Hend_Zaza

Χεντ Ζάζα: Η 12χρονη από τη Συρία που θριάμβευσε κόντρα στις αντιξοότητες

Μαριλένα Καλόπλαστου

Ένα 12χρονο κορίτσι από τη Συρία φεύγει χαρούμενο από το Τόκιο λίγο μετά τον αποκλεισμό του από τον πρώτο προκριματικό γύρο του πινγκ πονγκ. Ξέρει ότι απλώς δίνοντας το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι κατόρθωμα.

Ένα πολύχρωμο, πολυπολιτισμικό «τσουνάμι» κατακλύζει το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Oι αποστολές των χωρών παρελαύνουν η μία πίσω από την άλλη, υπό την ηγεσία κυρίως κάποιων από τους πιο έμπειρους, τους πιο καταξιωμένους πρωταθλητές τους. Όταν η συριακή αποστολή κάνει την εμφάνισή της στην αρένα αρκετοί παρατηρούν με έκπληξη την σημαιοφόρο της. Ένα μικρό κορίτσι κι όχι κάποιος άμεσα αναγνωρίσιμος Ολυμπιονίκης κρατά μαζί με έναν συναθλητή της τη σημαία της πολύπαθης Συρίας.

Η 12χρονη Χεντ Ζάζα ήταν η νεότερη στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, η νεότερη συμμετέχουσα όλων των εποχών στο πινγκ πονγκ, κι η νεότερη ανεξαρτήτως αθλήματος, από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 1968 και την 11χρονη Μπεατρίς Χούστιου που είχε μετάσχει στο καλλιτεχνικό πατινάζ.

Μία ημέρα μετά την τελετή έναρξης, έκανε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στον προκριματικό γύρο του απλού γυναικών και παρά την ήττα με 4-0 σετ: 4-11, 9 -11, 3 - 11, 5 - 11 από την Αυστριακή Λιου Τζία, η δωδεκάχρονη αθλήτρια έφυγε από το Μητροπολιτικό Γυμνάσιο με ένα πλατύ χαμόγελο! «Το να φτάσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ήταν ήδη ένα επίτευγμα, δεν μου ζητήθηκε να κερδίσω, μου ζητήθηκε να παίξω καλά», δήλωσε.

Η 39χρονη αντίπαλός της έχει μια κόρη 10 ετών, κι είχε δώσει το παρών σε τρία Ολυμπιακά τουρνουά πριν καν η Ζάζα γεννηθεί. Το Τόκιο σηματοδότησε την έκτη και τελευταία της συμμετοχή! Λίγες ώρες πριν τον αγώνα, η Τζία ενημέρωσε την κόρη της ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει ένα παιδί μόλις δύο χρόνια μεγαλύτερή της κι αυτή την συμβούλεψε, «Τότε καλύτερα να μη χάσεις!»

Η Ζάζα αψήφησε τη λογική, τις πιθανότητες. Το άκουσμα πυρών πυροβολικού ενώ εκπαιδεύονταν στο σπίτι στη Συρία και οι άθλιες αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα της δεν την απέτρεψαν να λάμψει! Ξεκίνησε από την λαβωμένη από τον πόλεμο Συρία κι έγινε σημαιοφόρος στην τελετή έναρξης της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής στον κόσμο. Έγινε η νεότερη αθλήτρια πινγκ πονγκ στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

[Ο νεότερος καταγεγραμμένος αθλητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ο 10χρονος Έλληνας Δημήτριος Λούνδρας, ο οποίος αγωνίστηκε στη γέννηση των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896 και κέρδισε ένα ομαδικό χάλκινο μετάλλιο]

«Στα μάτια μου πέτυχα κάτι. Ένα δωδεκάχρονο κορίτσι που παίζει εναντίον ενός 39χρονου αθλητή και παίρνει εννέα ή δέκα πόντους, αυτό είναι ένα επίτευγμα. Σίγουρα, ήθελα να κερδίσω και να πάρω έναν ή δύο αγώνες, αλλά ελπίζω ότι θα γίνει στους επόμενους Ολυμπιακούς», ανέφερε η ίδια.

Θριαμβεύοντας κόντρα στις αντιξοότητες

Η Ζάζα είναι πολύ φιλόδοξη. Της αρέσει ο Χάρι Πότερ, αποκαλεί τον τρεις φορές Ολυμπιονίκη Ντινγκ Νινγκ είδωλό της και ελπίζει να γίνει δικηγόρος ή φαρμακοποιός στο μέλλον. Παίζει πινγκ-πονγκ από την ηλικία των πέντε ετών θέλοντας να μοιάσει στον μεγαλύτερο αδερφό της (πρωταθλητής Συρίας). Δεν άργησε να γίνει πρωταθλήτρια στη χώρα της, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Γεννημένη στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας μετά τη Δαμασκό, το Χαλέπι και τη Χομς, την Χάμα που επλήγη βαθύτατα από τον πόλεμο, η μικρή Ζάζα έπρεπε καθημερινά να προπονείται ενώ ο πόλεμος μαινόταν. Με συνεχείς διακοπές ρεύματος, σε τσιμεντένιο πάτωμα και φθαρμένα τραπέζια.

Υπήρχαν στιγμές που πάλευε να βρει ρακέτες και μπαλάκια, ενώ συχνά λόγω του πολέμου, δεν ήταν εφικτό να ταξιδέψει σε διεθνείς αγώνες. Αλλά κι όταν τα κατάφερνε, η απόκτηση βίζας ήταν ένα ακόμη εμπόδιο. Οι συνθήκες στις οποίες μεγάλωσε όμως δεν περιόρισαν ποτέ τα όνειρά της. Θέλει να γίνει παγκόσμια πρωταθλήτρια, «χρυσή» ολυμπιονίκης.

Τον Φεβρουάριο του 2021, κέρδισε το Ολυμπιακό Προκριματικό Τουρνουά Δυτικής Ασίας στην Ιορδανία και κατέκτησε τον τίτλο στο απλό γυναικών και μια θέση στο Τόκιο 2020. Την πρώτη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, στάθηκε εκεί, απέναντι από μια πολύπειρη αθλήτρια, στη μεγαλύτερη αθλητική σκηνή στον κόσμο.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια έχω βιώσει πολλές διαφορετικές εμπειρίες, ειδικά όταν ο πόλεμος γινόταν σε όλη τη χώρα, με την αναβολή της χρηματοδότησης των Ολυμπιακών Αγώνων, και ήταν πολύ δύσκολο. Αλλά έπρεπε να παλέψω για αυτό και αυτό είναι το μήνυμά μου. Αγωνίσου για τα όνειρά σου, προσπάθησε σκληρά, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις και θα φτάσεις στο στόχο σου».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]