H Αννα Ντουντουνάκη

Όταν η Άννα Ντουντουνάκη έγραψε ιστορία στην Βουδαπέστη

Δημήτρης Ντζάνης

Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο η Άννα Ντουντουνάκη γινόταν η πρώτη Ελληνίδα κολυμβήτρια που κατακτούσε χρυσό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το πέτυχε στα 100μ. πεταλούδα στην «Duna Arena» της Βουδαπέστης.

Η 27χρονη γινόταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 100μ. πεταλούδα με 57.37, συντρίβοντας το πανελλήνιο ρεκόρ, που ανήκε στην ίδια με 57.77 από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2018 στη Γλασκόβη.

Στον τελικό της ζωή της η κρητικοπούλα άφηνε πίσω της τη Γαλλίδα, Mαρία Βατέλ με 57.37 και τη Σουηδή, Λουίζ Χάνσον με 57.56.

«Μόλις τερμάτισα, για δέκα δευτερόλεπτα προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω αυτό που έγραφε ο ηλεκτρονικός πίνακας. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα πάρω το χρυσό μετάλλιο. Ήλπιζα σε ένα μετάλλιο, αλλά δεν περίμενα ότι θα είναι το χρυσό. Αντίθετα ήμουν σίγουρη για το νέο ρεκόρ» δήλωνε η Άννα Ντουντουνάκη.

Μέχρι τότε η Ελλάδα σε επίπεδο γυναικών σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είχε να επιδείξει μόλις τρία χάλκινα μετάλλια κι όλα από τη Νέρι Νιανγκουάρα: Στα 100μ. ελεύθερο (Μαδρίτη 2004, Βουδαπέστη 2006) και στα 50μ. ελεύθερο (Ντέμπρετσεν 2012).

Η Άννα Ντουντουνάκη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και αυτό ήρθε να προστεθεί στα τρία χρυσά μετάλλια των ανδρών στην ιστορία της διοργάνωσης. Τα δύο από τον Άρη Γρηγοριάδη στα 50μ. ύπτιο στο Αϊντχόφεν (2008) και στα 100μ. ύπτιο στο Ντέμπρετσεν (2012) και το άλλο από τον Ανδρέα Βαζαίο στα 200μ. μικτή ατομική στο Λονδίνο (2016).

Η Άννα Ντουντουνάκη στην καριέρα της έχει να επιδείξει επίσης τρία μετάλλια από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε 25άρα πισίνα.

Στη διοργάνωση της Γλασκώβης το 2019 ήταν 3η στα 100μ. πεταλούδα και στο Καζάν το 2021 κατέκτησε το ασημένιο στα 100μ. πεταλούδα και το χάλκινο στα 50μ. πεταλούδα.

Τα δάκρυα της Άννας

Το 2021 για την Άννα Ντουντουνάκη επεφύλασσε και την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, εκεί όπου κατέβασε το ατομικό της ρεκόρ στα 57.25, όμως έμεινε 9η κι εκτός της οκτάδας του τελικού για έξι εκατοστά του δευτερολέπτου.

Και μετά μιλώντας στο κανάλι της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ξέσπασε σε δάκρυα, λέγοντας: «Άρχισα την ολυμπιακή προετοιμασία με δυο στόχους. Ένα μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και μια θέση στον τελικό των Ολυμπιακών αγώνων. Πέτυχα τον έναν και με το παραπάνω, το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης και έχασα τον άλλο για ελάχιστα. Δεν πρέπει να είμαστε αχάριστοι. Έτσι είναι στην ζωή και στον αθλητισμό. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Είμαι χαρούμενη γιατί έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό».


Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]