gj,

Άλις Ντίρινγκ: H μαύρη κολυμβήτρια που έσπασε το στερεότυπο που θέλει τους μαύρους να μην ταιριάζουν στην κολύμβηση

Πηνελόπη Γκιώνη

Το 2022 βραβεύτηκε ως μία από τις αθλήτριες που πάλεψαν για την αλλαγή, και όχι άδικα. Η Άλις Ντίρινγκ δεν πίστεψε ποτέ ότι «οι μαύροι δεν είναι για την κολύμβηση» όπως της είπαν αρκετοί.

Αν παρακολουθήσει κανείς Ολυμπιακούς Αγώνες θα μπορούσε να παρατηρήσει πως στον στίβο, για παράδειγμα, υπάρχει αρκετοί μαύροι αθλητές αλλά στην κολύμβηση πραγματικά ελάχιστοι.

Η Βρετανίδα πρωταθλήτρια της μαραθώνιας κολύμβησης, Άλις Ντίρινγκ, εξήγησε με τις πιο απλές κουβέντες πως ακόμη και στην ίδια είχαν πει πως μάλλον δεν θα της ταίριαζε να κολυμπάει επειδή είναι μαύρη: «Έχω ακούσει από πολλούς αθλητές πως οι προπονητές κολύμβησης λένε πραγματικά πως οι μαύροι άνθρωποι θα ήταν καλύτερο να μην ξεκινήσουν κολύμβηση και πως τους ωθούν προς τον στίβο αντί της κολύμβησης γιατί αυτό πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν καλύτεροι οι μαύροι. Μία γυναίκα μου έλεγε πως είχε πάει σε κολυμβητήριο ώστε να μάθει να κολυμπά και όταν ζήτησε από την προπονήτρια αν μπορεί να τη βοηθήσει, εκείνη της είπε «όχι» καθώς όπως της εξήγησε οι μαύροι είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος σαν άνθρωποι και δεν μπορούν να κολυμπήσουν. Ιστορίες με πολλή παραπληροφόρηση και μύθους».

Η Ντίρινγκ ξεκίνησε την καμπάνια της δημιουργώντας πρώτα μία καλή βάση στην κολύμβηση αφού η νεαρή αθλήτρια έγινε Olympian από την ηλικία των 23 ετών όταν προκρίθηκε στον αγώνα ανοιχτής θάλασσας των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, εκπροσωπώντας τη Βρετανία.

H Ντίρινγκ δεν αρκέστηκε απλά στο να μιλάει για όλα όσα συμβαίνουν αλλά έβαλε στόχο της να διαδώσει την προσπάθεια που γίνεται όσο περισσότερο μπορεί. Η ίδια δημιούργησε, μαζί με άλλους μαύρους αθλητές της κολύμβησης, τη Βlack Swimming Association (ένωση μαύρων κολυμβητών) που έχει στόχο στην αλλαγή της νοοτροπίας που επικρατεί έως και σήμερα, και αφορά στην περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα, συνεργάστηκε με την εταιρεία για κολυμβητικά σκουφάκια Soul Cap η οποία προωθεί την ποικιλομορφία στο νερό, με σκουφάκια αρκετά μεγαλύτερα από τα συνηθισμένα, και κάνοντας καμπάνιες με πρόσωπα που έχουν άφρο μαλλιά θέλοντας να δείξουν πως τα σκουφάκια που δημιουργούν είναι για όλα τα μαλλιά και άρα για όλους τους ανθρώπους. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η Παγκόσμια ομοσπονδία υγρού στίβου (World Aquatics) ενέκρινε την εταιρεία και τα σκουφάκια της για τους αγώνες. «Στέλνει το μήνυμα ότι τα μαλλιά δεν θα έπρεπε να είναι εμπόδιο και να μας σταματά από το να συμμετέχουμε σε αγώνες τόσο υψηλού επιπέδου, αυτό δείχνει η έγκριση αυτής της εταιρείας από τη World Aquatics» δήλωσε η Ντίρινγκ.

Η ίδια έγινε και επίσημη ambassador της βρετανικής ομάδας, ως εκπρόσωπος της ποικιλομορφίας στον αθλητισμό. Άλλωστε ήταν (και ίσως θα συνεχίσει να είναι για ένα διάστημα) η μοναδική μαύρη κολυμβήτρια της βρετανικής ομάδας.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]