Ιρέεν Βιστ, η πρωτοπόρος σκιέρ ταχύτητας με τα 5 χρυσά μετάλλια σε 5 διαφορετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Ιρέεν Βιστ, η πρωτοπόρος σκιέρ ταχύτητας με τα 5 χρυσά μετάλλια σε 5 διαφορετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Μαριλένα Καλόπλαστου

Τορίνο (2006), Βανκούβερ (2010), Σότσι (2014), ΠιονγκτΣάνγκ (2018), Πεκίνο (2022). Πέντε Ολυμπιάδες, πέντε χρυσά μετάλλια. Η Ιρέεν Βιστ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 έγραψε Ιστορία!

Οι skaters ταχύτητας στον πάγο, τρέχουν με περίπου 55km/h, ισορροπώντας σε μια λεπτή λεπίδα πλάτους λίγων χιλιοστών. Για την Ιρέμ Βαστ αυτό είναι η ζωή της!

Ήταν μόλις 19 χρονών όταν κατέκτησε το πρώτο της χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο, πλέον στα 35 στην τελευταία της κούρσα έκανε τα 1.500 μέτρα σε 1:53:28 σημειώνοντας Ολυμπιακό ρεκόρ, ξεπερνώντας τον Ιάπωνα πρώην κάτοχο του ρεκόρ Miho Takagi.

Η Ιρέεν Βιστ είναι η πρώτη αθλήτρια στην Ιστορία που κερδίζει πέντε χρυσά μετάλλια, σε ατομικό άθλημα, σε πέντε διαφορετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ολλανδή skater την στιγμή που ολοκλήρωσε έναν ακόμα άθλο, απευθύνθηκε σε όλους όσοι θεωρούν ότι η ηλικία επηρεάζει δομικά τις αθλητικές επιδόσεις. «Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός. Έχει να κάνει απλώς με το πώς νιώθεις. Δεν σκέφτομαι "Είμαι 35, είμαι πολύ μεγάλη", διάολε όχι"», δήλωσε. Εκτός από τα πέντε χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, το παλμαρέ της κοσμούν ακόμα επτά, σε μια εντυπωσιακή συλλογή 12 μεταλλίων, που την καθιστούν την πιο διακεκριμένη Ολλανδή Ολυμπιονίκη, την πιο διακεκριμένη Ολυμπιονίκη της LGBTQ κοινότητας, την πιο διακεκριμένη παγοδρόμο ταχύτητας, την μοναδική αθλήτρια [ανεξαρτήτως φύλου] που έχει κατακτήσει πέντε χρυσά μετάλλια σε πέντε διαφορετικούς Ο.Α.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]