οιθη

Μιρέια Μπελμόντε: Η κορυφαία Ισπανίδα κολυμβήτρια θέλει να βρεθεί στους Ολυμπιακούς για 5η φορά

Πηνελόπη Γκιώνη

Για πολλούς είναι η κορυφαία κολυμβήτρια όλων των εποχών για την Ισπανία, αφού έχει στο βιογραφικό της Ολυμπιακά μετάλλια και παγκόσμια ρεκόρ. Αυτή τη στιγμή, έχοντας αλλάξει πολλά στην καθημερινότητά της, ετοιμάζεται για τη συμμετοχή της στους πέμπτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της.

Δεν είναι εύκολο να βρεθεί κανείς πέντε φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ούτε καν αρκετοί θεατές δεν μπορούν να το πετύχουν αυτό. Πόσω μάλλον μία αθλήτρια που ζει για να προπονείται και περνά από 40 κύματα (σχεδόν κυριολεκτικά). Η Ισπανίδα κολυμβήτρια Μιρέια Μπελμόντε θέλει να γίνει μία από αυτούς τους λίγους, που το όνομά τους μετά παραμένει και ακούγεται πάντα στους διαδρόμους των μεγάλων αρένων.

Όταν έκανε το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2008, όταν ήταν μόλις 17 ετών και αγωνίστηκε σε τρία ατομικά αγωνίσματα και μία σκυταλοδρομία αλλά… σε κανέναν τελικό. Νωρίτερα είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ μεικτή 50άρας πισίνας ενώ έκανε ξανά τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς παγκόσμιο ρεκόρ στο αντίστοιχο αγώνισμα της 25άρας πισίνας. Είχε ήδη ξεκινήσει να συγκεντρώνει μετάλλια, ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 17 της και φαινόταν πως θα πρωταγωνιστήσει αργά ή γρήγορα.

Στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου κέρδισε τα πρώτα της Ολυμπιακά μετάλλια και οι Ισπανοί παραλήρησαν μαζί της. Δεύτερη στα 800μ ελεύθερο και 200μ πεταλούδα, έγινε η πρώτη ισπανίδα κολυμβήτρια με δύο Ολυμπιακά μετάλλια. Έκανε ξανά παγκόσμια ρεκόρ, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, και τα εξώφυλλα των εφημερίδων γέμιζαν με τις φωτογραφίες της. Στο Ρίο έγινε η μία και μοναδική χρυσή Ολυμπιονίκης της κολύμβησης στην ιστορία της Ισπανίας, όταν κέρδισε τα 200μ πεταλούδα. Νωρίτερα στη διοργάνωση είχε κερδίσει και το χάλκινο στα 400μ μεικτή. Έγινε η απόλυτη σταρ. Την επόμενη χρονιά πήρε το μετάλλιο που της έλειπε αφού αναδείχθηκε Παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 200μ πεταλούδα.

Νέα ταλέντα έρχονταν «κατά πάνω της», της έκλεψαν τα παγκόσμια ρεκόρ και ξεκίνησε η ίδια να μην βρίσκεται πια στο βάθρο. Στο Τόκιο 2020 ήταν σημαιφόρος στην τελετή έναρξης και έπεια στους αγώνες ήταν στα 200μ πεταλούδα, πράγμα που αποτελεί μεγάλο επίτευγμα για την 30χρονη (τότε) Ισπανίδα αφού η σταθερότητά της ήταν μεγάλη απόδειξη του ταλέντου της. Αυτή τη στιγμή, έχει αλλάξει προπονητή και γκρουπ και οδεύει προς τους πέμπτους της Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι 2024 με τις δύο βασικές αρχές της: υπομονή και πολλή, πολλή δουλειά. «Θέλω να βρεθώ στους πέμπτους μου Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό θα είναι το βραβείο, είναι το αντικείμενο και η φιλοδοξία για τα οποία δουλεύω στις πισίνες» δήλωσε στη Marca.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]