uy

Ρούτα Μεϊλουτίτε: Το «δελφίνι» από τη Λιθουανία επέστρεψε για τα καλά

Πηνελόπη Γκιώνη

Ολυμπιακό χρυσό στα 15, Παγκόσμιο ρεκόρ, φήμη, πίεση, προσδοκίες, κατάθλιψη, αποκλεισμός και επιστροφή. Όλα αυτά για μία τόσο νεαρή κολυμβήτρια, τη Ρούτα Μεϊλουτίτε, που από την κορυφή έπεσε στα τάρταρα και βρέθηκε ξανά στον δρόμο προς την άνοδο, όπως αξίζει άλλωστε σε ένα ταλέντο του βεληνεκούς της. Πλέον, ετοιμάζεται για νέο θρίαμβο.

Από μικρή ξεχώρισε. Συμβαίνει στην κολύμβηση τα νεαρά παιδιά να γράφουν φοβερές επιδόσεις όμως είναι δύσκολο να διατηρηθείς εκεί. Η Ρούτα Μεϊλουτίτε μπορούσε να το κάνει αυτό όμως δεν έγιναν όλα όπως θα περίμενε κανείς. Το 2019 ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την κολύμβηση, μετά από αποκλεισμό δύο ετών για τρεις χαμένους ελέγχους αντί-ντόπινγκ. Η καριέρα της φαινόταν να λήγει, η ίδια έσβησε όλους τους λογαριασμούς της από τα social media με τη σκέψη πως αν δεν είσαι ενεργός εκεί, δεν είσαι πουθενά. Και έπειτα από μακρά λήθη, επέτρεψε στην κορυφή του κόσμου.

kkk

Η απρόσμενη επιτυχία και ο Ολυμπιακός θρίαμβος

Ξεκίνησε την κολύμβηση στα 7 της και περίπου 7 χρόνια αργότερα είχε κάνει όσα άλλοι αθλητές δεν καταφέρνουν σε ολόκληρη τη ζωή τους. Στα 15 της είχε καταρρίψει περίπου 11 εθνικά ρεκόρ κολύμβησης, είχε αφήσει τους πάντες άφωνους. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς έγινε το νεότερο μέλος της Λιθουανικής ομάδας για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνο 2012 και λίγο αργότερα θα γινόταν η νεότερη χρυσή Ολυμπιονίκης στην ιστορία της χώρας της (15 ετών και 133 ημερών). Με 1:05.47 κέρδισε τα 100μ πρόσθιο και έβαλε την υπογραφή της στο Ευρωπαϊκό ρεκόρ γυναικών. Λίγους μήνες αργότερα, θα γινόταν δις Παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών αφού στο Παγκόσμιο της Κωνσταντινούπολης επικράτησε στα 50μ πρόσθιο και στα 100μ πρόσθιο . Η καλύτερη νεαρή αθλήτρια της Ευρώπης για το 2012.

Το 2013, στα 16 της, έκανε τρία παγκόσμια ρεκόρ στην κατηγορία των γυναικών, στα 100μ και 50μ πρόσθιο. Η πρώτη Λιθουανή που κατέρριπτε παγκόσμιο ρεκόρ κολύμβησης από τότε που η Λιθουανία αποσχίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1990. Συνέχιζε να κατακτά μετάλλια, να κερδίζει παγκόσμιους τίτλους, να εντυπωσιάζει, να τους κάνει όλους να αναρωτιούνται ποιο είναι αυτό το υπερταλέντο και πόσα ακόμη μπορεί να καταφέρει. Μόνο μέσα στο 2013 είχε κατακτήσει 13 μετάλλια. Παρόμοια πορεία είχε και το 2014 όμως το 2015 δεν κατάφερε να συνεχίσει αυτό το αδιανόητο σερί νικών και διακρίσεων.

