jkty

Τέλος εποχής για τις Ιταλίδες «Farfalle» μετά το σκάνδαλο κακοποίησης από τη Μακαράνι

Πηνελόπη Γκιώνη

Ως εποχή ορίζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που χαρακτηρίζεται από ορισμένα σημεία που επαναλαμβάνονται. Η εποχή των «Farfalle» στη ρυθμική γυμναστική χαρακτηρίστηκε από τίτλους, μετάλλια, διακρίσεις και συγκινήσεις και αυτή η εποχή τελείωσε, με το σκάνδαλο κακοποίησης από την αρχιπροπονήτρια της ομάδας.

Οι Farfalle (πεταλούδες), όπως αποκαλούνταν η ομάδα ανσάμπλ της Ιταλίας, επέστρεψαν από το Τόκιο το 2021 με ένα χάλκινο μετάλλιο από το σύνθετο ομαδικό. Όμως, τα χαμόγελα γρήγορα έσβησαν και οι εξελίξεις διαδέχθηκαν την επιτυχία στην επικαιρότητα…

Πριν από περίπου τρεις μήνες είχε ξεσπάσει στην Ιταλία σκάνδαλο μετά από καταγγελίες πρωταθλητριών της ρυθμικής γυμναστικής, όπως της Άνα Μπάστα και της Νίνα Κοραντίνι, για κακοποίηση διαφόρων μορφών που δέχονταν στις προπονήσεις. Το κοινό είχε στηρίξει τις αθλήτριες και η ομοσπονδία είχε ζητήσει συγγνώμη. Τρεις μήνες αργότερα το σκάνδαλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα η προπονήτρια της Εθνικής ομάδας της Ιταλίας, Εμανουέλα Μακαράνι, να χάσει τα καθήκοντά της ως τεχνική διευθύντρια της ομάδας.

Για περίπου μία 20ετία η ιταλική ομάδα ρυθμικής διέπρεπε, έφερνε διακρίσεις στη χώρα της, κέρδιζε μετάλλια, ήταν υπολογίσιμη δύναμη. Από το 1996, που το σύνθετο ομαδικό έχει ενταχθεί στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, οι Ιταλίδες έχουν πάρει τρεις φορές Ολυμπιακό μετάλλιο (δύο χάλκινα και ένα αργυρό) γεγονός καθόλου εύκολο μιας και έβρισκαν πάντα μπροστά τους τις Ρωσίδες, τις Βουλγάρες, τις Ισπανίδες και όλες τις κορυφαίες δυνάμεις στο άθλημα. Κι, όμως, τα είχαν καταφέρει περίφημα. Όμως, οι εποχή των Farfalle Azzuri φαίνεται πως ολοκληρώθηκε.

tgil

Το σκάνδαλο κακοποίησης και η ανεπαρκής απόφαση για την πιο επιτυχημένη προπονήτρια ρυθμικής στην Ιταλία, Εμανουέλα Μακαράνι

Η Εμανουέλα Μακαράνι, που είναι αρχιπροπονήτρια της Εθνικής ομάδας της Ιταλίας από το 1996 και τεχνική σύμβουλος της ιταλικής Ολυμπιακής επιτροπής από το 2007, κατηγορήθηκε από τις αθλήτριές της για κακοποίηση και μη επαγγελματική συμπεριφόρα. Πιο συγκεκριμένα, οι αθλήτριες κατηγόρησαν τη Μακαράνι πως οι πρακτικές της δεν συνάδουν με τις επιταγές της ορθότητας και τους επαγγελματισμού και έχουν βάση τους την ψυχολογική βία, γεγονός που οδήγησε αθλήτριες στο να αποκτήσουν ψυχολογικές και διατροφικές διαταραχές. Η Μακαράνι ίσως να αντιμετωπίσει και νομικές ποινές, αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο. Σε ορισμένες καταγγελίες καταγράφεται πως η Μακαράνι πίεζε τις αθλήτριες (εκ των οποίων ορισμένες είναι ανήλικες) να ζυγίζονται μπροστά στις συναθλήτριές τους και το προπονητικό team και αν ήταν περισσότερα κιλά από αυτό που επιθυμούσε η ίδια τις προσέβαλαν και τις κορόιδευαν, μπροστά σε όλους.

Μετά από συμβούλιο μεταξύ της Ιταλικής Ολυμπιακής επιτροπής και της ομοσπονδίας ρυθμικής της χώρας, το οποίο διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, αποφασίστηκε πως η Μακαράνι δεν θα είναι πια τεχνική διευθύντρια της ομάδας αλλά θα έχει δικαίωμα να συνεχίσει να προπονεί. Η Μακαράνι αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και κατηγόρησε τα social media για όσα συνέβησαν ενώ ορισμένοι γονείς αθλητριών αλλά και αθλήτριες τάχθηκαν στο πλευρό της, κάνοντας μάλιστα διαμαρτυρίες υπέρ της έξω από προπονητικά κέντρα με συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τη Μακαράνι». Μετά από όσα συνέβησαν, και χωρίς ακόμη να έχει αποσαφηνιστεί τι ακριβώς είχε συμβεί, η Εθνική ομάδα πήρε την απόφαση να αφήσει τον τίτλο «Farfalle» για πάντα.

Οι «Farfalle» δεν υπάρχουν πια

Η αρχηγός της ομάδας και μεταλλιούχος σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, Αλέσια Μαουρέλι, εκφράστηκε μέσα από τα social media όταν πριν βγει η απόφαση για τη Μακαράνι είχε αναρτήσει μία φωτογραφία μίας γαλάζιας πεταλούδας με κομμένα φτερά συμβολίζοντας τα «κομμένα φτερά» των «γαλάζιων» (azzuri=Ιταλοί) αθλητριών της Εθνικής ρυθμικής και έγραψε: «Η εποχή των «Farfalle» ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ δημοσιογραφικά τον Αύγουστο του 2004. ΠΕΘΑΝΕΙ μετά από 18 χρόνια ακόμα δημοσιογραφικά τον Νοέμβριο του 2022. Η διάλυση είναι επώδυνη και μη αναστρέψιμη, δεδομένου κυρίως του αβάσταχτου βάρους μιας άμεσης και πλέον αναπόφευκτης δημοσιογραφικής σύνδεσης με τη βία και την κακοποίηση που δεν αντικατοπτρίζει το δικό μας ιδεώδες της ελευθερίας. Η σημερινή και μελλοντική ιταλική Εθνική ομάδα ρυθμικής γυμναστικής δεν θα αναγνωρίσει ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ τον εαυτό της με το παρατσούκλι «FARFALLE».

Μετά από αυτά τα γεγονότα, η ομοσπονδία γυμναστικής ίδρυσε την ένωση αθλητών στην οποία θα συμμετέχουν αθλητές και αθλητές όλων των αγωνισμάτων της γυμναστικής, με δύο εκπροσώπους από τη ρυθμική (Αλέσια Μαουρέλι, Μιλένα Μπαλντασάρι).

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]