Η 40χρονη Ντιάνα Στελλάτο Ντουντέκ ζει την καλύτερη σεζόν της καριέρας της: «Το πάθος δεν έχει ηλικία»

Η 40χρονη Ντιάνα Στελλάτο Ντουντέκ ζει την καλύτερη σεζόν της καριέρας της: «Το πάθος δεν έχει ηλικία»

Πηνελόπη Γκιώνη

Πριν από 23 χρόνια έκανε το ντεμπούτο της στο καλλιτεχνικό πατινάζ. 23 χρόνια μετά, η 40χρονη πλέον Ντεάνα Στελλάτο-Ντούντεκ περνά την καλύτερη καριέρα της ζωής της.

Η Καναδή ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια νέων στον μονό το 2000, όταν αγωνίστηκε για την ομάδα των ΗΠΑ πριν οι τραυματισμοί εκτροχιάσουν την καριέρα της. Μια εργασιακή υποχώρηση πριν έξι χρόνια έδωσε ώθηση στην απίθανη επιστροφή της Ντιάνα Στελλάτο Ντούντεκ στο καλλιτεχνικό πατινάζ.

Το πρώτο της μετάλλιο σε Γκραν Πρι το κέρδισε μόλις τον προηγούμενο μήνα, με παρτενέρ τον Μαξίμ Ντετσάμπς σε ηλικία 39 ετών. «Το πάθος δεν έχει όριο ηλικίας. Μπορείς να αλλάξεις καριέρα στα 30, στα 40, στα 50 σου. Η πυγμή, η αποφασιστικότητα, ούτε αυτά δεν έχουν ηλικία» είπε σε συνέντευξή της στο Olympics.com και τον Νικ Μακκάρβελ και συνέχισε: «Μπορείς να είσαι επιτυχημένη σε αυτή τη (νέα) καριέρα αν είναι κάτι για το οποίο έχεις πάθος».

Σε ένα άθλημα που εδώ και καιρό κυριαρχείται από νέους αθλητές και νέες αθλήτριες, κυρίως στην εφηβεία και στα early 20s, το πάθος της Στελλάτο Ντουντέκ είναι ένα μοναδικό παράδειγμα του πνεύματος του πατινάζ και του τι σημαίνει να επιστρέφεις σε κάτι που αγαπάς. Στην περίπτωσή της, με 16 χρόνια ανάμεσα στις δύο «καριέρες» της.

Το ασημένιο μετάλλιο των Στελλάτο Ντουντέκ και Ντετσάμπς στο Skate America 2022 έκανε τη Καναδή τη μεγαλύτερη ηλικιακά πρωτάρα στην ιστορία του Γκραν Πρι. Δύο εβδομάδες αργότερα αυτή και ο Ντετσάμπς ισοφάρισαν - κυριολεκτικά - κατακτώντας το χρυσό στο Grand Prix de France και σφραγίζοντας το εισιτήριό τους για τον αποκλειστικό τελικό του Γκραν Πρι στο Τορίνο της Ιταλίας. Εκεί τερμάτισαν τέταρτοι, καθώς η Στελλάτο Ντουντέκ πάλευε με μια ασθένεια.

Κάνοντας το άλμα - ξανά

Η Στελλάτο Ντουντέκ ήταν μια πολλά υποσχόμενη νεαρή πατινέρ της Team USA στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ήταν η εθνική πρωταθλήτρια νεανίδων το 1999. Λίγους μήνες αργότερα ήταν ασημένια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων. Μια σειρά από τραυματισμούς στο ισχίο περιόρισαν την προπόνησή της μέχρι το 2001, προτού αποχωρήσει οριστικά από το άθλημα στα 17 της, με ένα κάταγμα στον αστράγαλο να συμβάλλει στα δεινά της.

Αλλά ήταν 16 χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής εξόρμησης στην οποία βρισκόταν στο πλαίσιο της δουλειάς της ως αισθητικός, όταν η Στελλάτο Ντουντέκ συμμετείχε σε μια δραστηριότητα ομαδικής ανάπτυξης με συναδέλφους της κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος. Η προτροπή της δραστηριότητας: Τι είναι αυτό που θα κάνατε αν ξέρατε ότι δεν θα μπορούσατε να αποτύχετε;

«Είπα αμέσως: «Θα κέρδιζα ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Δεν το πίστευα αυτό που μόλις είχα πει. Νόμιζα ότι είχα προχωρήσει με τη ζωή μου, είχαν περάσει 16 χρόνια. Δεν ήξερα ότι αυτό ήταν ακόμα εκεί μέσα», εξομολογείται η πατινέρ. Αποδείχθηκε ότι ήταν, οπότε δύο εβδομάδες αργότερα η Στελλάτο Ντουντέκ ζήτησε από τη μητέρα της να πάρει τα πατίνια της, τα οποία βρίσκονταν στο υπόγειο των γονιών της επί 16 χρόνια και οήγε στην πρώτη της προπόνηση σε ένα ανοιχτό δημόσιο παγοδρόμιο και αμέσως έκανε διπλά άξελ. Τρεις μήνες αργότερα έκανε και πάλι τριπλά.

Αποφάσισε να πετάξει στη Φλόριντα για να πάρει την ειλικρινή συμβουλή της προπονήτριας της παιδικής της ηλικίας, της Σίντι Γουότσον Καμπρέλ. Όταν έφτασε στο παγοδρόμιο της Καμπρέλ της πρότειναν να δοκιμάσει να αγωνιστεί με παρτενέρ, σα ζευγάρι και η Ντιάνα συμφώνησε. «Αυτή τη δεύτερη φορά, είχα αποφασίσει να μην απορρίψω καμία πρόταση, καμία ευκαιρία. Αποφάσισα ότι ήθελα να εκμεταλλευτώ κάθε ευκαιρία. Και αυτό ακριβώς έκανα».

Η Στελλάτο Ντουντέκ είχε αγωνιστεί για τελευταία φορά το φθινόπωρο του 2000. Δεκαέξι χρόνια αργότερα επέστρεψε.

Σε τρεις σεζόν με τον Αμερικανό Νάθαν Μπαρθολομέι, Ολυμπιονίκη του 2014, η Καναδή παρουσίασε αξιοσημείωτη βελτίωση. Η ομάδα κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο τόσο στο εθνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ το 2018 όσο και το 2019, ενώ το 2018 αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπου κατέλαβε την 17η θέση. Αλλά το δίδυμο έληξε τη συνεργασία του την άνοιξη του 2019 και λίγους μήνες αργότερα η ίδια και ο Ντετσάμπς, πρώην πρωταθλητής εφήβων στον Καναδά, ξεκίνησαν τη συνεργασία τους.

Έχουν περάσει πάνω από έξι χρόνια από τότε που η Στελλάτο Ντουντέκ ξεκίνησε από την αρχή. «Φοβόμουν να ξεκινήσω να κάνω ένα απλό άξελ», θυμήθηκε για την πρώτη μέρα της επιστροφής της στον πάγο προπόνησης. «Τώρα κερδίζω μετάλλιο σε ένα Γκραν Πρι. Απλά δεν θα το πίστευα».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]