simone_biles1

Σιμόν Μπάιλς: Το κορίτσι που μας έδειξε όλες τις πτυχές του πρωταθλητισμού και το χρονικό της επιτυχίας της

Πηνελόπη Γκιώνη

Το ερωτηματικό δίπλα από την αγωνιστική της επανεμφάνιση παραμένει. Η Σιμόν Μπάιλς κατέκτησε όσα μπορούσε στην ενόργανη και έπειτα «χάθηκε» από τα ταπί, δημιουργώντας τη δική της ζωή έξω από τις αρένες.

Το παγκόσμιο φαινόμενο της γυμναστικής με τα 25 Παγκόσμια και επτά Ολυμπιακά μετάλλια, υποκλίθηκε στον κόσμο που τη δόξασε και έφυγε σιωπηρά από τη μεγάλη σκηνή. Η Σιμόν Μπάιλς ξεδίπλωσε τα όνειρά της στο ταπί, όνειρα που όσο τρελά κι αν φαίνονταν στην αρχή έγιναν πραγματικότητα. Έγιναν η δική της αλήθεια, την οποία ήμασταν τυχεροί να δούμε, όπως εκείνη επέλεξε να μας δείξει μέσα από τις καλές και τις κακές στιγμές. Το Olympics, προς τιμήν αυτής της μεγάλης αθλήτριας, έφτιαξε το χρονοδιάγραμμα της καριέρας της μέχρι και το σημείο που η ίδια επέλεξε να παντρευτεί και να δείξει σε όλους πως η ζωή της έξω από τα γυμναστήρια είναι «χρυσή», όπως ήταν και εντός γυμναστηρίων.

Το μονοπάτι μιας μεγάλης αθλήτριας

Το 1997 η Σιμόν Αριάν Μπάιλς γεννήθηκε στο Οχάιο και περίπου το 2003 ξεκίνησε τη γυμναστική, μετά από μία εκδρομή σε γυμναστήριο στο πλαίσιο τους σχολείου. Το 2011 έκανε το ντεμπούτο της στους μεγάλους αγώνες, μη μπορώντας να γίνει μέλος της εθνικής ομάδας junior αφού είχε βγει 14η στο σύνθετο ατομικό στο εθνικό πρωτάθλημα. Την επόμενη χρονιά, όμως, τα κατάφερε και βγήκε τρίτη στο εθνικό πρωτάθλημα Junior. Τότε μπήκε και στη “μεγάλη” εθνική οπότε και ξεκίνησε το ταξίδι της ανάμεσα σε όμορφα μετάλλια που ταίριαζαν απίστευτα με το φωτεινό της χαμόγελο. Πιο πολύ απ’ όλα, της ταίριαζε το χρυσό.

simone biles portrai

To 2013 κέρδισε για πρώτη φορά Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Και όχι ένα μετάλλιο, αλλά τέσσερα με τα δύο, σε ασκήσεις εδάφους και το σύνθετο ατομικό, να είναι χρυσά. Την επόμενη χρονιά έγινε η πρώτη Αμερικανίδα, μετά τη Σάνον Μίλερ το 1993 και 1994, που διατήρησε τον τίτλο της στο σύνθετο ατομικό ενώ βοήθησε την ομάδα της να κερδίσει τον παγκόσμιο τίτλο στο ομαδικό. Το 2015 έγινε η μία και μοναδική που κατακτά τρεις συνεχόμενους τίτλους στο σύνθετο ατομικό ενώ υπερασπίστηκε και τους υπόλοιπους τίτλους της. Η μεγάλη ώρα των Ολυμπιακών Αγώνων κοντοζύγωνε.

Η λέξη «κυριαρχία» ίσως να μην είναι αρκετή για να περιγράψει αυτό που έκανε η Σιμόν Μπάιλς στο Ρίο 2016. Τέσσερα χρυσά μετάλλια, στο σύνθετο ατομικό και ομαδικό, στο άλμα και τις ασκήσεις εδάφους και χάλκινο στη δοκό ισορροπίας. Σε κάθε όργανο που μπορούσε να συμμετάσχει και να πάρει μετάλλιο, το έκανε. Ακολούθησε ένας χρόνος γεμάτος ταξίδια για την ίδια, ανακτώντας τον χρόνο που είχε «χάσει» και γνωρίζοντας τον κόσμο, με τη βοήθεια των χορηγών της.

