Κίτσου: «Το Santorini Experience είναι θεσμός, ο κόσμος απολαμβάνει τους αγώνες και τις ομορφιές του νησιού»

Κίτσου: «Το Santorini Experience είναι θεσμός, ο κόσμος απολαμβάνει τους αγώνες και τις ομορφιές του νησιού»

Φώτης Καρακούσης

Η Σαντορίνη ζει στους ρυθμούς του 6ου Santorini Experience και η Αντιδήμαρχος Θήρας και υπεύθυνη Πολιτισμού, Σοφία Κίτσου, μιλάει στο Gwomen για την διοργάνωση, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται ώστε αυτό το πανέμορφο νησί να γίνει το κέντρο και του αθλητικού τουρισμού.

Όταν κάποιος ακούει για την Σαντορίνη, το μυαλό του πηγαίνει αμέσως στο υπέροχο ηλιοβασίλεμα, στην καλντέρα και την μαγική θέα, στα εξαιρετικά κρασιά και συνολικά στην ομορφιά που έχει αυτό το νησί. Ελάχιστοι είναι, άλλωστε, οι άνθρωποι από όλον τον πλανήτη που την έχουν επισκεφτεί και δεν την έχουν λατρέψει.

Για πάρα πολλούς γνωστούς ταξιδιωτικούς οδηγούς, η Σαντορίνη είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, κάτι που καταλαβαίνει ο καθένας που θα την επισκεφθεί. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο αυτό το πραγματικά πανέμορφο νησί, προσπαθεί και ως τώρα το έχει καταφέρει εξαιρετικά, να δώσει βάρος και στον αθλητικό τουρισμό.

Και για να υπάρξει αθλητικός τουρισμός, πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις. Αυτό σκέφτηκαν και οι άνθρωποι που ξεκίνησαν την ιδέα του Santorini Experience, μια διοργάνωση που εκτός από το αθλητικό κομμάτι, έχει ως στόχο να αναδείξει μέσω των σπορ τις ομορφιές, αλλά και την ιστορία του νησιού. Μια διοργάνωση με αγώνες κολύμβησης και αγώνες δρόμου στους οποίους λαμβάνουν μέρους σπουδαίοι αθλητές.

Φέτος το Santorini Experience θα διεξαχθεί για 6η φορά και το Gwomen μίλησε με την Αντιδήμαρχο Θήρας και υπεύθυνη Πολιτισμού, Σοφία Κίτσου η οποία αναφέρθηκε στους αγώνες και τους στόχους που έχει η Δημοτική αρχή γι' αυτούς, αλλά και συνολικά για τον αθλητικό τουρισμό.

Πότε ξεκίνησε η ιδέα του Santorini Experience και ποιες ήταν οι αρχικές δυσκολίες στο να γίνει πραγματικότητα αυτός ο αγώνας;

«Το Santorini Experience γίνεται φέτος στη Σαντορίνη για έκτη φορά. Οι αρχικές δυσκολίες στο να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση αυτή αφορούσαν στην ένταξη ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος σ’ ένα τουριστικό μέρος της Ελλάδας που δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αφού η Σαντορίνη είναι ένας παγκόσμιος προορισμός».

Όταν έγινε το πρώτο Santorini Experience περιμένατε πως αυτοί οι αγώνες θα φτάσουν στο σημείο να έχουν τέτοια απήχηση και να γίνουν θεσμός;

«Όταν έγινε το πρώτο Santorini Experience, οι διοργανωτές, έχοντας αξιολογήσει τη σπουδαιότητα του γεωμορφολογικού περιβάλλοντος του νησιού και τα μοναδικά τοπία του, πίστευαν ότι οι αγώνες αυτοί θα γίνουν θεσμός, αφού θα προκαλούσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, οι οποίοι πέραν της εμπειρίας του αθλητικού τουρισμού, θα είχαν τη δυνατότητα ν’ απολαύσουν ταυτόχρονα τις μοναδικές ομορφιές της Σαντορίνης».

Σοφία Κίτσου

Ως Δήμος, πόσο βάρος δίνετε στην συγκεκριμένη διοργάνωση και τι περιμένετε από αυτήν;

«Ο Δήμος Θήρας δίνει μεγάλο βάρος στη συγκεκριμένη διοργάνωση, θέλοντας ν’ αναπτύξει μία εναλλακτική μορφή τουρισμού, τον αθλητικό τουρισμό».

