιατί είναι ακόμη μακρινό».
Αν τα καταφέρει, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε την οικογένεια ΜακΙντος να ξεκινήσει… συλλογή ολυμπιακών μεταλλίων από… νερό και πάγο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]