kayla han

Κάιλα Χαν: Η 15χρονη που θέλει να προκαλέσει... τσουνάμι στην παγκόσμια κολύμβηση

Δημήτρης Ντζάνης

H Κάιλα Χαν είναι η νέα ανακάλυψη της κολύμβησης των ΗΠΑ, με την 15χρονη να διεκδικεί την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 ενώ ήδη έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πάνω της.

Η αθλητική βιομηχανία παραγωγής ταλέντων των ΗΠΑ στην κολύμβηση είναι αστείρευτη και η Κάιλα Χαν είναι ένα από τα νέα αστέρια που ανέτειλε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Γεννημένη στις 31 Μαΐου 2008 η Κάιλα Χαν ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση με τις επιδόσεις της στις ΗΠΑ και ήδη ονειρεύεται μια θέση στην ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024. Η Χαν κολυμπά εξίσου καλά τις μεσαίες αποστάσεις στο ελεύθερο και στην πεταλούδα, όμως το αγώνισμά της είναι τα 400μ. μικτή ατομική, το κολυμβητικό δέκαθλο.

Τον Ιούνιο του 2024 στα τράιλς των ΗΠΑ θα διεκδικήσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, μόνο που δεν θα είναι η πρώτη φορά.

Λίγες ημέρες μετά τα 13α γενέθλιά της η Χαν έγινε πρωτοσέλιδο στις ΗΠΑ, μετέχοντας στους αγώνες πρόκρισης (Olympic trials) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ήταν η νεαρότερη σε ηλικία κολυμβήτρια στη διαδικασία που το επίπεδό της δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων ή των παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Η Χαν δεν τα κατάφερε, όμως πήρε την πρώτη θέση στον Β’ τελικό στα 400μ. μικτή ατομική και μόνο αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει αίσθηση, με το βίντεο από εκείνη την κούρσα της να γίνεται viral.

H μεγάλη επίδοση στη μεικτή

Αυτή η εμπειρία έδωσε μεγαλύτερο κίνητρο στην Κάιλα Χαν και δεν άργησαν να έρθουν και οι ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Τον Αύγουστο του 2022 στη διάρκεια του πρωταθλήματος τζούνιορ του Ειρηνικού στη Χονολολού κολύμπησε τα 400μ. μικτή ατομική σε 4:43.40, επίδοση που την κατατάσσει μέσα στις τρεις κορυφαίες Αμερικανίδες όλων των εποχών στις ηλικίες 13-14 ετών.

Προπόνηση εμπνευσμένη από τη Λεντέκι

kayla han

Η Κάιλα Χαν ανήκει στην ομάδα La Mirada Armada της Καλιφόρνια και προπονητικά ακολουθεί τη συνταγή που χρησιμοποίησε η Κέιτι Λεντέκι στα πρώτα της βήματα, όπως το να κάνει προπόνηση με αγόρια τριών και τεσσάρων ετών μεγαλύτερα σε ηλικία. «Ειλικρινά δεν μου αρέσει πολύ η ξεκούραση, μερικές φορές τα αγόρια πέφτουν στην απόδοσή τους, τα προλαβαίνω και μπορώ να τα νικήσω» δήλωσε η Χαν, που με τους ρυθμούς εξέλιξής της θα μπορούσε στο Παρίσι να βρεθεί δίπλα στο ίνδαλμά της, την Κέιτι Λεντέκι.

Η Χαν έρχεται να προστεθεί σε μια γενιά κολυμβητριών από τις ΗΠΑ που ήδη έχουν πρωταγωνιστήσει στο κορυφαίο επίπεδο σε νεαρή ηλικία. Η Κέιτι Λεντέκι ήταν 15 ετών όταν κατέκτησε το πρώτο της χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα 800μ. ελεύθερο στο Λονδίνο πριν από 13 χρόνια. Η Ρέγκαν Σμιθ σε ηλικία 17 ετών έλαμψε στα 200μ. ύπτιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019 στην Γκουανγκτσού στη Νότια Κορέα, όπου και κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ των 200μ. ύπτιο. Στον προκριματικό σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων με 2:06.01, στον ημιτελικό παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών με 2:03.35 και έγινε πρωταθλήτρια κόσμου με 2:03.69.

Ή η Λίντια Γιακόμπι όταν έγινε Ολυμπιονίκης στο Τόκιο στα 100μ. πρόσθιο σε ηλικία 17 ετών ενώ η συνομήλική της Κλερ Κουρζάν ήταν στην ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100μ. μικτή γυναικών των ΗΠΑ που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Τόκιο. Η Κέιτι Γκράιμς ήταν το νεότερο μέλος της Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ σε ηλικία 15 ετών, ένα χρόνο πριν κατακτήσει τα ασημένια μετάλλια στα 400μ μικτή ατομική (4:32.67) και στα 1.500 μέτρα ελεύθερο (15:44.89) στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022 στη Βουδαπέστη.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]