jr

Έλι Ντάουνι: Αποσύρθηκε στα 23 της για χάρη της ψυχικής της υγείας

Πηνελόπη Γκιώνη

Για την ψυχική της υγεία και τη χαρά στη ζωή της πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από τον πρωταθλητισμό. Η Έλι Ντάουνι έβαλε προτεραιότητες και δε θέλησε να θυσιάσει την υπόλοιπη ζωή της κυνηγώντας βάθρα.

Τον Ιούλιο του 2021 η -για πολλούς- καλύτερη γυμνάστρια όλων των εποχών Σιμόν Μπάιλς αποσυρόταν από όλους τους αγώνες των Ολυμπιακών δηλώνοντας πως δεν αντέχει άλλο την πίεση που βιώνει για να διατηρείται σε τόσο κορυφαίο επίπεδο και πως η ψυχική της υγεία αποτελεί πια την προτεραιότητά της. Πολλοί αθλητές την υποστήριξαν και ενθάρρυναν και άλλους να μιλούν ανοιχτά για τους αόρατους δαίμονες που τους φοβίζουν και τους στερούν την υγεία σε όλα τα επίπεδα.

Το δικό της παράδειγμα ακολούθησε σήμερα η μόλις 23 ετών, πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, Έλι Ντάουνι. Η Βρετανή αποσύρθηκε, αφήνοντας πίσω της μία μικρή κληρονομία για όλους εκείνους που πασχίζουν να διατηρηθούν σε κορυφαίο επίπεδο και θυσιάζουν τον εαυτό τους στον βωμό των διακρίσεων.

«Με βαριά καρδιά και μια σειρά από συναισθήματα, σήμερα είναι η μέρα που ανακοινώνω την απόσυρσή μου από τη γυμναστική! Το να πω ότι ήταν απλά μια δύσκολη απόφαση είναι μια τεράστια υποτίμηση, αλλά μετά από πραγματικά δύσκολα τελευταία χρόνια πήρα την απόφαση να δώσω προτεραιότητα στην ψυχική μου υγεία και ευτυχία. Η γυμναστική ήταν η ζωή μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και είμαι περήφανη για όλα όσα είχα την τύχη να πετύχω στο άθλημα. Το να αγωνίζομαι και να κερδίζω μετάλλια για τη Βρετανία σήμαινε τα πάντα και ακόμη περισσότερα για μένα και θα μου λείψει πάρα πολύ».

Με αυτά τα απλά λόγια, η πρωταθλήτρια Ευρώπης στο σύνθετο ατομικό του 2017, που ήταν μία ιστορική διάκριση για τη βρετανική γυμναστική, ανακοίνωνε πως θα άφηνε τη γυμναστική για να νιώσει και πάλι ευτυχισμένη. Η Ντάουνι, που ήταν 13η στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αναγκάστηκε να χάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο καθώς το 2021 έχασε τον αδερφό της, μετά από ανακοπή καρδιάς που υπέστη κατά τη διάρκεια της προπόνησής του το κρίκετ. Τότε αποφάσισε να πάρει λίγη απόσταση από τη γυμναστική κάτι που οδήγησε στον να μην επιστρέψει ποτέ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]