nees ergoteli

Νέες Εργοτέλη: Στηρίζοντας το ποδόσφαιρο γυναικών στην Κρήτη

Μάρθα Χωριανοπούλου

Μιλώντας στο GWomen, ο πρόεδρος της ομάδας "Νέες Εργοτέλη", Μάριος Παπαδάκης, και η παίκτρια της ομάδας, Ράνια Τουγλή, μοιράστηκαν τις απόψεις τους για το μέλλον του ποδοσφαίρου γυναικών στην Κρήτη.

Οι Νέες Εργοτέλη είναι μια ομάδα που παρά τις δυσκολίες, δεν σταματά ποτέ να αγωνίζεται και να στοχεύει ψηλά. Οι δηλώσεις του Προέδρου Μάριου Παπαδάκη, και της Ράνιας Τουγλής στο GWomen φέρνουν στο προσκήνιο την καθημερινή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στο ποδόσφαιρο γυναικών, όπως η έλλειψη χορηγών και η στήριξη από την τοπική κοινωνία.

Αν και η ομάδα προσπαθεί συνεχώς να εξελιχθεί, δεν είναι πάντα εύκολο. Ο Πρόεδρος της ομάδας μιλά στο GWomen για τις προκλήσεις που υπάρχουν, όπως την έλλειψη ανθρώπων με το ίδιο όραμα και τη δυσκολία εύρεσης οικονομικής υποστήριξης. Παρά αυτά, συνεχίζει να προσφέρει στους αθλητές και τις αθλήτριες της ομάδας τα καλύτερα δυνατά υλικά και υποδομές, γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι το μέλλον του ποδοσφαίρου γυναικών στην Κρήτη είναι γεμάτο υποσχέσεις.

Ποιο είναι το όραμά σας για την ομάδα τα επόμενα χρόνια;

«Το όραμά μου για την ομάδα είναι να γίνει ένα μεγάλο club αντάξιο του ονόματός του, που θα προσφέρει σε όλα τα κορίτσια την ευκαιρία να ασχοληθούν με τον αθλητισμό».

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως διοίκηση στη Β’ Εθνική;

«Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζω είναι να βρω ανθρώπους με το ίδιο όραμα με μένα που να με στηρίξουν στην υλοποίηση του πλάνου που έχω θέσει για την ομάδα μας».

Τι κινήσεις κάνετε για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών στον σύλλογο και γενικότερα στην Κρήτη;

«Οι κινήσεις που κάνω για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών στην Κρήτη είναι πολύ απλές. Ανοίγω την πόρτα σε όλα τα κορίτσια, χωρίς να κοιτάω την τσέπη τους, και προσπαθώ να τους προσφέρω ό,τι καλύτερο υλικοτεχνικά ώστε να μην υστερούν πουθενά. Παράλληλα, έχω καλές σχέσεις με όλους τους συλλόγους και βοηθάω στην ανάπτυξη νέων συλλόγων».

nees ergoteli

Πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν χορηγοί και οικονομική στήριξη για μια ομάδα σε αυτήν την κατηγορία;

«Η εύρεση χορηγών και οικονομικής στήριξης για μια ομάδα σε αυτήν την κατηγορία είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Δυστυχώς, η κοινωνία δεν προσφέρει την απαιτούμενη στήριξη στα νέα αθλητικά εγχειρήματα, και αυτή η έλλειψη προσοχής αντικατοπτρίζεται και στο ποδόσφαιρο γυναικών. Οι χορηγίες είναι σπάνιες και συνήθως προέρχονται από γνωστούς ή φίλους. Στην ουσία, αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα του να αναζητούμε χρηματοδότηση με δυσκολία και να εξαρτώμαστε από προσωπικές επαφές, χωρίς να έχουμε τη στήριξη που θα έπρεπε να έχει μια ομάδα σε αυτό το επίπεδο».

Πώς είναι η σχέση της ομάδας με την τοπική κοινωνία και πόσο στηρίζουν οι φίλαθλοι την προσπάθεια;

«Η σχέση μας με την τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει δυσκολίες, καθώς η στήριξη προς το ποδόσφαιρο γυναικών είναι περιορισμένη. Υπάρχουν παλιές νοοτροπίες και κατεστημένα που επηρεάζουν τη συμμετοχή και την υποστήριξη των τοπικών φορέων. Ως αποτέλεσμα, οι χορηγίες παραμένουν σπάνιες και περιορίζονται κυρίως σε γνωστούς και φίλους».

Τι θα λέγατε σε ένα νεαρό κορίτσι που σκέφτεται να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο αλλά διστάζει;

«Θα δανειστώ τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη και θα έλεγα σε ένα αναποφάσιστο κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο: "Φτάσε όπου δεν μπορείς παιδί μου! Μην ντρέπεσαι αν έπαιξες καλά και έχασες, μην ντρέπεσαι αν έπαιξες άσχημα και κέρδισες.»"