Το 2018 το τοπίο άλλαξε. Η Μπάιλς μίλησε ανοιχτά για την σεξουαλική κακοποίηση που είχε δεχθεί από τον ομοσπονδιακό γιατρό, Λάρι Νάσαρ, ο οποίος αργότερα καταδικάστηκε για την κακοποίηση σε βάρος εκατοντάδων αθλητριών της γυμναστικής. Η σκιά αυτού του γεγονότος την επιβάρυνε σημαντικά, όπως και τις συναθλήτριές της, και κουβάλησε αυτό το βάρος για πολύ καιρό.

Αργότερα τον ίδιο χρόνο, επέστρεψε στους αγώνες και κέρδισε τον πέμπτο της εθνικό τίτλο. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς, αγωνίστηκε ενώ υπέφερε από πέτρες στα νεφρά όμως αγωνίστηκε και κατέκτησε τέσσερα χρυσά, ένα αργυρό και ένα ασημένιο. Η κυριαρχία της στο σύνθετο ατομικό δεν μπορούσε να κλονιστεί, ούτε τη μέρα που η ίδια δεν αισθανόταν 100% δυνατή.

Το 2019 ήταν η χρονιά που έγινε η πρωταθλήτρια της γυμναστικής με τα περισσότερα μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, κερδίζοντας πέντε χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο της Στουτγκάρδης. Στην ίδια διοργάνωση, κατάφερε να γίνει και η μοναδική αθλήτρια που έχει κερδίσει πέντε παγκόσμιους τίτλους στο σύνθετο ατομικό ενώ, παράλληλα, είδαμε για πρώτη φορά να κάνει τις θρυλικές ασκήσεις triple-twisting - double back στις ασκήσεις εδάφους και το double twisting - double back dismount στην έξοδο από τη δοκό ισορροπίας. Και οι δύο ασκήσεις πήραν, τιμητικά, το όνομά της.

Το 2020 ήρθαν τα πάνω κάτω. Ήταν η σεζόν που η Μπάιλς δεν ήθελε πια να κάνει προπονήσεις όμως συνέχιζε. Προσπαθούσε να μείνει προσηλωμένη στον στόχο της, που ήταν οι ερχόμενοι Ολυμπιακοί του Τόκιο στους οποίους έβαλε φρένο η πανδημία, αλλά της ήταν δύσκολο. Το 2021 αποκάλυψε όλα όσα βιώνει και άνοιξε τη συζήτηση για την ψυχική υγεία.

biles tokyo

Απέδειξε για μία ακόμη φορά πως είναι η καλύτερη όλων των εποχών, αφού κατάφερε να κερδίσει τον έβδομο τίτλο της στο σύνθετο ατομικό των ΗΠΑ κάνοντας και τη δυσκολότερη άσκηση που έχει κάνει ποτέ γυναίκα αθλήτρια (Yurchenko double back vault), και πήγε στο Τόκιο με σκοπό να ξεπεράσει τον φόβο που είχε πλέον για τη γυμναστική αλλά και να δείξει σε όλο τον κόσμο πως όλοι μπορεί να περνούν δύσκολα και πως η πνευματική υγεία είναι πραγματικά σημαντική.

Με θάρρος και όλη την υποστήριξη που θα μπορούσε να έχει από την ομάδα της, μίλησε για τις σκέψεις που δεν την άφηναν πλέον να αγωνιστεί, για τον φόβο που είχε αποκτήσει για το άθλημα που κάποτε την έκανε χαρούμενη. Αποσύρθηκε από αγώνες, χωρίς να την απασχολεί η κριτική που μπορεί να δεχόταν, και κατάφερε να κερδίσει το χάλκινο στη δοκό ισορροπίας και το ασημένιο με την ομάδα της στο σύνθετο ατομικό.

Έκτοτε, δεν την έχουμε δει να αγωνίζεται και ακόμη κανείς δεν γνωρίζει αν θα έχουμε την ευκαιρία να τη δούμε να ξεδιπλώνει τη χάρη της στα ταπί των γυμναστηρίων. Τον Φεβρουάριο του 2022, ανακοίνωσε πως θα παντρευτεί με τον παίκτη του NFL, Τζόναθαν Όουενς, αφού του είχε πει «το ευκολότερο ναι» στην πρόταση γάμου που της έκανε. Ο γάμος τους έγινε στις 21 Απριλίου του 2023.

Η Μπάιλς έχει δηλώσει πως θα βρίσκεται στο Παρίσι, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν θα αγωνίζεται ή αν θα είναι απλά θεατής.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]