H έφηβη Σόνια Χένι που «δημιούργησε» τον όρο καλλιτεχνικό πατινάζ

H έφηβη Σόνια Χένι που «δημιούργησε» τον όρο καλλιτεχνικό πατινάζ

Μαριλένα Καλόπλαστου

Ήταν Φλεβάρης του 1928, όταν το μικρό κορίτσι από την Νορβηγία παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό των Ολυμπιακών Αγώνων της Ελβετίας αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως «καλλιτεχνικό πατινάζ»

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Σεντ Μόριτζ της Ελβετίας, η μόλις 15 χρονών Σόνια Χένι από τη Νορβηγία, χορεύοντας υπό τη μελωδική μουσική του Τσαϊκόφσκι, κερδίζει το πρώτο από τα συνολικά τρία χρυσά της μετάλλια στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Η μικρή Σόνια, ενσωματώνει στο πρόγραμμά της κινήσεις μπαλέτου, πολλές περιστροφές και το μεταμορφώνει από άθλημα, σε Τέχνη.

Η παρουσία της στους Ολυμπιακούς του '28 ήταν η αφετηρία της προσωπικής της εποποιίας, κι η αρχή της δημοφιλίας του αθλήματος. Η «βασίλισσα του πάγου» ή «λευκός κύκνος» όπως έγινε ευρέως γνωστή, ήταν η πρώτη γυναίκα skater που εμφανίστηκε επί πάγου με πρωτοποριακές στολές, φόρεσε φούστα πάνω από το γόνατο, και έφερε στη μόδα τα λευκά πατίνια.

Μετά τον πάγο, κατέκτησε και τον φανταχτερό κόσμο του Χόλιγουντ (πρωταγωνίστησε σε 12 ταινίες παραγωγής των παγκοσμίου φήμης) αποκτώντας το δικό της αστέρι στα πεζοδρόμια της Hollywood Boulevard και της Vine Street. Η μεθυστική της παρουσία στον πάγο και τις μεγάλες αίθουσες επισκιάστηκαν όμως από τη φιλική σχέση που διατηρούσε με τον Χίτλερ.

Οι Νορβηγοί διχάστηκαν. Κάποιοι την λάτρεψαν παρά τις σκιές. Όπως λατρεύονται τα μεγάλα αστέρια που σε θαμπώνουν απλώς με την παρουσία τους στον χώρο που «εξουσιάζουν», στην περίπτωσή της, στον πάγο. Άλλοι τη μίσησαν, την αντιμετώπισαν ως προδότρια, συνεργάτη του εχθρού, σχεδόν την αποκήρυξαν. Μίσος απόρροια της φανερής λατρείας της προς τον Αδόλφο.

Στις 15 Φεβρουαρίου του 1936 έγινε η πιο επιτυχημένη Ολυμπιονίκης στην ιστορία του αθλήματος, κερδίζοντας το 3ο της διαδοχικό (1928, 1932, 1936) χρυσό μετάλλιο στους Χειμερινούς Αγώνες Γκαρμίς-Παρτενκίρχεν της Γερμανίας.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]