stellato_dudek

Ντιάνα Στελάτο Ντούντεκ: Επέστρεψε στο καλλιτεχνικό πατινάζ στα 32 και στα 40 της έγινε Παγκόσμια πρωταθλήτρια

Πηνελόπη Γκιώνη

Ξεκίνησε το καλλιτεχνικό πατινάζ το 1988, σταμάτησε το 2001 και επέστρεψε το 2016 για να πετύχει ένα από τα όνειρά της το 2024. Η Ντιάνα Στελάτο Ντούντεκ έγινε η γηραιότερη Παγκόσμια πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ και ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αν είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον νεότερο εαυτό της, πιστεύει πως θα δεχόταν ερωτήσεις όπως «Ακόμη κάνουμε καλλιτεχνικό πατινάζ, 25 χρόνια μετά;» και θα θεωρούσε πως η σημερινά Ντιάνα Στελάτο Ντούντεκ είναι λίγο τρελή. Και δεν θα είχε άδικο αφού η τρέλα που πηγάζει από την αληθινή αγάπη για το άθλημα την οδήγησε να βρεθεί ξανά στα μεγαλύτερα παγοδρόμια του κόσμου και να πετύχει ένα της όνειρο.

Η Στελάτο Ντούντεκ ήταν ένα ανερχόμενο αστέρι στο άθλημα όταν ήταν νεαρή όμως ένας σοβαρός τραυματισμός (ρήξη αχίλλειου) την ώθησε στο να αποσυρθεί. Η φλόγα συνέχισε να σιγοκαίει μέσα της, όσο εκείνη είχε ακολουθήσει ένα διαφορετικό επαγγελματικό μονοπάτι και είχε γίνει αισθητικός. Στα 32 της, η σκέψη πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην κάνει κανείς αυτό που του αρέσει την οδήγησε στο να φορέσει ξανά τα παγοπέδιλά της και μαζί με τον Μαξίμ Ντεσάμπς, αποφάσισαν να κυνηγήσουν το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσα σε ένα περιβάλλον φοβερά ανταγωνιστικό.

Ήταν, λοιπόν, αναπόφευκτο να μην ασχοληθεί κανείς με την ηλικία της αφού όταν εκείνη είχε ήδη κατακτήσει τον πρώτο της τίτλο στις μικρές κατηγορίες και αποφάσιζε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αρκετές από τις σημερινές αντιπάλους της δεν είχαν ακόμη γεννηθεί. Ωστόσο, την Στελάτο Ντούντεκ δεν την απασχολούν οι αριθμοί: «Ο νεότερός μου εαυτός ήθελε να νικήσει στους Ολυμπιακούς του 2006 και τώρα μάλλον θα αναρωτιόταν γιατί έχουμε τον ίδιο στόχο για τους Ολυμπιακούς του 2026… Η ηλικία μου είναι κάτι που κουβαλώ μαζί μου με υπερηφάνεια, είμαι περήφανη γι’ αυτό. Και ελπίζω αρκετοί αθλητές να μένουν στο άθλημα περισσότερο. Ελπίζω να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μην σταματούν πριν φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Και ελπίζω αυτό να περάσει και σε άλλους τομείς, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στη ζωή, τη δουλειά, σε όλα», δήλωσε η ίδια μιλώντας στο Olympics.com.

Η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια που αγωνίζεται για τον Καναδά μαζί με τον παρτενέρ της αναδείχθηκαν Παγκόσμιοι πρωταθλητές, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ 2024, που διεξήχθη στο Μόνρεαλ, και η ίδια έγινε η γηραιότερη Παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ιστορία του θεσμού. Στο βάθρο ανέβηκαν μαζί της η 22χρονη Ρίκου Μιούρα με παρτενέρ τον Ριουίτσι Κιχάρα και η 24χρονη Μινέρβα Φαμπιένε Χάσε με παρτενέρ τον Νικίτα Βολοντίν.

Η ίδια επεσήμανε πως «Τα 40 είναι τα νέα 20» και πως παρ' όλο που όταν σταμάτησε το πατινάζ το 2001 δεν σκεφτόταν πως όλα αυτά θα συνέβαιναν στα 40 της, ήξερε μέσα της πως ήθελε να πετύχει τα όνειρά της. Η Στελάτο Ντούντεκ, τώρα, θα επιστρέψει στη σκληρή δουλειά με στόχο της τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026 στην Ιταλία όπου θέλει να ανέβει στο βάθρο και όπως λέει η ίδια αστειευόμενη: «Όταν αποφάσισα το 2020 να συνεχίσω για τους Ολυμπιακούς του 2026, ήμουν ήδη πολύ μεγάλη σε ηλικία. Θα συνεχίσω να είμαι πολύ μεγάλη γι' αυτό άρα πόση διαφορά θα έχει;» ενώ τονίζει πως θα συνεχίσει για τους στόχους της: «Για όσο αντέχει το σώμα μου».

Αν η 40χρονη αθλήτρια τελικά αγωνιστεί το στους Αγώνες Μιλάνο Κορτίνα 2026 τότε θα έχει κάνει το Ολυμπιακό της ντεμπούτο στα 42 και θα χρειαστεί να είμαστε έτοιμοι για μεγάλα ρεκόρ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]