hh

Λάνι Πάλιστερ: Η ναυαγοσώστρια με την ιστορική πρωτιά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα

Πηνελόπη Γκιώνη

Η παράδοση της Αυστραλίας στην κολύμβηση είναι γνωστή και μεγάλη όμως το ότι εμφανίζονται συνεχώς άξιοι συνεχιστές της είναι επίτευγμα. Η Λάνι Πάλιστερ είναι μία από αυτούς.

Μέσα στη χώρα της και ενώ οι θεατές που βρίσκονταν στις κερκίδες τη χειροκροτούσαν όλο και περισσότερο σε κάθε της χεριά, η μόλις 20 ετών Λάνι Πάλιστερ έβαλε το όνομά της στα ιστορικά βιβλία της κολύμβησης κάνοντας ένα νέο ρεκόρ. Η νεαρή πρωταθλήτρια της κολύμβησης άρπαξε την ευκαιρία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στη Μελβούρνη και για χάρη της ακούστηκε τέσσερις φορές ο Εθνικός ύμνος της Αυστραλίας, με όλη της την ομάδα να χαίρεται για εκείνη.

Μέσα σε ένα τριήμερο έκανε κάτι που καμία άλλη κολυμβήτρια, ή άλλος κολυμβητής, δεν είχε κάνει σε ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μπήκε σε τρεις τελικούς στα 400μ, 800μ και 1500μ ελεύθερο και σε όλους τερμάτισε πρώτη για να πετύχει ένα ιδιαίτερο χατ-τρικ τίτλων στο ελεύθερο σε ένα μόνο παγκόσμιο πρωτάθλημα 25άρας πισίνας. Μάλιστα στα 1500μ ήταν κυρίαρχη καθώς με τον τερματισμό της έκανε και νέο ρεκόρ Αυστραλίας, αφήνοντας 25 δευτερόλεπτα πίσω της τη δεύτερη του βάθρου. Η ίδια ήταν και μέρος της ομάδας σκυταλοδρομίας 4Χ200μ ελεύθερο η οποία έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 7:03.87.

tgtg

Στην τελευταία της κούρσα στο πρωτάθλημα η θρυλική μορφή της κολύμβησης και τρεις φορές χρυσή Ολυμπιονίκης (100μ ελεύθερο) για την Αυστραλία Ντον Φρέιζερ ήταν αυτή που της πέρασε το χρυσό μετάλλιο στον λαιμό και μεταξύ τους μοιράστηκαν μία μοναδική στιγμή, αφού το παρελθόν συναντήθηκε με το μέλλον και η η αρχή της παράδοσης ενώθηκε με τη συνέχειά της. Η Φρέιζερ είναι μία από τις μόλις τρεις κολυμβήτριες παγκοσμίως που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα, σε τρεις διαφορετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Λάνι Πάλιστερ πέρα από μία ανερχόμενη σταρ της κολύμβησης που έχει ήδη χαράξει την πορεία της στις μεγαλύτερες πισίνες του κόσμου, είναι και ναυαγοσώστρια που μάλιστα συμμετέχει και στους ιδιαίτερους αγώνες ναυαγοστών που διοργανώνονται στην Ωκεανία. Η ίδια εξήγησε πως αυτοί οι αγώνες την έκαναν να καταλάβει πως είναι ακόμη... φρέσκια και πως θα πήγαινε με αρκετή διάθεση στο Παγκόσμιο για να κολυμπήσει τις 59 στροφές των 1500μ και να γεμίσει τη συλλογή της με χρυσά μετάλλια.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]