Ράνια Τουγλή στο GWomen: «Το ποδόσφαιρο είναι το καταφύγιό μου»

tougli

Τι σε έκανε να αγαπήσεις το ποδόσφαιρο;

«Από μικρή ηλικία ήμουν συνεχώς με μια μπάλα στα πόδια. Είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας μου, γιατί όταν παίζω νιώθω μόνο θετικά συναισθήματα. Αγάπησα το ποδόσφαιρο γιατί μέσα από αυτό έμαθα τι σημαίνει σεβασμός, πειθαρχία και συνεργασία. Στον αγωνιστικό χώρο ξεχνάω τα πάντα και νιώθω ασφάλεια. Το ποδόσφαιρο είναι το καταφύγιό μου, το σημείο διαφυγής μου».

Έχεις ακούσει ποτέ κάποιο περίεργο σχόλιο;

«Ναι, σε έναν τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα υπάρχουν φανατικοί οπαδοί που μερικές φορές ξεπερνούν τα όρια, ακόμα και αν πρόκειται για γυναικείο πρωτάθλημα. Ναι, έχω ακούσει υποτιμητικά σχόλια από την κερκίδα, αλλά ποτέ δεν τα έδωσα σημασία και ποτέ δεν με επηρέασαν».

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζεις παίζοντας στη Β' Εθνική;

«Η Β' Εθνική είναι πολύ ενδιαφέρον πρωτάθλημα, λόγω της διαφοράς δυναμικής των ομάδων. Υπάρχουν υποβιβασμένες ομάδες από την Α' Εθνική, αλλά και πρωταθλήτριες από τη Γ' Εθνική που κάνουν το ντεμπούτο τους στην κατηγορία. Η πρόκληση για μένα είναι να δω μέχρι που φτάνουν τα όρια μου και να τα ξεπεράσω. Μέσα από τα παιχνίδια, δοκιμάζομαι και μαθαίνω καλύτερα τον εαυτό μου ως παίκτρια, αντιμετωπίζοντας διαφορετικές καταστάσεις με την ομάδα μου κάθε φορά».

Πώς είναι οι υποδομές; Θεωρείς ότι η ΕΠΟ θα μπορούσε να κάνει κάτι για να βελτιώσει την κατάσταση;

«Οι χώροι μας είναι πλήρως λειτουργικοί και καλύπτουν τις ανάγκες μας για προπονήσεις και αγώνες. Η ΕΠΟ θα μπορούσε να στηρίξει περισσότερο τις ομάδες με καλύτερη οργάνωση των διοργανώσεων και διευκόλυνση των σωματείων. Επίσης, θα μπορούσε να ενισχύσει τις ακαδημίες και τα προγράμματα ανάπτυξης νέων αθλητριών».

Πώς βλέπεις το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα και τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει;

«Το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα εξελίσσεται συνεχώς και είναι γνωστό το ταλέντο και η ποιότητα που υπάρχει στο πρωτάθλημα. Πολλές ομάδες δουλεύουν επαγγελματικά και δίνονται πολλές ευκαιρίες σε παίκτριες να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, τα στερεότυπα ανάμεσα στα δύο φύλα συνεχίζουν να υπάρχουν και συντελούν στην υποβάθμιση του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Πρέπει να το αποδεχτούμε ότι οι γυναίκες είναι το ίδιο ικανές στο ποδόσφαιρο όπως οι άνδρες και να υπάρξει ισότητα, ακόμη και στους μισθούς».

ergotel;is

Ποιοι είναι οι στόχοι σου με τον Εργοτέλη για φέτος;

«Ο στόχος μου είναι να βελτιώνομαι καθημερινά μέσα από προπονήσεις και αγώνες, ώστε να φτάνω κάθε μέρα πιο ψηλά. Εκτός από τους ατομικούς μου στόχους, η ομάδα φέτος κάνει μια αξιόλογη πορεία και θέλουμε να κατακτήσουμε μια ικανοποιητική θέση στο πρωτάθλημα, γεμίζοντας τις παίκτριες με εμπειρίες, ευγενή άμιλλα, συνεργασία, σεβασμό και πειθαρχία — αξίες που είναι εφόδια ζωής για όλους μας».

Πώς καταφέρνεις να ισορροπείς το ποδόσφαιρο με την καθημερινότητά σου;

«Το ποδόσφαιρο πλέον αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μου και είναι αυτό που με κάνει πιο δυνατή. Παρά το φορτωμένο πρόγραμμα και τις σπουδές μου, δεν μπορώ να φανταστώ μια μέρα χωρίς να βρίσκομαι στο γήπεδο. Έχω μάθει ότι με θέληση και αισιοδοξία, μπορείς να συνδυάσεις το ποδόσφαιρο με τις σπουδές, όσο δύσκολο κι αν είναι!».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]