Με δεδομένο το ότι η Σαντορίνη είναι ένα νησί που δεν χρειάζεται διαφήμιση, καθώς το ξέρει όλος ο πλανήτης, πιστεύετε πως ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί στην περιοχή;

«Ο Δήμος Θήρας θεωρεί ότι ο αθλητικός τουρισμός μπορεί ν’ αναπτυχθεί στην περιοχή και να δώσει μοναδικές εμπειρίες στους συμμετέχοντες, αφού πέραν της συμμετοχής τους στους αγώνες θα μπορούν ν’ απολαύσουν και τις ομορφιές του τόπου».

Σαντορίνη

Τι παραπάνω πράγματα σκοπεύετε να κάνετε γι' αυτό;

«Ο Δήμος Θήρας θέλοντας να κάνει ακόμα πιο δελεαστικούς τους αγώνες του Santorini Experience προσθέτει κάθε χρονιά νέες δράσεις».

Πάμε στη φετινή διοργάνωση. Τι να περιμένουμε να δούμε από τους αγώνες αυτούς;

«Στη φετινή διοργάνωση ο Δήμος Θήρας και η συνδιοργανώτρια εταιρεία ActiveMedia Group προσέθεσαν έναν ημιμαραθώνιο, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στο νησί και έναν αγώνα δρόμου 5 χλμ., που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στο Ακρωτήρι. Έτσι οι αθλητές στις 23 Σεπτεμβρίου θα τρέξουν την διαδρομή των 5 χλμ. «Αριστείδης Αλαφούζος» με αφετηρία την εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ, θα κατευθυνθούν προς τον Φάρο του Ακρωτηρίου, έναν από τους παλαιότερους φάρους της Ελλάδας, που κατασκευάστηκε το 1892, φτάνοντας στο δυτικότερο σημείο του νησιού και θα επιστρέψουν στον Άγιο Ραφαήλ για τον τερματισμό τους. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί ο ημιμαραθώνιος «Δαιδαλική Κόρη της Θήρας», με εκκίνηση από την Οία, πέρασμα από τις μαγευτικές περιοχές του Ημεροβιγλίου και των Φηρών και τερματισμό πάλι πίσω στην Οία. Στις 25 Σεπτεμβρίου οι ερασιτέχνες και επαγγελματίες κολυμβητές θα κολυμπήσουν στη μοναδική κολυμβητική διαδρομή ανοιχτής θαλάσσης «L & E Nomikos» 1,5 μιλίου (2,4χλμ), μέσα στην ωραιότερη καλντέρα του κόσμου, με αφετηρία το Ηφαίστειο της Σαντορίνης και τερματισμό στο Παλιό Λιμάνι των Φηρών».

Δαιδαλική κόρη

Τι διαφορετικό θα έχουν οι φετινοί αγώνες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές;

«Οι φετινοί αγώνες του Santorini Experience έχουν συνδεθεί για πρώτη φορά με τον πολιτισμό της Σαντορίνης. Ο ημιμαραθώνιος πήρε το όνομα «Δαιδαλική Κόρη της Θήρας» από ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, που ανακαλύφθηκε το 2000 στο νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα. Το εύρημα είναι ένα μαρμάρινο άγαλμα υπερφυσικού μεγέθους, κατασκευασμένο από μάρμαρο Νάξου, ύψους 2,30 μ., βάρους 750 κιλών, που χρονολογείται στα 640 π.Χ. και σώζεται σε άριστη κατάσταση. Το άγαλμα αυτό εκτέθηκε για πρώτη φορά, 22 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, φέτος στις αρχές του μήνα, στο υπό ανακαίνιση Αρχαιολογικό Μουσείο των Φηρών. Η διαδρομή των 5 χλμ. γίνεται στο Ακρωτήρι για πρώτη φορά, αφού εκεί βρίσκεται ο μοναδικός προϊστορικός οικισμός. Η κολυμβητική διαδρομή ονομάστηκε «L & E Nomikos» προς τιμήν των ευεργετών Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού. Οι αθλητές πέραν της συμμετοχής τους στους αγώνες, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα του νησιού».

Τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στους αθλητές που θα αγωνιστούν αυτό το τριήμερο στο νησί και τι στον κόσμο που θα παρακολουθήσει τους αγώνες;

«Ο Δήμος Θήρας με τους φετινούς αγώνες θέλει να δώσει ένα μήνυμα στους αθλητές, ότι η Σαντορίνη εκτός του ότι είναι ένας όμορφος τουριστικός προορισμός με εκπληκτική γεωμορφολογία, έχει σπουδαία ιστορία και πολιτισμό. Το ίδιο μήνυμα θέλει να δώσει ο Δήμος Θήρας και στον κόσμο που θα παρακολουθήσει τους αγώνες και θα στηρίξει τις προσπάθειες των ερασιτεχνών και σπουδαίων επαγγελματιών αθλητών, που συμμετέχουν φέτος στη διοργάνωση».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]