fhf
16/12/2022

Λοένα Χέντριξ: Η καλύτερη Ευρωπαία στο καλλιτεχνικό πατινάζ αποχαιρετά το 2022 με μετάλλια

Πηνελόπη Γκιώνη

Η καλύτερη Ευρωπαία αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ είναι από το Βέλγιο, ζει από μωρό μέσα στα παγοδρόμια και ονομάζεται Λοένα Χέντριξ.

Το καλλιτεχνικό πατινάζ μπορεί να φαίνεται κάπως σαν παιχνίδι και να θυμίζει χορό ή χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα αλλά σίγουρα δεν είναι τίποτα από αυτά. Μαλακές κινήσεις, που παράλληλα κρύβουν απίστευτη δύναμη και πειθαρχία κάθε εκατοστού του κορμιού, πιρουέτες στον αέρα και προσγείωση πάνω σε δύο λεπτές λεπίδες που κυλούν πάνω σε πάγο και όλα αυτά με χαμόγελο και χάρη, σα να είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει μέσα στο παγοδρόμιο.

iuiooΌλα αυτά, αρμονικά, συνδυάζονται στο πρόσωπο της νεαρής πρωταθλήτριας του Βελγίου Λοένα Χέντριξ. Από μικρό μωρό βρισκόταν σε παγοδρόμια και το θεωρεί φυσικό επακόλουθο το ότι ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό πατινάζ. Ο αδερφός της, που πλέον είναι προπονητής της, Γιόρικ Χέντριξ ήταν επίσης πρωταθλητής καλλιτεχνικού πατινάζ και έτσι την «παρέσυρε» στον συγκεκριμένο χώρο. Οι άλλοι δύο, επίσης μεγαλύτεροι, αδελφοί της ήταν φανατικοί φίλαθλοι του χόκεϊ επί πάγου και κάπως έτσι, πρακτικά, μεγάλωσε μέσα στα παγοδρόμια. Το 2004, στα 5 της, ξεκίνησε να μαθαίνει ice skating και όλα πήραν τη φυσική τους πορεία.

Περίπου οκτώ χρόνια αργότερα, και αφού είχε μεγαλώσει αρκετά ώστε να μπορέσει να αγωνιστεί στο εξωτερικό, έκανε το διεθνές της ντεμπούτο και την επόμενη χρονιά ξεκίνησε να αγωνίζεται στα επίσημα τουρνουά ως junior. Το 2015 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στις γυναίκες.

Ο προπονητής του αδερφού της ανέλαβε και την ίδια ενώ είχαν και τον ίδιο χορογράφο. Μαζί περνούσαν όλες τις μέρες τους ενώ μοιράζονταν στιγμές και σε αγώνες μέχρι την καλύτερή τους στιγμή όταν βρέθηκαν και οι δύο στους χειμερινούς χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκιάνγκ του 2018. Η Λοένα στο ντεμπούτο της και ο Γιόρικ στο φινάλε του, τα μοναδικά αδέλφια που αγωνίζονταν στο ατομικό πατινάζ. Μετά τους αγώνες ο αδερφός της αποφάσισε να αφήσει τον πρωταθλητισμό και έτσι αφοσιώθηκε στην αδερφή του, την οποία προπονεί μέχρι και σήμερα.

Μέχρι πριν από τη συμμετοχή της σε αυτούς τους Αγώνες, η νεαρή πρωταθλήτρια χρηματοδοτούσε η ίδια αποκλειστικά την καριέρα της. Μετά, η ομοσπονδία αποφάσισε να τη βοηθήσει οικονομικά εκτιμώντας το ταλέντο της. Τα δύο ερχόμενα έτη υπέφερε από τραυματισμούς οι οποίοι στάθηκαν τροχοπέδη στην πορεία της όμως επέστρεψε πολύ δυναμικά, για να βάλει το Βέλγιο στον χάρτη του καλλιτεχνικού πατινάζ. Οι επιδόσεις της βελτιώνονταν κάθε φορά, παρ’ ότι δεν είχε φτάσει ακόμη αρκετά κοντά στη διάκριση.

Το 2022 ήταν η χρονιά που έκανε τη μεγάλη της εμφάνιση στο διεθνές στερέωμα. Βρέθηκε για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού είχε κερδίσει την πρόκριση για το Πεκίνο 2022, και κατέλαβε την τιμητική 8η θέση. Αργότερα, μέσα στη χρονιά που ολοκληρώνεται, κατάφερε να γίνει η πρώτη Βελγίδα αθλήτρια που κατακτά μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα αφού με τις επιδόσεις της κατετάγη δεύτερη όταν υπό τον ήχο λατινοισπανικής μουσικής εκτελούσε άρτια το πρόγραμμά της και συγκέντρωνε 75.000 πόντους. Νωρίτερα είχε γίνει η μία και μοναδική Βελγίδα που είχε κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε αγώνα της σειράς των Grand Prix.

Πριν από μερικές ημέρες, ολοκλήρωσε μία υπέροχη χρονιά κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό των Grand Prix ενώ ήταν η πρώτη συμμετοχή στην καριέρα της. Οι Βέλγοι πια έχουν το δικό τους ταλέντο στο πατινάζ, που δείχνει ικανή να βρίσκεται στο προσκήνιο για πολύ καιρό ενώ αυτή τη στιγμή (δεδομένου κιόλας πως Ρωσίδες και Λευκορωσίδες δεν έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν) είναι η κορυφαία Ευρωπαία ice skater.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]