Η κατάθλιψη και οι διατροφικές διαταραχές

Το χρυσό κορίτσι από τη Λιθουανία που τα προηγούμενα χρόνια ήταν σχεδόν αήττητο, βρέθηκε στην 7η θέση του λαμπερού τελικού των 100μ πρόσθιο στο Ρίο 2016. Είχε προβλήματα με την ψυχική της υγεία, πάλευε με την κατάθλιψη και δεν μπορούσε να διαχειριστεί άλλο τις προσδοκίες που είχε ο κόσμος από εκείνη. Της ήταν δύσκολο να συνεχίσει αυτή την επιτυχία και αποφάσισε να αλλάξει τις προτεραιότητές της ώστε να μπορέσει να νιώσει ξανά ελεύθερη. Όταν ζήτησε βοήθεια από το προπονητικό της team, περίπου δύο μήνες πριν το Ρίο, δεν δέχθηκε τη στήριξη που θα περίμενε καθώς η προτεραιότητα όλων τότε ήταν οι αγώνες. Παρ’ όλα αυτά, ενώ προσπάθησε, υπέφερε από την κατάθλιψη για αρκετά χρόνια και πάλευε καθημερινά με τους δαίμονές της. Μετά το Ρίο 2016, και την έβδομη θέση που κατέλαβε, η κατάθλιψη ήταν στα χειρότερά της. Όλα είχαν γίνει τόσο γρήγορα που δεν είχε προλάβει να τα επεξεργαστεί και να μπορέσει να τα διαχειριστεί. Παράλληλα, μαχόταν και με τις διατροφικές διαταραχές και τις σκέψεις πως είναι «βαριά» και πρέπει πάντα να ανησυχεί για αυτό. Κάθε φορά που έτρωγε ένιωθε πως έπρεπε να κάνει εμετό γιατί δεν ένιωθε καλά που έχει φάει. Όταν το είπε στον προπονητή της εκείνος της απάντησε: «Τουλάχιστον βγάζεις τις θερμίδες». Λίγο καιρό αργότερα άλλαξε τα πάντα, μαζί και προπονητή.

Η χρυσή επιστροφή της

hhy

Η λογική της ήταν πως δεν αποτελεί επιλογή το να μην πάρει μετάλλιο σε έναν αγώνα και όλο αυτό είχε αποτέλεσμα τα παραπάνω. Όταν το 2019 έχασε τρεις ελέγχους ντόπινγκ και δέχθηκε αποκλεισμό δύο ετών, ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί αφού δεν μπορούσε να σηκώσει πια το βάρος όλων όσων βίωνε. Έκανε προτεραιότητα την ψυχική της υγεία, ξεκίνησε τον διαλογισμό, άφησε πίσω της το mentality που την ήθελε οπωσδήποτε νικήτρια και προσπάθησε να νιώσει ξανά ελεύθερη.

Όταν η περίοδος αποκλεισμού της ολοκληρώθηκε, η ίδια επέστρεψε. Εξήγησε πως δεν πήρε ποτέ καμία ουσία, πως ήταν καθαρή. Και, θέλοντας να επιβεβαιώσει τα λόγια της, κατέβηκε σε αγώνες ξανά για να αφήσει το χρονόμετρο να αποτελέσει το καλύτερο αποδεικτικό στοιχείο.

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 50μ πρόσθιο 8 χρόνια αργότερα, στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης το 2022. Χάλκινη στα 100μ πρόσθιο. Το χρυσό κορίτσι από τη Λιθουανία είχε επιστρέψει. Έναν μήνα αργότερα αναδείχθηκε και πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 50μ πρόσθιο. Το χαμόγελο είχε επιστρέψει στο πρόσωπό της, κολυμπούσε με ευχαρίστηση και το πηγαίο ταλέντο της την οδηγούσε στο βάθρο. Τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο παγκοσμίου κυπέλλου της FINA, έκανε νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ στα 50μ πρόσθιο και άγγιξε το Παγκόσμιο ρεκόρ. Όλα τα φώτα στράφηκαν ξανά πάνω της, τα media είχαν βρει ξανά εκείνο το κορίτσι που το 2012 τους είχε κάνει να γράφουν αμέτρητες αράδες για λογαριασμό της και οι φίλαθλοι της κολύμβησης απολάμβαναν τη Μεϊλουτίτε να κερδίζει ακόμη και τις πιο δυνατές αντιπάλους της. Χωρίς υπεροψία, χωρίς μεγάλα λόγια. Μόνο με ταλέντο και σκληρή δουλειά.

Πλέον, ετοιμάζεται για το ερχόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα 25άρας πισίνας στη Μελβούρνη και σίγουρα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω της αφού όλοι θα περιμένουν να δουν αν η σπίθα που είχαν τα μάτια της 15χρονης Μεϊλουτίτε υπάρχει ακόμη, 10 χρόνια μετά.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]